Controverse la înmormântarea lui Pelé. Brazilienii, supărați peste măsură

Brazilienii s-au arătat supărați în privința modului în care s-a desfășurat înmormântarea lui Pelé, făcând o comparație între comemorarea acestuia și cea a lui Diego Maradona, din urmă cu doi ani.

O mulțime de oameni l-au comemorat pe Pelé (FOTO: Getty Images)
O mulțime de oameni l-au comemorat pe Pelé (FOTO: Getty Images)

Ce i-a nemulțumit cel mai mult pe sud-americani este că la înmormântarea unicului fotbalist cu trei Cupe Mondiale câștigate, organziată marți, a venit un singur membru al loturilor Seleção, Mauro Silva fiind singurul dispus să-și ia „adio” de la „Perla Neagră”, pe stadionul lui Santos, Vila Belmiro.
De aici și până la o paralelă cu un alt fotbalist extrem de apreciat în istoria „sportului rege” nu a fost decât un mic pas, presa internațională amintind cum s-au desfășurat, atunci, lucrurile: trupul lui Diego Maradona a fost adus la Casa Rosada, palatul președintelui Argentinei și, în ciuda pandemiei și a restricțiilor dure din acele timpuri, milioane de oameni au ieșit pe străzi. Printre aceștia s-au numărat destui jucători, activi sau retrași, foști campioni mondiali, ex-internaționali, antrenori. Printre ei, Oscar Ruggeri, Jorge Burruchaga, Sergio Batista, Ricardo Giusti, Sergio Goycochea, Marcelo Gallardo, Javier Mascherano, Maxi Rodríguez, Martín Palermo, Carlos Tévez sau Kily González. În contrast, la Santos, timp de 24 de ore, s-a prezentat doar Mauro Silva, spre surprinderea familiei lui Pelé și a clubului Santos.

Pelé, alături de Mandela și Gandhi

Iar oamenii nu s-au sfiit să-și spună nemulțumirea cu subiect și predicat. Fostul atacant al lui Corinthians, Neto, pe numele său complet José Ferreira Neto, devenit între timp analist sportiv, a fost „incisiv”. În vârstă de 56 de ani și având 16 selecții și șapte goluri la națională, în perioada 1988-1993, acesta a comentat: „Brazilia nu știe cine este Pelé. În țara noastră, el este după Iisus. În lume, e între Nelson Mandela și Mahatma Gandhi”, a punctat acesta, adăugând despre absența campionilor mondiali ai galben-verzilor: „Sunt ei importanți? Trebuie să ne gândim cine cu adevărat important în viața ta, în viața noastră. Poate că unii se duc doar unde primesc bani. Ei sunt campioni mondiali și nu vin să-l vadă pe Pelé? E cel puțin lipsit de respect”.

Neymar a zis că nu poate pleca de la club, dar a mers la o petrecere

Între timp, au apărut și scuzele celor „acuzați”. Cafu, în vârstă de 52 de ani, medaliat cu „aur” la Mondial și în 1994, și în 2002, a declarat: „Am vrut să merg la funeraliile lui Pelé. Totuși, din cauza muncii, nu am putut lua un zbor la timp pentru a putea ajunge”.
Dar poate cea mai de răsunet absență a fost cea a lui Neymar, fotbalist care își anunțase, inițial, participarea. Între timp, și-a motivat schimbarea de planuri pentru că n-ar fi primit acordul clubului său, Paris Saint-Germain, pentru a pleca. Doar că, între timp, au apărut imagini cu el de la o petrecere, brazilianul fiind criticat pentru lipsa de asumare. În locul său, la înmormântarea lui Pele a participat tată lui Neymar, care a comentat: „Fiul meu este foarte trist, m-a rugat să-l reprezint, să fiu aici în locul lui, pentru a sprijini familia”. Doar că același Neto nu l-a iertat nici pe Neymar, punctând: „A fost liber. Putea lua avionul pentru a ajunge la timp aici, dar nu a vrut. E zi de doliu național în Brazilia și tu te duci la petrecere, când e priveghiul celui mai mare fotbalist din istorie? Niciun brazilian nu ar fi trebuit să se distreze, în acea zi. E lipsă de respect”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
FCSB Rapid (Sportpictures) jpg
FotoJet (25) jpg
Zinedine Zidane (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net