Culisele unui eșec. Cum explică Săndoi parcursul „șchiopătat” al României U21

Ultima actualizare:

Ultimul loc în grupă la EURO2023 pentru naționala României U21 și ieșirea din competiție fără măcar un gol marcat sunt principalele „tinichele” care atârnă de Emil Săndoi, selecționerul tricolorilor de la tineret. 

Naționala U21 e sub comanda lui Săndoi, din vara anului trecut (FOTO: Sportpictures)
Naționala U21 e sub comanda lui Săndoi, din vara anului trecut (FOTO: Sportpictures)

Tehnicianul în vârstă de 58 de ani a avut o „pledoarie” îndelungată și a explicat motivele care i-au dat mari bătăi de cap, anulându-i planurile tactice inițiale. „Să știți că ne-am confruntat cu probleme de efectiv mari de tot în anumite zone ale terenului. Faptul că nu am putut să beneficiem de Drăgușin (n.r. folosit la naționala mare) ne-a creat mari probleme, la fel cum n-am putut beneficia de Screciu. M-am trezit, la primul meci, la debutul nostru, fără foarte mulți jucători. Ar fi fost bine să nu întâlnim Spania sau Ucraina, în meciul inaugural, aveam mai multe șanse să obținem un rezultat pozitiv, dacă întâlneam Croația. Știu cât de important e debutul într-o astfel de competiție”, și-a început selecționerul discursul.
Printre contestatarii săi s-a perindat și părerea că n-ar fi avut suficientă încredere în unii jucători, precum Mazilu și Borza, care au făcut minuni la campioana României, Farul Constanța, Săndoi a oferit replica: „Mazilu a intrat 20 de minute, cu prelungiri cu tot, la jocul cu Spania, apoi a intrat 15 minute, la ultimul joc. Cu riscul de a mă repeta, fotbalistul român are niște probleme de ordin fizic în meciurile internaționale. Să știți că această problemă e la toate meciurile de juniori! Pe Borza și Mazilu, la ultima acțiune pe care am avut-o, i-am lăsat să se ducă la selecționata U19, pentru că ei aveau un turneu de calificare. Ei sunt doi jucători născuți în 2005. Noi am întâlnit Spania, în primul joc - o echipă cu șapte jucători născuți în 2000, trei jucători născuți în 2001 și un singur jucător născut în 2002. E o diferență de forță, de mobilitate de experiență!”.

Cum a comentat zvonurile despre plecarea sa de la națională

Prin contrast, încrederea pe care i-a arătat-o lui Ișfan a stârnit rumoare, Săndoi explicându-și alegerea: „Ișfan, cât a jucat la națională, chiar și la cele două meciuri amicale avute recent, a avut constant o evoluție bună. Și-a câștigat duelurile, a avut evoluții apreciate. Nu cred că a fost o alegere proastă! În mai multe dintre momente, a demonstrat că poate avea câștig de cauză în duelurile din teren, indiferent de jucătorii pe care i-a avut în zona respectivă”. Dincolo de toate, însă, selecționerul „reclamă” și întrucâtva o lipsă de noroc: „Nivelul de la acest turneu final a fost unul incredibil. Am stat de vorbă cu mai mulți dintre jucători, am încercat să canalizez discuțiile cu fiecare în parte. Știți ce mi-au spus? Că în campionat nu au întâlnit jucători mai valoroși decât cei peste care au dat!”. Aflat orișicum la final de mandat și dat fiind bilanțul de la Campionatul European, zvonurile unui final de drum la România U21 pentru Săndoi n-au întârziat să apară, însă antrenorul nu s-a lăsat intimidat: „Eu sunt conștient de unele aspecte. N-o să forțez niciodată mâna cuiva! Peste tot pe unde am fost, mi-am dorit să fiu plătit fix pentru cât am muncit. Dacă cineva poate spune că am luat vreun leu fără să muncesc, atunci nu mai intru niciodată pe un teren de fotbal!”.

Cine urmează?

Dacă zvonurile se confirmă și parcursul lui Săndoi se încheie aici, pe lista numelor vehiculate pentru înlocuirea sa se află și Nicolae Dică. Fostul antrenor al lui CS Mioveni sau FCSB se declară pregătit pentru funcția de selecționer a naționalei mici. „Da, mi-ar plăcea, îmi place să lucrezi cu jucători tineri”, a fost răspunsul direct al tehnicianului de 43 de ani, întrebat dacă o astfel de provocare i-ar surâde. Dică și-a încheiat cel mai recent mandat de antrenor, în primăvară, după trei luni petrecute la gruparea argeșeană.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Minge, Getty Images jpg
Atletico Madrid (EPA) jpg
Neymar (Getty Images) jpg
Aryna Sabalenka si Iga Swiatek (EPA) jpg
Leo Messi (EPA) jpg
Costel Galca (Sportpictures) jpg
Scoala de fotbal rapid   SOS Satele Copiilor jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net