2022, un an „negru” pentru sportul mondial: au murit mulți oameni influenți

Ultima actualizare:

În anul 2022, atât sportul românesc, cât și cel internațional au rămas mai sărace, după ce au încetat din viață o serie de nume și-au asociat numele cu marile performanțe. 

Nick Bollettieri (stânga), antrenorul căruia Andre Agassi îi datorează succesul (FOTO: Getty Images)
Nick Bollettieri (stânga), antrenorul căruia Andre Agassi îi datorează succesul (FOTO: Getty Images)

Chiar în primele zile ale anului, pe 5 ianuarie, înceta din viață Olga Szabó-Orbán, la 83 de ani. Iubitorii sportului o vor păstra în amintirea lor drept prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti, aceasta câştigând prima medalie olimpică pentru scrima românească, un „argint”, în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Sportiva născută la Cluj a devenit, în 1962, la Buenos Aires şi prima campioană mondială la floretă individual, ajutând totodată echipa României de floretă să câştige primul titlu suprem, la Havana, în 1969.

În aceeași zi, un simbol al alb-roșilor, Mircea Stoenescu, a încetat din viaţă, la 78 de ani. fost Fostul jucător şi conducător al clubului Dinamo era poreclit și „Jandarmul lui Dobrin”, având o carieră cu care s-a putut mândri: trei titluri e campion cu Dinamo și o Cupă a României în tricoul alb-roșilor. Apoi, fostul fotbalist a ales drumul de arbitru divizionar și, mai apoi, internațional, la ulterior implicându-se în conducerea clubului din „Ștefan cel Mare”.  

Real Madrid, mai săracă, în 2022

Pe 18 ianuarie murea, la 88 de ani, „Paco” Gento, jucător legendar al clubului Real Madrid. Extrema stângă a evoluat în nu mai puțin de 428 de meciuri în campionat pentru formația de pe „Santiago Bernabéu”, marcând de 128 de ori. La  nivelul tuturor competițiilor, „Paco” Gento a adunat 600 de partide și 182 de goluri, petrecând 18 ani la gruparea madrilenă,  între 1953 şi 1971. Nici de trofee nu a dus lipsă, totalizând 24 de trofee, printre care 12 titluri de campion al Spaniei, șase Cupe ale Campionilor Europeni - cinci la rând, un record -, două Cupe ale Spaniei şi o Cupă Intercontinentală. Fostul fotbalist a fost de mare folos și naționalei țării sale, acolo unde a strâns 43 de selecții.

Pe 1 aprilie pleca dintre noi, la 85 de ani, un nume de răsunet din handbalul românesc, Petre Ivănescu. Acesta era privit drept unul dintre liderii primei mari generaţii de handbal în șapte, iar palmaresul său vorbea de la sine: dublu campion mondial cu naţionala României, Petre Ivănescu pusese umărul alături de Dinamo, și la o Cupă a Campionilor Europeni, precum şi 13 titluri naţionale. 

În aceeași lună, dar pe 6, trecea în neființă, la 77 de ani, o fostă mare scrimeră, Ana Pascu, care rămâne în istorie pentru cele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, la care a reprezentat România, câştigând chiar două medalii de bronz. De la Campionatele Mondiale a urcat de șapte ori pe podium, palmaresul său numărând un „aur” cu echipa la Havana, un „argint” la echipe și cinci medalii de bronz.

Haaland sau Ibhramović, rămași fără impresar

O moarte ceva mai surprinzătoare era cea a celebrului agent de jucători Mino Raiola, care dispărea la doar 54 de ani. Mino Raiola era un om foarte influent în lumea fotbalului, fiind impresarul unor jucători ca Paul Pogba, Erling Haaland sau Zlatan Ibrahimović.

Pe 18 iunie, a murit, la 70 de ani, fostul jucător şi conducător Constantin Eftimescu, care a petrecut un deceniu în poarta lui Dinamo. Suficient cât să strângă 100 de meciuri în toate competițiile - campionat, Cupa României și cupele europene. Alături de alb-roșii, Constantin Eftimescu a cucerit șapte trofee: cinci titluri de campion al țării și două Cupe ale României, punând umărul la cea mai importantă performanţă a echipei din „Ştefan cel Mare” în cupele europene - semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

Pe 21 iulie, fotbalul german rămânea mai sărac, după ce murea Uwe Seeler, la 85 de ani. Fostă legendă a fotbalului neamț şi a clubului Hamburger SV, acesta a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti ai țării sale - vicecampion mondial și medaliat cu bronz, numit cel mai bun fotbalist german al anului în trei rânduri și cu cifre impresionante: 476 de meciuri pentru Hamburger SV și 404 goluri, dar și 72 de selecţii și 43 de reușite la naționala Germaniei. 

