Hagi, Belo și Lăcătuș au sfidat timpul la meciul „Generației de Aur”

Ultima actualizare:

Jucătorii care au făcut posibile cele mai mari performanțe din istoria fotbalului românesc s-au adunat, pentru o ultimă dată în mod oficial, sâmbătă și au oferit un spectacol de neuitat celor care au umplut până la refuz Arena Națională. Dincolo de victoria de pe tabelă, 3-2 în fața „Legendelor Lumii”, „Generația de Aur” a avut o victorie mult mai importantă, în inimile tuturor românilor al căror puls a bătut mai repede și mai aprig, 30 de ani mai târziu de la Campionatul Mondial din SUA, acolo unde România ajungea până în sferturile de finală, unde se oprea, după un meci dramatic în fața Suediei, încheiat la loviturile de departajare, nordicii având să câștige, în cele din urmă, finala mică a competiției.

Gheorghe Hagi, la fel de inspirat ca odinioară (FOTO: Sportpictures)
Gheorghe Hagi, la fel de inspirat ca odinioară (FOTO: Sportpictures)

Înapoi în prezent, cele mai marcante nume din „sportul rege” au sfidat trecerea timpului și au alergat, s-au zbătut, s-au luptat cu „tricolorul” pe piept și au dat o nouă însemnătate noțiunilor de forță și determinare, urmăriți din tribune de trei generații: pe deoparte, cei care, în '94, ieșeau în stradă sărbătorind marile performanțe ale naționalei, pe de alta copiii lor de atunci, între timp adulți în toată regula și, în cele din urmă, tânăra generație, care i-a urmărit „absorbită” și fascinată pe Marius Lăcătuș, Gheorghe Popescu sau Adrian Ilie, ducând pasiunea pentru fotbal mai departe. Un moment aparte, care a umezit ochii celor prezenți, s-a petrecut la începutul meciului, când s-a ținut un moment de reculegere în memoria celui care a fost Didi Prodan, reprezentat pe teren la marele eveniment de fiul său, Răzvan Prodan.

Miodrag Belodedici (dreapta), sfidând timpul, în ciuda celor 60 de ani (FOTO: Sportpictures)
Miodrag Belodedici (dreapta), sfidând timpul, în ciuda celor 60 de ani (FOTO: Sportpictures)

„Regele”, asul din mâneca lui Anghel Iordănescu și Gabi Balint

Nu o dată cei care au urmărit meciul au uitat că ar fi vorba „doar” despre un eveniment simbolic, de retragere oficială, pentru că lupta din teren a fost mai aprigă decât cea dintre multe partide din Superliga României, portarii Florin Prunea și Bogdan Stelea fiind puși nu de puține ori la mare încercare, iar Miodrag Belodedici sfidând timpul și prejudecățile, parcă uitându-și vârsta din buletin, de nu mai puțin de 60 de ani - totul sub atenta supraveghere a arbitrului Ion Crăciunescu.
 Cea care a deschis scorul a fost selecționata lui José Mourinho, pentru „Legendele Lumii” punctând Rivaldo ('21), ca doar șapte minute mai târziu Goran Pandev să facă 2-0 pentru echipa sa. „Tricolorii” lui Anghel Iordănescu și Gabi Balint nu s-au lăsat, însă: Basarab Panduru a înscris fără menajamente ('40), după o pasă a lui Gheorghe Hagi, cel din urmă reușind să egaleze după un penalty, executat curajos și fără ezitare de „Rege” ('65), sub uralele întregului stadion. În cele din urmă, golul victoriei, pornit tot de la Hagi, continuat de Dorinel Munteanu și înscris, în cele din urmă, de Costel Gâlcă printr-o lovitură de cap ('72) a adus triumful „Generației de Aur”.  

