Un an de sistem VAR: cum a schimbat fotbalul românesc

Ultima actualizare:

Implementat de un an în fotbalul românesc, sistemul VAR a fost primit, inițial, cu un val de suspiciuni și, pe alocuri, chiar de nemulțumiri pentru că ar fi îngreunat ritmul jocului. În răstimp, în toată perioada, au fost contabilizate 1.300 de verificări în momente critice din timpul meciurilor, Federaţia Română de Fotbal prezentând, vineri, o serie de statistici şi concluzii despre arbitraj.

Sistemul VAR are un an de când e în România (FOTO: Sportpictures)
Sistemul VAR are un an de când e în România (FOTO: Sportpictures)

Înapoi în timp, acum un an, primul meci oficial din competițiile interne care beneficia de VAR avea să fie Supercupa României. Revenind în prezent, la finalul primului sezon de Superliga României cu asistenţă video, se arată că 318 din 322 de meciuri au beneficiat de acest sistem, concluzia FRF fiind că „este necesar” și că „atunci când jocul a dat naştere unor situaţii complexe, arbitrii au avut posibilitatea de a corecta anumite erori evidente”.

O intervenție VAR la fiecare 2,5 meciuri, similar cu fotbalul de top

Concret, în camera VAR s-au petrecut, sezonul trecut, 1.368 de verificări, în dreptul a 126 de intervenţii VAR fiind consemnată necesară solicitarea pentru a corecta deciziile iniţiale. „Practic, am avut o intervenţie VAR la fiecare 2,5 meciuri, o medie similară cu ceea ce regăsim în campionatele de top sau în competiţiile UEFA”, spune președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor Kyros Vassaras. „Intervenţiile importante ale VAR şi, apoi, luarea celor mai bune decizii finale au protejat competiţia, sezonul trecut”, mai punctează reprezentantul CCA. 
Totodată, 68% din totalul verificărilor au fost pentru acordarea sau neacordarea loviturilor de pedeapsă, peste o treime reprezentând verificări ale unor situaţii de posibil joc al mingii cu mâna. „Pe măsură ce ne-am apropiat de finalul de sezon, am remarcat un progres în ceea ce înseamnă luarea celor mai bune decizii cu ajutorul VAR. Sunt convins că, sezonul următor, va fi tot mai bine”, concluzionează Kyros Vassaras. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
sorana cirstea la roma jpg
novak djokovic jpg
profimedia 0871124364 jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Jose Mourinho (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Andy Murray (EPA) jpg
Gloria Buzau Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net