Start în Superligă. Care sunt cele mai valoroase cluburi din România

Ultima actualizare:

Doar câteva ore ne mai despart de startul unei noi ediții a primei ligi a fotbalului românesc. Botezată Superliga, competiția pare a fi și în acest an o luptă în trei pentru titlu între FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova. Cele trei au și loturile cele mai valoroase, conform transfermarkt.com.

Darius Olaru e cel mai bine cotat jucător din Superliga (FOTO: Sportpictures)
Darius Olaru e cel mai bine cotat jucător din Superliga (FOTO: Sportpictures)

Ca de obicei în ultimii ani, FCSB și CFR au cei mai scumpi jucători, dar parcă în acest sezon diferența dintre cele două este mai mare în favoarea bucureștenilor. ”Roș-albaștrii” au strâns jucători care valorează 34,45 de milioane de euro, având în Darius Olaru și Florin Tănase liderii lotului. Aceștia sunt estimați la 5,5 milioane de euro fiecare. Campioana ultimelor cinci ediții, CFR Cluj, este a doua în acest clasament, cu o valoare totală de ”doar” 28,96 milioane de euro. Ardelenii îl au ca lider de valoare pe fundașul Andrei Burcă, estimat la valoarea de 4 milioane de euro.

Ultima treaptă a podiumului este ocupată de Universitatea Craiova. Oltenii valorează 18,98 milioane de euro fiind, după cum se vede, la mare distanță de primele două clasate. De altfel, una dintre marile supărări ale suporterilor echipei este lipsa transferurilor unor jucători cu nume și cu cotă care să aducă formația cu adevărat în lupta pentru titlu în noul sezon.

Rapid este una dintre echipele care vin tare din urmă

Chiar dacă nu a făcut mari transferuri, Rapid este a patra ca valoare a lotului în noua Superligă. Cu un total de 14,28 milioane de euro, giuleștenii au planuri mari în acest campionat, chiar dacă acel 1-7 cu Slavia Praga, din ultimul amical susținut în cantonamentul austriac i-a cam pus pe gânduri pe fani. Iar startul sezonului s-ar putea să-i impacienteze de tot, pentru că ”alb-vișiniii” vor juca, în ordine, cu CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova!

Recenta câștigătoare a Supercupei României, Sepsi, este considerată de toți specialiștii una dintre favoritele la calificarea în play-off. Iar cota de 14,20 de milioane de euro, cu care se clasează pe locul 5 în acest top, vine să confirme că așteptările sunt îndreptățite. Farul, echipa patronată și antrenată de Gică Hagi, se află pe poziția a șasea, care, dacă va fi repetat și prin performanțele sportive, vor duce echipa, de asemenea, în play-off. Constănțenii totalizează 13,88 milioane de euro.  

Pe locul 7 regăsim revelația sezonului trecut, formația care a decis soarta titlului cu o etapă înaintea finalului campionatului. FC Voluntari a devenit atrăgătoare pentru jucătorii valoroși, așa că deși a pierdut mai mulți titulari cu cotă și-a completat lotul și totalizează acum 10,28 milioane de euro. Poziția a opta e ocupată de UTA Arad, o echipă care a investit mult, care a sperat că va avea un nou sponsor, dar care acum pare la începutul unei crize. Cu antrenor nou și un lot schimbat în mare parte, arădenii valorează fix 10 milioane de euro.

FC Argeș, o altă echipă care a făcut câteva achiziții interesante în inter-sezon, este pe locul 9, cu 9,43 milioane de euro și cu o mulțime de vise. Pe poziția a zecea se află FCU Craiova, formație pentru care cea mai importantă achiziție a fost recuperarea patronului Adrian Mititelu, eliberat mai devreme de la închisoare. Oltenii valorează 8,65 milioane de euro.

Poziția a 11-a e ocupată de FC Botoșani. O formație care deși nu valorează niciodată foarte mult, obține rezultate și face transferuri mult mai bune decât se așteaptă multă lume. Acum, în startul sezonului, moldovenii sunt estimați la 7,35 milioane de euro. Ei sunt urmați de Chindia Târgoviște, o formație care an de an parcă își propune să trăiască periculos. Dâmbovițenii totalizează 7,01 milioane de euro. Oarecum surprinzător, cel mai bine clasată nou-promovată este chiar ultima venită în prima ligă, Universitatea Cluj. Cea care a retrogradat-o în premieră pe Dinamo valorează 6,71 milioane de euro, cu aproape 250.000 mai mult decât o altă nou-venită în Superligă, Petrolul, care ocupă locul 14, cu 6,49 milioane de euro. Cu 5,47 milioane de euro, adică mai puțin decât valoarea lui Olaru sau a lui Tănase, FC Hermannstadt ocupă penultima poziție. ”Lanterna roșie” revine lui CS Mioveni, formație care totalizează 5,11 milioane de euro și care e de așteptat să aibă o viață grea în următorul sezon.

Clasamentul cluburilor din Superliga

1. FCSB   34,43

2. CFR Cluj     28,96

3. Univ. Craiova   18,98

4. Rapid 14,28

5. Sepsi  14,20

6. Farul  13,88

7. Voluntari   10,28

8. UTA    10

9. FC Argeș    9,43

10. FCU Craiova   8,65

11. FC Botoșani    7,35

12. Chindia   7,01

13. ”U” Cluj   6,71

14. Petrolul   6,49

15. Hermannstadt       5,47

16. CS Mioveni     5,11

Notă: toate sumele sunt exprimate în milioane de euro și reprezintă valoarea echipelor la 13 iulie

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net