Mingea de la golul „Mâna lui Dumnezeu”, licitată pe o sumă colosală

La aproape patru decenii de când a fost înscris, golul supranumit „Mâna lui Dumnezeu” încă mai face valuri în amintirea iubitorilor de fotbal, dar și bani - și nu tocmai puțini. Mingea cu care legendarul fotbalist argentinian, Diego Maradona, a înscris golul rămas în istorie pentru totdeauna, va fi scoasă la licitaţie, în luna noiembrie.

Diego Maradona va rămâne un reper în istoria fotbalului mondial (FOTO: Getty Images)
Diego Maradona va rămâne un reper în istoria fotbalului mondial (FOTO: Getty Images)

Momentul de referință în fotbalul din toată lumea s-a petrecut în anul 1986, la Campionatul Mondial din Mexic, în timpul meciului dintre Anglia și Argentina. Pe atunci, naționala lui Diego Maradona se impunea cu 2-1, ambele reușite fiind ale celui cunoscut și drept El Pibe D'Oro.

Mingea cu care s-a marcat „golul secoului” are un preţ estimat pentru vânzare între 2,8 şi 3,3 milioane de dolari - atât va achita cel care va dori să aibă „balonul” cu care Diego Maradona a marcat cu mâna un gol în poarta lui Peter Shilton.

„Un pic cu capul și un pic cu mâna lui Dumnezeu”

Cel care a condus la centru meciul, la acea vreme, arbitrul tunisian Ali Bin Nasser, este deocamdată posesorul mingii. Aceasta va fi vândută, pe 16 noiembrie, în Marea Britanie. Cu toate că a păstrat-o ani la rând, arbitrul a decis că este momentul potrivit să împartă acest obiect de colecție, sperând că viitorul proprietar va alege să o expună public. „Nu am văzut clar faza. Cei doi jucători, Shilton şi Maradona, erau cu spatele la mine. Conform instrucţiunilor FIFA, m-am uitat la arbitrul de linie pentru a confirma validarea golului, iar el s-a îndreptat către centrul terenului, indicând că golul ar trebui validat. La finalul meciului, selecţionerul Angliei, Bobby Robson, mi-a spus «Ai arbitrat bine, dar tuşierul a fost iresponsabil»”, a povestit arbitrul. 

Diego Maradona a punctat, după acel gol, că a înscris „un pic cu capul lui Maradona și un pic cu mâna lui Dumnezeu”, ceea ce a rămas în istoria fotbalului mondial.  De altfel, trofeul Campionatului Mondial din 1986 a fost ridicat deasupra capului de selecționata Argentinei, după ce s-a impus în fața, pe atunci, Republicii Federale Germane, cu 3-2. Diego Maradona a murit, în 2020, la vârsta de 60 de ani. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

image
image
image
image
image
image
Simona Halep, Getty Images jpg
Leo Messi, Getty Images jpg
Messi jpg
simona halep (getty images) jpg
ivan provedel, lazio roma (getty images) jpg
mingi tenis zgura (sportpictures) jpg