Ce boli poţi trata cu mirodenii
Utilizate de secole, condimentele nu numai că dau savoare mâncărurilor, dar lucrează şi pentru sănătatea ta. Chimenul, busuiocul sau boiaua au o valoare nutritivă ridicată şi sunt un bun adjuvant în numeroase boli. Descoperă care sunt beneficiile lor!
Rozmarin. Un buchet de rozmarin ţinut în casă acţionează ca un odorizant de cameră, putând fi utilizat în acelaşi timp şi pentru diferite preparate culinare.
Stopează mutaţiile genetice care ar putea conduce la apariţia cancerului şi împiedică deteriorarea vaselor de sânge şi a circulaţiei sanguine, prevenind astfel riscul apariţiei atacului de cord.
Uleiul de rozmarin stimulează creşterea părului, activitatea mentală şi previne apariţia afecţiunilor respiratorii.Boiaua conţine o cantitate mare de vitamina C, capsaicina, substanţă cu acţiune antiinflamatorie şi antioxidantă care reduce riscul apariţiei cancerului.De asemenea, este un agent antibacterian şi stimulant care ajută la reglarea presiunii sanguine, îmbunătăţind circulaţia sanguină, şi creşte cantitatea de salivă şi acizi gastrici, ajutând la îmbunătăţirea digestiei.Chimenul conţine cantităţi importante de magneziu şi fier. Seminţele de chimen au şi proprietăţi anticancerigene, în acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminţe de chimen.
Acesta ajută în caz de flatulenţă, indigestie, diaree, greţuri etc. Pentru prevenirea afecţiunilor digestive se recomandă mai ales ceaiul din seminţe de chimen, care trebuie servit călduţ. Chimenul este indicat în tratarea formelor uşoare de răceală.Busuiocul e o sursă excelentă de vitamina A, magneziu, potasiu, fier şi calciu. Acesta tratează greţurile, răul de mişcare, indigestia, constipaţia, problemele respiratorii sau chiar diabetul.Hreanul acţionează ca un stimulent digestiv. Este şi un puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimulează creşterea tensiunii arteriale şi sistemul imunitar al organismului etc.
Hreanul este util în tratarea bronşitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei etc.Cimbrul e bogat în timol, un ulei esenţial puternic antiseptic, antibacterian şi antioxidant. El tratează infecţiile gâtului, inflamaţiile, bronşita acută şi cronică şi tusea convulsivă.
De asemenea, cimbrul stimulează acţiunea cililor din interiorul bronhiilor, acţionând direct asupra mucoasei bronşice, fapt care previne inflamaţia tractului respirator, conform www.sfatulmedicului.ro.