Un fost scrimer, „răpus” de depresie

Un fost campion olimpic și mondial la lupte, Gheorghe Berceanu, înceta din viață la 72 de ani. Acesta a început să practice luptele greco-romane în Craiova, făcând trecerea, apoi, la clubul Steaua, unde avea să rămână până la retragerea din activitatea sportivă. Palmaresul său numără opt titluri naţionale, două ediţii ale Jocurilor Olimpice și chiar un titlu olimpic - o medalie de argint. Gheorghe Berceanu a fost triplu campion european și dublu campion mondial, iar după retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenor la secţia de lupte greco-romane a clubului roș-albastru, primind titlul de Spotiv Emerit și i-a fost conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler.

Pe 3 octombroe, fostul scrimer Florin Zalomir a fost găsit decedat într-un imobil din Otopeni. În vârstă de 41 de ani, fostul sportiv a fost găsit împuşcat, ulterior aflându-se că se confrunta cu depresia. Florin Zalomir s-a remarcat drept campion mondial, european şi vicecampion olimpic la scrimă, retrăgându-se din activitate în 2012. Fostul sportiv și-a început cariera la Iași, apoi s-a transferat la Dinamo, cucerinând în repetate rânduri Campionatul Naţional şi Cupa României.

Pe 4 decembrie, tenisul devenea mai sărac, după ce murea antrenorul american Nick Bollettieri, la vârsta de 91 de ani. Acesta se lupta cu mai multe probleme de sănătate, fiind îngreunat de faptul că evita medicii din pricina fricii de injecţii. Nick Bollettieri rămâne în istorie drept fondatorul academiei de tenis care poartă numele lui, unde nu mai puțin de 12 sportivi pe care i-a crescut au ajuns numărul 1 mondial. Maria Șarapova, surorile Serena şi Venus Williams, Monica Seleș, Andre Agassi sau Jim Courier sunt doar câțiva dintre cei care îi datorează lui Nick Bollettieri startul în cariera de răsunet. În 2014, fostul antrenor a fost chiar inclus în Internaţional Tenis Hall of Fame.

Pe 16 decembrie, vestea că Siniša Mihajlović nu mai e străbătea lumea fotbalului, fostul jucător şi antrenor sârb încetând din viaţă la vârsta de 53 de ani, bolnav de leucemie. Fost fundaş, acesta era câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua Roşie Belgrad, îmbrăcând, de-a lungul carierei, tricourile lui AS Roma, Sampdoria, Lazio sau Inter Milano. Ulterior, s-a reprofilat în antrenorat, ultima dată pregătind-o pe Bologna, care l-a demis, la începutul lui septembrie, motivând rezultatele slabe din Serie A. La câteva zile după ce a fost concediat, Siniša Mihajlović afirma că nu înţelege această decizie, după trei ani şi jumătate la clubul din Serie A, marcaţi mai ales de lupta sa cu leucemia.

Voleiul românesc, în doliu pe final de an

Pe 27 decembrie, voleiul românesc intra în doliu - Florin Grapă, unul dintre antrenorii marcanţi în ultimele decenii în voleiul feminin românesc a decedat la vârsta de 68 de ani, după o luptă dificilă împotriva cancerului. De numele său se leagă toate performanţele formaţiei feminine Ştiinţa Bacău, echipă pe care a preluat-o în 1988, pe când juca în liga secundă. Doar un an mai târziu, reușea să o promoveze pe prima scenă a voleiului românesc și transformând-o într-un reper al voleiului feminin românesc.

Cel mai recent, sportul a rămas mai sărac după plecarea lui Pelé, de pe 29 decembrie. Vestea că legenda din Brazilia nu mai este a străbătut cu rapiditate uluitoare întreg globul, însă viața lui rămâne o poveste de spus mai departe. Căci Pelé a trăit vreme de 82 de ani o viață plină de contraste, fiind considerat cel mai bun jucător de fotbal din toate timpurile și chiar triplu campion mondial cu naționala sa. Și, în urma sa, rămân cifre absolut impresionante, dar și o mulțime de declarații memorabile, despre „sportul rege”, divinitate sau succes.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net