Pelé, o viață plină de contraste. Cine a fost cel mai mare fotbalist din lume

Ultima actualizare:

Pelé a trăit 82 de ani, răstimp în care a dominat întreaga Planetă. Iubitor sau de fotbal sau nu, orice om a auzit de Pelé și acest lucru va rămâne valabil cel puțin încă pe atât, de acum încolo.

Pelé rămâne singurul campion mondial în trei rânduri (FOTO: Getty Images)
Pelé rămâne singurul campion mondial în trei rânduri (FOTO: Getty Images)

Curajos, dârz și aprig – așa a fost cel considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, cu toate că și-a disputat îndeaproape popularitatea cu Diego Maradona. De altfel, Pelé a fost „răsfățat” cu cele mai de preț porecle: „Regele” sau „Perla Neagră” sunt doar două dintre apelativele care i-au fost atribuite, de-a lungul vremii.

Juca fotbal cu o minge făcută dintr-o șosetă

Viața lui Pelé este în sine o poveste inspirațională, pentru că arată cum talentul și munca te pot duce sus, cel mai sus posibil - contrastant cu faptul că, la începuturile sale, nu-și permitea să-și cumpere nici măcar o minge de fotbal. Pe numele său original Edson Arantes do Nascimento, Pelé a deschis ochii la Três Corações, în Brazilia. A copilărit aici, undeva la aproximativ 300 de kilometri de Rio de Janeiro și a făcut orice a știut ca să joace fotbal, inclusiv să-și reproducă o minge dintr-o soșetă umplută cu hârtii. De aici și până a scrie istorie pentru naționala „Seleção” n-a trecut chiar atât de mult timp, atacantul debutând în tricoul țării sale de la o vârstă extrem de „fragedă”, de 16 ani.  

Însă apelativul cu care s-a făcut cunoscut pe întreaga planetă i-a fost atribuit timpuriu, de către colegii de școală, care se amuzau că legenda braziliană nu putea pronunța cuvântul „Bile”, spunând „Pile”, ceea ce i-a adus porecla știută, între timp, de orice om de pe Pământ. Pe atunci, însă, a durut.

Brazilianul a debutat la echipa națională la doar 16 ani (FOTO: Getty Images)
Brazilianul a debutat la echipa națională la doar 16 ani (FOTO: Getty Images)

„Pelé”, porecla pe care a urât-o întreaga copilărie

„Nu era porecla pe care mi-o doream în copilărie. Familia mea îmi spunea Dico (n.r. fiul unui războinic), prietenii de pe stradă îmi spuneau Edison (n.r. după numele inventatorului Thomas Edison). Când colegii de școală au început să mă strige Pelé, nu-mi plăcea deloc. Am crezut că e un nume de gunoi. Apoi, am aflat că numele acesta este și în Biblie. În ebraică, Pelé înseamnă miracol. Un teolog a descoperit asta și, apoi, mi-a spus.

Însă, în școală, când cineva îmi spunea «Hei, Pelé», mă enervam foarte tare. Odată, chiar am lovit un coleg de clasă din cauza asta și m-am ales cu o suspendare de două zile. Acest lucru probabil nu a avut efectul dorit. Ceilalți copii au realizat că mă enervează, așa că au început să mă strige Pelé tot mai des. Apoi, eu mi-am dat seama că nu ține de mine cum sunt poreclit. Azi, iubesc acest nume – dar pe vremea aceea mă aducea la disperare”, mărturisea sud-americanul.

Recorduri pe toate liniile

Superlativele de care s-a bucurat au fost susținute din plin de cifre: trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate, cel mai bun golgheter al competiției, cu cele 77 reușite ale sale în 92 de meciuri și chiar titlul de „jucătorul secolului”, desemnat în anul 1999 de către Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS), fiind cu siguranță unul dintre cei mai influenți oameni din secolul XX - sunt doar câteva dintre realizările lui Pelé. Peste toate tronează, însă, cele 1281 de goluri reușite în 1363 de partide jucate de-a lungul carierei sale, care i-au adus inclusiv recordul suprem, recunoscut de Guinness World Records. Din fericire pentru el și în contrast cu alți oameni care au scris istorie în domeniile lor, Pelé a fost o perioadă din viața sa cel mai bine sportiv din lume, recunoscându-i-se, așadar, meritele.

