Fotbalul, într-adevăr „sportul rege”: sumele amețitoare investite în 2023

Fotbalul este departe de a sărăci, dacă aruncăm o privire pe situația investițiilor din anul 2023. Concret, piaţa mondială a transferurilor a stabilit recorduri impresionante, cu 1,8 miliarde de euro mai mult decât precedentul „vârf”, stabilit în 2019.

Enzo Fernández (stânga, în albastru), una dintre marile investiții de la Chelsea (FOTO: EPA)
Enzo Fernández (stânga, în albastru), una dintre marile investiții de la Chelsea (FOTO: EPA)

Un raport FIFA arată că, de-a lungul anului trecut, s-au cheltuit aproximativ 8,89 miliarde de euro - spre exemplu, în raport cu 2022, vorbim despre o creștere semnificativă, de 48,1%, pe atunci fiind o „explozie” a investițiilor, după doi ani de scădere „fulgerătoare”, pe fondul pandemiei de COVID19. 
Interesant este că cele mai mari 10 transferuri din „sportul rege” abia dacă reprezintă 10% din totalul sumelor de bani plătite, în 2023 - ne gândim la Jude Bellingham de la Borussia Dortmund la Real Madrid, Enzo Fernández de la Benfica Lisabona la Chelsea Londra, Harry Kane de la Tottenham Hotspur la Bayern München şi Randal Kolo Muani de la Eintracht Frankfurt la Paris Saint-Germain.

Chelsea, lider în topul cheltuielilor

Trendurile ultimilor ani arată că mai dispuse să bage mâna adânc în buzunar sunt cluburile engleze: numai Chelsea a cheltuit 2,96 miliarde de euro, în topul celor mai „darnice” cu investițiile fiind PSG, Liverpool FC, Real şi Bayern. Pe de altă parte, cluburile germane s-au remarcat prin câștiguri considerabile, date fiind vânzările lui Bellingham şi Kolo Muani, care au reprezentat transferuri de peste 1,1 miliarde de euro. Și cluburile portugheze au partea lor de atenție în raportul forului mondial, remarcându-se cu 1.017 jucători veniţi în ligile lor, fiind cele care au primit cei mai mulţi fotbaliști de la echipe din alte asociaţii membre, în vreme ce cluburile braziliene au realizat cel mai mare număr de transferuri, având 1.217 jucători care au plecat în afara țării, de-a lungul anului trecut. 
Situația prezentată de FIFA trece în revistă și ascensiunea din fotbalului feminin, în materie de investiții pe piața transferurilor: în 2023, 623 de cluburi profesioniste au fost implicate în mutări dincolo de granițe, faţă de 507 în 2022, cu un total de 1.888 de transferuri internaţionale de jucătoare profesioniste înregistrate în cursul anului, comprativ cu 1.571 în 2022.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nikolai Patruşev foto twitter
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net