Steaua ’86 s-a întors la Bruxelles

Ultima actualizare:
Foştii sportivi ai României
Foştii sportivi ai României

Fotbalul românesc îşi uită repede marile performanţe şi gloriile care le-au realizat. Doar la ceas de aniversare rotundă ne mai aducem aminte de cei mai buni ambasadori ai României, iar acum e unul dintre acele momente.

În aprilie 1986, Steaua a jucat pe Constant Vanden Stock, din Bruxelles, turul semifinalei Cupei Campionilor Europeni, cu Anderlecht. Belgienii lui Frank Vercauteren şi Morten Olsen erau favoriţi detaşaţi şi au câştigat cu 1-0 în faţa românilor, scor care îi făcea aproape calificaţi. 


    Fotografii: Gigi Stancu
Fotografii: Gigi Stancu

Adrian Bumbescu. Ion Radu II şi Ilie Bărbulescu, doi dintre fundaşii care n-au reuşit să-l oprească din drumul spre gol pe Enzo Scifo, s-au întors la locul faptei. Foştii componenţi ai Stelei au vizitat noul stadion ridicat pe locul celui pe care au jucat ei în urmă cu 30 de ani, au fost primiţi cu fast de directorul sportiv, Michel Verschueren, şi au păşit din nou pe gazonul unde credeau că li s-a înfundat în drumul spre Sevilla.

Atmosfera a fost emoţionantă, dar glumele românilor au schimbat registrul. „Ilie, îţi mai aduci aminte la ce poartă am luat golul? Hai, să te văd”, îl provoacă Bumbescu pe Bărbulescu. „La aia”, arată fosta aripă stânga, moment în care e contrat dur de fostul lui coleg: „Habar n-ai. A fost la cealaltă”. „Posibil, nu mai ţin minte. Ţin minte însă că tu n-ai putut să-l blochezi pe Scifo”, atacă şi Bărbulescu din bandă.

“Iar greşeşti. A plecat de lângă tine. Dormeai şi l-ai scos din offside. «Şarpe», hai să facem o poză că au trecut 30 de ani şi cu astea am rămas!”, îl invită „Bumbi” pe Radu II, fostul atacant care era atunci rezerva lui Gabi Balint şi care a jucat foarte puţin în dubla cu Anderlecht. Dezamăgirea şi mai mare s-a revărsat însă la turul stadionului. 

Lojele moderne închiriate cu 3.000 de euro locul pe lună, restaurantele de cinci stele, sălile de conferinţe şi gazonul impecabil le-a adus încă o dată aminte cât de în urmă am rămas noi. Atunci, a fost totuşi momentul lui Bumbescu şi compania, care la Bucureşti au întors cu un 3-0 sec şi au mers la Sevilla, unde aveau să rescrie istoria fotbalului românesc. Fără minunea cu Anderlecht, astăzi n-am fi avut însă ce povesti.

Şi-au cerut drepturile în Parlamentul European


    Foştii sportivi ai RomânieiFoto: Gigi Stancu
Foştii sportivi ai RomânieiFoto: Gigi Stancu

Foştii campioni ai Europei nu sunt însă şi nişte campioni ai vieţii de după retragere. Puţini dintre ei au venituri constante, pensii sau rente viagere. Neadaptaţi societăţii capitaliste de după 1990, mulţi trăiesc din greu şi nu mai suportă greutăţile vieţii cotidiene. Pentru asta, la iniţiativa euro-parlamentarului român, Victor Negrescu, cei trei foşti fotbalişti, plus alţi câţiva performeri ai clubului Steaua, ca foştii handbalişti Vasile Stângă şi Laurenţiu Roşu, sau hocheistul Cătălin Geru, s-au adresat unei comisii din Parlamentul European. Aceştia au spus probleme cu care se confruntă şi au cerut sprijin pentru sportul românesc, aflat în colaps. Cu toţii speră ca tragedii ca ale lui Lucian Bălan, şi el titular cu Anderlecht, dar care s-a sinucis din cauza sărăciei, să nu se mai repete.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net