Cele șase titluri de campion al Braziliei, pe care le-a cucerit în tricoul lui Santos, dar și faptul că și-a dedicat aproape întreaga carieră acestui club, i-au asigurat „nemurirea” în inimile fanilor echipei sud-americane, în timp ce la naționala țării sale a început să scrie istorie de la o vârstă extrem de „fragedă”, de 16 ani. Pe lângă perioada petrecută la Santos, între 1956 și 1975, Pelé a mai jucat la un singur club, vreme de doar doi ani, când a evoluat pentru New York Cosmos, după care, în 1977, a hotărât să-și încheie cariera de jucător. Ironic, însă, Pelé nu și-a dorit, inițial, să fie fotbalist, ci visul lui din copilărie era să devină pilot. Planurile sale aveau să se schimbe brusc, însă, după un accident - când un avion local s-a prăbușit aproape de casa lui, iar toți pasagerii împreună cu pilotul au murit. Atunci, Pelé a decis că o carieră de pilot de aviație nu era pentru el.

Brazilianul și-a dedicat aproape întreaga carieră unui singur club de fotbal (FOTO: Getty Images)
Brazilianul și-a dedicat aproape întreaga carieră unui singur club de fotbal (FOTO: Getty Images)

A avut o relație extraordinară cu părinții săi

Un lucru mai puțin cunoscut este că și tatăl lui Pelé a avut rolul său în fotbalul „mare”. Doar că a prins alte timpuri, în care a fi jucător în ceea ce numim, astăzi, „sportul rege”, era o „condamnare” la sărăcie lucie, la începutul secolului. Așa se face că Dondinho s-a retras din ipostaza de fotbalist, pentru a găsi un serviciu care să-i permită să-și întrețină familia, angajându-se inclusiv ca om de serviciu la un spital, pentru a obține mai mulți bani și a-l ajuta pe Pelé să joace fotbal. Nu-i de mirare că Pelé avea să vorbească frumos toată viața lui despre cel care i-a fost tată, povestind că îl încuraja și-l asculta de fiecare dată când avea nevoie. În ciuda faptului că nu există date concrete, se crede că Dondinho ar fi marcat de 893 de ori în 775 de meciuri, cărora li se adaugă 19 reușite și șase selecții în tricoul Braziliei.

La rândul său, mama lui Pelé, Celeste Arantes, și-a dedicat viața copiilor săi. „Mama mea este o femeie fantastică”, obișnuia să spună Pelé, adăugând: „Întotdeauna s-a preocupat de familie și de educația mea, învățându-mă cum să respect oamenii”. Și, deși Dona Celeste nu a privit cu ochi buni alegerea carierei de fotbalist, crezând că este calea sigură către sărăcie, cei doi au fost foarte apropiați, spunându-i tot timpul lui Pelé să facă ceea ce este corect și moral în drumul său.

După o viață plină de însemnătate, Pelé s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, după ce a fost internat în spital, pe 29 noiembrie, acuzând o infecție respiratorie, medicii fiind nevoiți să îi reevalueze tratamentul de chimioterapie pentru cancerul de colon, diagnosticat în luna septembrie din 2021. Din păcate, starea sa de sănătate s-a înrăutățit treptat și, la începutul acestei săptămâni, medicii responsabili au dat viziuni sumbre față de șansele sale de supraviețuire. Pelé i-a avut alături pe cei dragi, până în ultimele sale clipe de viață, familia sa petrecându-și Crăciunul, ultimul Crăciun din viața legendarului brazilian, în spital, pentru a fi împreună.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net