”Regele” Pele a murit! Avea 82 de ani și suferea de cancer

Ultima actualizare:

O veste tristă vine din Brazilia: marele Pele a încetat din viață după o lungă suferință. El era internat de peste o lună într-un spital din Rio de Janeiro, unde era tratat de cancer. 

Anunţul a fost făcut de fiica brazilianului, Kely Nascimento, pe Instagram. “Tot ce suntem, suntem datorită ţie. Te iubim infinit. Odihneşte-te în pace”, a scris fiica lui Pele. Mesajul a fost însoțit de o fotografie cu mâinile lui Pele şi ale copiilor şi nepoţilor, unite pe vecie.

În toamna anului trecut, Pele fusese operat de o tumoare la colon, care i-a fost detectată cu ocazia unor examene medicale de rutină. În scurt timp a început un ciclu de sesiuni de chimioterapie, mergând periodic la la spital, pentru a-i fi monitorizată îndeaproape evoluţia.

Din păcate, internat într-un spital din Sao Paulo la finalul lunii noiembrie, Pele nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer începând din 3 decembrie. A fost mutat în salonul pentru îngrijire paleativă și în ultimele zile de viață a fost înconjurat de toți membrii familiei: soția și cei cinci copii (trei fete și doi băieți).

Chiar și pe patul de spital, ”Regele” fotbalului mondial a urmărit meciurile Cupei Mondiale și s-a bucurat mai întâi pentru reușita lui Neymar, care în timpul competiției i-a egalat recordul de goluri la naționala Braziliei (77). Apoi, s-a bucurat pentru succesul lui Messi, care deși argentinian, era unul dintre favoriții fostului mare fotbalist. Fiecăruia le-a transmis mesaje de pe patul de spital. 

Pele, pe numele său complet Edson Arantes do Nascimento, s-a născut pe 23 octombrie 1940, fiind fiul unui fotbalist, Dondinho, şi al lui Celeste Arantes (aceesta a împlinit acum două săptămâni vârsta de 100 de ani).

A fost botezat după inventatorul american Thomas Edison, dar părinţii au decis să renunţe la litera “i” din Edison şi să îl numească Edson. Cel care e considerat și acum cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a debutat din adolescență în fotbalul profesionist. Avea 15 ani când a jucat în tricoul lui Santos.

La 16 ani era deja component al naționalei Braziliei, pentru care a cucerit trei titluri mondiale. De fapt, este singurul jucător din istorie cu trei trofee cucerite la Cupa Mondială (1958, 1962, 1970). Și la Santos a scris istorie, cucerind nu mai puțin de 21 de trofee cu această formație. 

Printre multele recorduri stabilite de-a lungul carierei se numără unele de-a dreptul fabuloase. A reușit câte cinci goluri într-un meci de 6 ori și a reușit să dea trei goluri în nu mia puțin de 92 de partide. Recordul personal l-a stabilit în 1964, contra lui Botafogo, când a marcat opt goluri. În total, Pele a înscris 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri disputate. 

A plecat din Brazilia în 1974, la 34 de ani, dar nu a venit în Europa. După un an de pauză, a plecat în SUA, semnând un contract surprinzător pentru acea perioadă, cu echipa americană New York Cosmos. A jucat doi ani acolo, pentru ca în 1977, la vârsta de 37 de ani, să se retragă din activitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net