Salarii tăiate sau diminuate în campionatele majore de fotbal din Europa
Tot mai multe cluburi de fotbal din Italia, Spania, Germania și Anglia au anunțat diminuarea veniturilor fotbaliștilor și angajaților
Confruntate cu efectele financiare ale pandemiei de Covid-19 după ce au fost nevoite să-și încheie activitatea în martie, tot mai multe echipe de fotbal din Europa au fost nevoite să anunțe că vor ”umbla” la salariile jucătorilor și unor angajați pentru câteva luni.În Italia, de pildă, țară afectată serios de pandemie, primul club care a adoptat o astfel de măsură a fost Juventus Torino. În 29 martie, campioana en titre a precizat că s-a ajuns la un acord istoric prin care jucătorii şi antrenorul Maurizio Sarri au acceptat să nu fie plătiţi patru luni. Astfel se vor economisi 90 de milioane de euro. O decizie similară a luat, zilele trecute, și AS Roma. Și pe lângă faptul că au renunțat la salariile pe patru luni, jucătorii și staff-ul tehnic au convenit să plătească cu toţii diferenţa necesară pentru a se asigura remunerația tuturor angajaţilor clubului.
Messi va încasa cu 70% mai puțin bani
În Spania, tot mai multe cluburi de fotbal au anunțat reduceri salariale. Mai întâi a fost FC Barcelona, unde Messi și colegii lui au acceptat diminuarea cu 70% a salariilor pe timpul pandemiei. Apoi, s-a anunțat aceeași decizie și în cazul fotbaliștilor de la Atletico Madrid. Plasaţi în şomaj tehnic, aceștia, precum şi conducerea clubului vor contribui cu bani pentru ca angajaţii grupării, în număr de 430, să-şi încaseze integral salariile. Și Real Madrid a adoptat o decizie asemănătoare în cazul componenților echipelor de fotbal și baschet, doar că diminuare este de 10-20%. Și finalistele Cupei Spaniei au adoptat măsuri similare. Potrivit clubului Athletic Bilbao, fotbaliștii săi au acceptat o reducere de 17% în cazul suspendării LaLiga şi o reducere cu 6% în cazul reluării competiţiei cu porţile închise. Și Real Sociedad a precizat că diminuează salariile jucătorilor cu 5 sau 20 la sută în funcţie de reluarea sau nu a campionatului. "S-a ajuns la un acord cu jucătorii primei echipe masculine pentru diminuarea salariilor cu 20 la sută în cazul în care competiţiile nu vor fi reluate şi cu cinci la sută în cazul în care vor putea fi reluate. Această decizie, luată cu toate părţile implicate, ne ajută să evităm măsuri traumatizante pentru ceilalţi angajaţi şi contribuie la echilibrarea obiectivelor economice ale clubului în faţa scăderii veniturilor după suspendarea competiţiilor. Suntem recunoscători pentru înţelegerea, colaborarea şi generozitatea de care fiecare a dat dovadă", a anunţat clubul basc, într-un comunicat.
FC Liverpool își va proteja angajații
În Anglia, nu toți fotbaliștii legitimați la cluburile din Premier League sunt de acord să câștige mai puțini bani. Potrivit ”The Telegraph”, jucătorii echipei Arsenal Londra au refuzat reducerea salariilor. Au făcut-o, în schimb, conducătorii săi . Pe de altă parte, mai multe grupări au redus salariile angajaţilor, iar cluburile Tottenham, Newcastle, Norwich, Bournemouth şi Sheffield United au fost criticate pentru că au plasat personalul care nu joacă în şomaj tehnic, ceea ce înseamnă că guvernul va acoperi 80% din salarii, până la 2.500 de lire sterline pe lună. Dintre acestea, primul a bătut în retragere, anunțând că nu va mai apela la ajutorul guvernamental. Southampton, în schimb, a anunţat reducerea provizorie a salariilor conducerii, jucătorilor şi stafului tehnic, valabilă pentru lunile aprilie, mai şi iunie. S-a precizat că nu se va folosi “sistemul de menţinere a job-urilor stabilit de guvern”, ceea ce înseamnă că în aceste luni nu va intra nimeni în şomaj tehnic. O poziție distinctă a adoptat și FC Liverpool, care a anunţat că a luat toate măsurile pentru a se adapta pandemiei de coronavirus şi a-şi proteja în special jucătorii, dar şi restul angajaţilor. Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Liverpool a notat că unii dintre angajaţii săi au fost trimişi în concediu după suspendarea Premier League. În Germania, Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Schalke 04 şi Bayer Leverkusen au fost primele cluburi care au redus salariile. Ultima de pe această listă este formația din Leipzig. “Era important să ne aducem contribuţia ca echipă. Mulţi oameni îşi pierd locurile de muncă sau trebuie să recurgă la şomajul parţial. Din fericire, acesta nu este cazul RB Leipzig. Renunţând la salariile noastre, vrem să facem astfel încât situaţia să nu se schimbe”, a declarat căpitanul echipei Willi Orban.
Gary Neville propune sancționarea unor cluburi
Fost internaţional englez, Gary Neville (45 de ani) a propus interzicerea achiziţiilor de jucători, la vară, pentru cluburile care reduc salariile angajaţilor şi fotbaliştilor în timpul pandemiei de coronavirus. "Dacă ai reduceri de 30 la sută în cadrul clubului şi vorbeşti de cheltuirea unui miliard pe jucători, atunci ar trebui pusă o interdicţie la transferuri. Este foarte dificil pentru jucători să vadă un transfer de 200 de milioane lire sterline câteva săptămâni mai târziu. Nu mi se pare corect. Nu iese fum fără foc şi aş sugera Premier League să oprească acest lucru şi să pună o interdicţie de transferuri pentru toate cluburile care încearcă să le reducă salariile jucătorilor. Jucătorii sunt înşelaţi de cluburi", a declarat fostul jucător de la Manchester United, potrivit dailymail.co.uk.