Ce să mănânci ca să ai o vedere bună

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Unele probleme de vedere pot avea legătură şi cu alimentaţia. De aceea, pentru a le preveni, este bine să ştii care sunt produsele care fac bine ochilor. Citeşte mai multe în numărul din august al revistei Click! Sănătate!

Anumite nutrimente, printre care zincul, vitaminele C şi E, A, acizii graşi Omega-3, luteina şi zeaxantina sunt vitale pentru sănătatea ochilor şi pot reduce riscul deteriorării vederii cu 25%. 

  • Peştele. Multe specii de peşti, în special cei graşi, sunt surse bogate de ulei cu conţinut mare de acizi Omega-3. Acesta, ne arată studiile, poate fi de ajutor în sindromul ochiului uscat, inclusiv cel cauzat de prea multe ore de stat în faţa calculatorului. Lista peştilor graşi include: păstrăvul, macroul, sardinele, heringul, tonul, somonul.
  • Morcovii. Sunt bogaţi în betacaroten, substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A şi care e răspunzător de culoarea  portocalie. Vitamina A joacă un rol esenţial în vedere. Carenţa acestei vitamine poate duce la apariţia unor tulburări de vedere. Alte fructe şi legume galben-portocalii, precum dovleacul, pepenele galben, caisele, piersicile şi mango sunt, de asemenea, excelente surse de betacaroten.
  • Nucile. Sunt şi ele bogate în acizi graşi Omega-3. Au şi un conţinut ridicat de vitamina E, care poate proteja ochiul de deteriorarea specifică îmbătrânirii. Aceleaşi beneficii le aduc şi alunele, migdalele, caju şi nucile braziliene.
  • Seminţele. Ca şi nucile, seminţele sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi o bună sursă de vitamina E. Cele mai bune seminţe sunt: cele de chia, de in şi de cânepă.
  • Legumele cu frunze verzi. Sunt bogate atât în luteină şi zeaxantină, fiind şi o bună sursă de vitamina C, benefică pentru ochi. Include cât mai des în meniu spanac, urzici, broccoli. Luteina se găseşte în mod natural în spanac, salata verde şi broccoli, în timp ce zeaxantina este conţinută în fasolea verde şi varza creaţă.
  • Ouăle. Sunt o sursă excelentă de luteină şi zeaxantină, care pot reduce riscul deteriorării vederii ce survine pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, ouăle sunt sursă de vitamine C şi E, precum şi zinc, mineral care protejează vederea.
  • Avocado. Acest fruct conţine luteină şi vitaminele C şi E, care susţin sănătatea vederii. Deteriorarea maculei, partea centrală a retinei, este cauza principală a orbirii. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că în stadiile timpurii ale acestei afecţiuni, vitamina E, combinată cu vitamina C, betacaroten şi zinc, încetinesc semnificativ evoluţia deteriorării vederii.
  • Ardeiul gras. Această legumă intens colorată este bogată în vitamina C, care funcţionează ca un antioxidant pentru protejarea celulelor contra efectelor radicalilor liberi. Vitamina C este esenţială pentru încetinirea procesului deteriorării maculare şi apariţiei cataractei. Pe lângă ardei, căpşunile, sparanghelul, pătrunjelul şi varza sunt de asemenea bogate în vitamina C şi te pot ajuta să-ţi păstrezi vederea bună. De asemenea, citricele sunt bogate în vitamina C, care, ca şi vitamina E, este un antioxidant recomandat pentru a preveni deteriorarea ochilor, ce apare odată cu înaintarea în vârstă. Citricele bogate în vitamina C includ: lămâile, portocalele, mandarinele, grepfruitul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
HMPV jpg
6 front poza cap austriac jpg
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (168) jpg
p 19 Mark Zuckerberg WC jpg
telefon  jpg
incendiu autobuz  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net