Belgia-Suedia, întrerupt după un atac terorist. Alertă maximă în Bruxelles

Ultima actualizare:

Duelul de fotbal dintre Belgia și Suedia se prefața a fi un meci important pentru preliminariile EURO2024, însă va rămâne în istoria fotbalului drept un reper tragic. Disputată luni, partida a fost oprită definitiv, după un atac terorist în Bruxelles, în urma căruia mai mulți suedezi au murit.

Cei 35.000 de oameni de pe stadion au fost evacuați, după două ore (FOTO: Getty Images)
Cei 35.000 de oameni de pe stadion au fost evacuați, după două ore (FOTO: Getty Images)

Din primele informații, potrivit premierului belgian ar fi vorba despre cel puțin două victime decedate, care ar fi fost suporteri suedezi, veniți să îşi susţină echipa naţională împotriva Belgiei, precum și de încă o persoană grav rănită și internată în spital. Tragedia s-a petrecut chiar în centrul oraşului, în jurul orei locale 19.15, meciul fiind programat la 21.45. 
Imaginile surprinse de un locuitor din zona atacului ilustrează un bărbat purtând o jachetă portocalie fluorescentă şi o cască albă, care ținea în mână o armă de război, fiind văzut cum coboară de pe un scuter şi a trage mai multe focuri de armă în mijlocul străzii, după ce strigă „Allahu Akbar” (n.r. „Allah e mare”). Mai multe persoane s-au refugiat în holul de intrare al unei clădiri, iar agresorul le-a urmărit, trăgând din nou în hol, inclusiv asupra unei persoane aflate la pământ.
Între timp, au fost identificate o serie de videoclipuri ale presupusului suspect, aflate chiar pe reţelele de socializare, care fac referire la Statul Islamic. Presa belgiană, prin „vocea” celor de la „La Derniere Heure”, atacatorul ar fi un tunisian, ale cărui inițiale sunt L.A., născut la 1 septembrie 1978 și ar fi solicitat azil, în 2019, dar i-a fost refuzat, ceea ce ar însemna că s-ar fi aflat ilegal în Belgia, între timp fiind reținut de autorități.  

„În ce fel de lume trăim?! Absolut dezgustător!”

Aflând despre cele întâmplate, jucătorii suedezi au refuzat să mai reia jocul, după întreruperea acestuia, când tabela arăta 1-1. Crainicul stadionului a cerut publicului să nu părăsească stadionul din motive de siguranţă, așa încât oamenii au mai rămas preț de două ore, până s-a considerat a fi în regulă să fie evacuați. În cele din urmă, cei 35.000 de oameni prezenți pe stadion au părăsit arena, în jurul orei locale 23.45.
Selecţionerul Suediei, Janne Andersson, dar şi căpitanul Victor Lindelöf, s-au arătat marcați de atentatul care le-a ucis doi compatrioți. „Suntem foarte trişti şi avem lacrimi în ochi. În ce fel de lume trăim?! Absolut dezgustător! Decizia de la pauză a fost evidentă, nu putem juca. E tragic și ne gândim la cei afectați și la rudele lor. Nu am știut nimic, înainte de meci! Nu am mai fi jucat fotbal, în asemenea condiții! Am vorbit la pauză și am oprit meciul, belgienii au fost total de acord. Nu avem cum să mai jucăm”, a declarat Janne Andersson. La rândul său, căpitanul suedez a spus: „Am fost de acord să nu jucăm. Şi belgienii au considerat că aceasta era singura opţiune posibilă. Emoțional era imposibil să continuăm să jucăm. E teribil să fii ucis pe stradă purtând tricoul Suediei. Din păcate, sunt prea multe arme peste tot... Cel mai important lucru este ca fanii să fie în siguranţă”.

Alertă maximă de terorism în Bruxelles

Conform regulamentelor UEFA, meciul ar fi trebuit reluat, în cursul zilei de marți, de la scorul de 1-1, cu repriza a doua. Cum era de aștepta, însă, jucătorii suedezii au părăsit orașul, încă de azi-noapte și la fel cei belgieni, care evoluează la cluburi din străinătate. Nici forul continental n-a luat deocamdată o decizie în acest sens, prioritatea fiind ca toată lumea să ajungă în siguranță acasă. Nivelul de alertă teroristă din zona este patru, cel mai înalt, în restul țării fiind de trei. În plan fotbalistic, miza uriașă era pentru Belgia, care juca pentru primul loc în grupa sa, fiind la egalitate de puncte cu următoarea clasată, Austria (16p). Clasamentul este ocupat de Suedia (6p), Azerbaidjan (4p) și Estonia (1p).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net