„Generația de Aur”, strălucitoare chiar și 30 de ani mai târziu (FOTO: Sportpictures)
„Generația de Aur”, strălucitoare chiar și 30 de ani mai târziu (FOTO: Sportpictures)

Mourinho: „Ar fi greu să cumperi astfel de jucători, azi”

„55.000 de suflete tricolore în tribune, voi veţi fi mereu «Generaţia de Aur» a României!”, a punctat, „sugrumat” de emoția meciului, Hagi. „Sunt copleşit de atâta admiraţie, recunoştinţă, respect pentru aceşti oameni! Pentru ceea ce am însemnat noi. Este incredibil, aproape au trecut 30 de ani. Eu mă înclin în faţa acestor oameni. După 30 de ani, încă suntem de neuitat, pentru că e o generaţie de neuitat”, a declarat și Florin Răducioiu, în vreme ce Dorinel Munteanu a punctat: „Am intrat în istorie şi vom rămâne în istorie!”.
„A fost o plăcere să fiu cu oameni care au făcut istorie în fotbal! Băieţii au meritat această sărbătoare! Unii sunt bunici, e extraordinar şi trebuie să fie mândri că încă joacă şi oamenii îi pot vedea. A fost frumos”, a spus și Mourinho, care a concluzionat întocmai ce s-a văzut pe teren și simțit din tribune: „Ar fi greu să cumperi astfel de jucători, azi, jucătorii normali costă enorm, imaginează-ţi cât ar fi costat Rivaldo, Hagi, Belodedici... Azi nu văd un jucător cu clasa pe care a avut-o el”.

Cei peste 54.000 de oameni au luat parte la un spectacol inedit (FOTO: Sportpictures)
Cei peste 54.000 de oameni au luat parte la un spectacol inedit (FOTO: Sportpictures)

Record absolut de prezență

54.967 de oameni s-au adunat pentru a-i vedea pe ultima dată pe mai marii fotbalului românesc, consemnând un record absolut de asistență pe Arena Națională. Spectatorii au avut parte de mai multe surprize, unul dintre ele fiind intonarea imnului în întregime de Monica Anghel, dar și diverse momente emoționante de pe parcursul meciului, totul culminând cu festivitatea de premiere, desfășurată grandios pe cel mai mare stadion din România.

Echipele celor două reprezentative

Lotul legendelor din România
Portari: Florin Prunea, Bogdan Stelea, Ștefan Preda; Fundași: Gheorghe Popescu, Iulian Filipescu, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Tibor Selymes, Gheorghe Mihali, Corneliu Papură, Răzvan Prodan;
Mijlocași: Gheorghe Hagi, Dorinel Munteanu, Constantin Gâlcă, Basarab Panduru, Ioan Ovidiu Sabău, Ovidiu Stângă, Ionuț Lupescu;
Atacanți: Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Marius Lăcătuș, Ion Vlădoiu, Viorel Moldovan, Adrian Ilie, Marian Ivan;
Antrenori: Anghel Iordănescu și Gabi Balint.

Lotul legendelor lumii
Portari: Dida, Sébastien Frey;
Fundași: Christian Panucci, Levan Kobiashvili, José Edmílson Gomes de Moraes, Maicon Douglas Sisenando, Vincent Candela, Fernando Couto, Juanito Gutiérrez, Paul Bodin, Miroslav Djukić, Cristian Zaccardo;
Mijlocași: Rivaldo, Christian Karembeu, Jari Litmanen, Gökhan Inler, Giorgos Karagounis, Marcos Senna;
Atacanți: Hristo Stoichkov, Goran Pandev, Giovanni Silva de Oliveira, Javier Saviola, Nuno Gomes;
Antrenor: José Mourinho.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dennis Man (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Nicolae Stanciu (Sportpictures) 2 jpg
romania bucurie jpg
Nicolae Stanciu (Sportpictures) jpg
Simona Halep (Sportpictures) jpg
Andrei Burca (Sportpictures) jpg
Edi Iordanescu, Sportpictures jpg
Marius Marin (Sportpictures) jpg
Edi Iordanescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net