Brânzeturile, cum să alegem alimentul cel mai sănătos
Produsele lactate au un efect nutritiv, fiind derivate din lapte, care este puternic anabolizant (determină dezvoltarea ţesuturilor, creşterea în greutate). Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne arată compoziţia şi efectele brânzeturilor, cel mai căutat produs derivate din lapte.
Brânzeturile proaspete (brânza de vaci, telemeaua prospătă, caşul, urda) conţin multă cazeină nedigerabilă, o proteină de care organismul uman nu are nevoie şi care se digeră greu. Datorită compoziţiei (o emulsie coagulată de proteine, lipide şi glucide), produc o secreţie excesivă de mucus ce blochează. Se pot folosi în cantităţi mici de către cei care le pot digera. Trebuie consumate cu condimente picante, digestive. Consumul zilnic poate agrava afecţiuni ca alergiile, diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, cancerul, inflamaţii ganglio-vasculare, bolile aparatului respirator, infecţiile (mai ales cadidoza). Aceste probleme pot apărea în special la persoanele cu tendinţă de îngrăşare şi retenţie de lichide (constituţie kapha dosha).Brânzeturile maturate (parmezan, brânză de burduf, camembert, diverse tipuri de caşcaval) conţin mai puţină cazeină, deoarece această proteină a fost transformată prin procese de fermentaţie. Sunt bogate în proteine, majoritatea fiind modificate de microorganisme în urma proceselor de maturare. Conţin grăsimi sănătoase (unt). Este bine să fie consumate cu condimente picante, digestive. Atenţie la conţinutul în aditivi alimentari. Brânzeturile fermentate, cu gust acrişor trebuie folosite în cantităţi mici, deoarece pot agrava stările inflamatorii existente, în special la persoanele cu metabolism mai intens (constituţie pitta dosha). Brânzeturile afumate sunt mai greu digerabile faţă de cele neafumate de acelaşi tip, majoritatea fiind tratate cu „fum” lichid. În concluzie, chiar dacă brânza de vaci este recomandată de către cei care dau sfaturi dietetice, nu este nici pe departe cea mai sănătoasă. Este săracă în grăsimi (untul este un aliment nutritiv şi sănătos) şi bogată în cazeină (proteina care coagulează şi se resimte aspru la gust).