Primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV, confirmat în România. Este vorba despre o femeie din Oradea. China se confruntă cu un întreg focar
În România, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu HMPV. Este vorba despre o femeie din Oradea, în vârstă de 67 de ani. Femeia este izolată, prezentând simptome încă din 26 decembrie. Vârstnica nu a călătorit în afara țării, ceea ce a determinat DSP-ul să demareze o anchetă epidemiologică. În tot acest timp, China se confruntă cu un focar de metapneumovirus uman. Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.
Care sunt simptomele provocate de HMPV
Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut. Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.
Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot dezvolta forme grave și necesită spitalizarea bolnavilor.
Virusul HMPV este foarte comun
Dr. Peter Openshaw, expert în gripă de la Imperial College din Londra, explică pentru Euronews Health: „Este un agent patogen important, destul de greu de detectat și adesea nu apare nici măcar în testele de laborator care se fac în spital”, a explicat Dr. Peter Openshaw, expert în gripă de la Imperial College din Londra, pentru EuroNews Health.
Potrivit unei postări pe Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii, virusul HMPV este totuși „un virus obișnuit, din familia Paramyxoviridae”. În plus, virusul este foarte comun, iar „90% din copiii care merg la grădiniță vor face până la 5 ani o infecție cu hMPV. Și pentru că imunitatea pentru acest virus „nu ține”, boala se poate repeta oricând”.
China se confruntă cu multe cazuri de HMPV
China se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de metapneumovirus uman (HMPV). În timp ce oficialii chinezi monitorizează focarul, în prezent nu pare să existe un risc global din cauza virusului, spun experţii. Cu toate acestea, cazurile de HMPV sunt în creştere şi în ţări precum Anglia, care a înregistrat o rată de pozitivitate a testelor de 4,53% la sfârşitul lunii decembrie, în creştere de la 2,29% cu o lună mai devreme.
Caz de îmbolnăvire cu HMPV și în România
Și în România, virusul extrem de contagios a fost confirmat, miercuri, 8 ianuarie, la o femeie de 67 de ani, din Oradea. „Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat doctorul Călin Sonea, medicul șef al DSP Bihor.
Femeia nu a călătorit în afara țării, ceea ce a determinat DSP Bihor să demareze o anchetă epidemiologică. Pacienta are comorbidități și prezintă simptome respiratorii din 26 decembrie. Ea este internată în stare stabilă și izolată la Spitalul Județean.
În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS).