Ce trebuie să ştiţi despre fasolea verde

Ultima actualizare:

    Fasolea verde, un aliment benefic pentru tot organismul. (Foto: Shutterstock)
Fasolea verde, un aliment benefic pentru tot organismul. (Foto: Shutterstock)

Fasolea verde este o legumă înzestrată cu virtuţi terapeutice deosebite. Cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr", fasolea verde împiedică absorbţia zahărului şi este o sursă de proteine fără grăsimi.

Preparatele din fasole verde au o influenţă pozitivă asupra întregului organism. Fie că este vorba de diabetici, de vârstnici care au osteoporoză sau de persoane aflate în convalescenţă, fasolea verde este un aliment care îi poate ajuta pe toţi să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.

Previne apariţia osteoporozei

Studii recente realizate în Marea Britanie arată că vitaminele B5, B6, PP regăsite în compoziţia fasolei verde împiedică pierderile de calciu din oase, combătând astfel osteoporoza. La o concluzie similară au ajuns şi specialiştii de la Secţia Medicală a Academiei Române.

Astfel, cercetările au dovedit că la 80 la sută din persoanele care consumă fasole verde în mod regulat în tinereţe, riscul de a suferi de osteoporoză sau de alte boli cauzate de lipsa de calciu, potasiu şi de fier este minim. De asemenea, vitamina K pe care o conţine fasolea verde este esenţială pentru sănătatea oaselor.

Reglează nivelul glicemiei

Fasolea verde este bogată în fibre vegetale, care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Potrivit specialiştilor americani, fasolea verde, cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr", are puteri hipoglicemiante reale. De aceea, ei recomandă să includem această legumă în dieta de fiecare zi dacă se poate, sub formă de salată, în amestec cu alte legume sau în ciorbe.

Recomandată în curele de slăbire

Fasolea verde se digeră uşor şi nu simţi o greutate în stomac după ce mănânci o porţie. Nu trebuie să ne facem griji nici în privinţa caloriilor, deoarece o porţie de 125 de grame de fasole verde gătită nu depăşeşte 43 de calorii. Aşa se explică faptul că este o legumă eficientă în curele de slăbire.

Combate anemia şi astenia

Copiii, adolescenţii, femeile însărcinate şi cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de fier. Acest mineral este important pentru metabolism, pentru toate funcţiile organismului. De asemenea, fierul întăreşte imunitatea şi musculatura. De aceea, nutriţioniştii recomandă persoanelor cu deficit de fier să consume cât mai des fasole verde, sub formă de salată sau de suc extras din păstăile verzi, pentru a menţine în corp cantitatea necesară de fier.

De asemenea, fasolea verde este un aliment foarte indicat în hrana convalescenţilor şi a persoanelor astenice. Acest lucru se datorează conţinutului semnificativ de potasiu, vitamine din complexul B, glucide şi de clorofilă.

Scade nivelul colesterolului „rău"

S-a constatat că fasolea verde are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului. Doctorul James Anderson de la Universitatea Kentucky ( SUA)precizează că un consum zilnic de fasole verde, măcar un castron, scade valoarea colesterolului în medie cu 19 la sută, iar în cazuri de excepţie, performanţa este de 30 la sută. Cu toate acestea, dacă dieta cu fasole verde este asociată cu un regim sărac în calorii, nivelul colesterolului scade foarte puţin, doar cu 7 la sută.

Are proprietăţi diuretice

Un alt beneficiu oferit de consumul de fasole verde este cel diuretic. Leguma este înzestrată cu proprietăţi diuretice şi acţionează favorabil în cazul edemelor, în retenţiile de apă specifice în reumatism, în gută şi în ascită.Decoctul de teci de fasole verde are efecte pozitive verificate în tratarea afecţiunilor rinichilor şi a căilor urinare. Preparatele realizate din fasole verde contribuie la eliminarea clorului şi a ureei din organism.

Este o sursă de energie pentru creier

În fasolea verde găsim cel mai bun tip de carbohidraţi complecşi. Aceştia au un indice glicemic foarte mic, însă oferă energie pe o perioadă de timp foarte lungă. Specialiştii susţin că pentru menţinerea substanţelor hrănitoare , acest tip de carbohidraţi complecşi se absorb încet şi menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, comparativ cu carbohidraţii simpli pe care-i întâlnim în zahăr. Aceşti nutrienţi complecşi furnizează energie creierului şi muşchilor.

Reţeta săptămânii

Frigărui delicioase cu fasole verde

Calorii / 120 porţia

Timp de preparare : 35 minute

Ingrediente: 500 g piept de pui, tăiat felii, doi dovlecei, 200 g păstăi late de fasole verde , 4 morcovi, 10 roşii. Garnitură : salată verde.

Preparare: În capătul frigăruii puneţi o felie de carne, continuaţi cu o felie  din dovlecel , zece păstăi de fasole, un morcov, apoi, din nou o felie de dovlecel, iar la capătul frigăruii puneţi carne de pasăre. În acest fel preparaţi toate frigăruile, pe care le puneţi pe grătar, având grijă  să le întoarceţi, să nu se ardă. Delicioasele frigărui se servesc cu garnitură de salată verde.        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net