Ceașca de sănătate: Cuișoarele tratează cu succes 100 de boli
Cuişoarele sunt bobocii uscaţi ai florii arborelui de cuişoare. Acest arbore este o plantă ce crește în zonele calde având înfățișarea unui arbust. În timp, s-a constatat că aceste cuișoare sunt plante-medicament benefice într-o varietate de boli.
Terapeuții chinezi, care au studiat planta cu multe secole înainte de Hristos, foloseau cuișoarele pentru efectul lor antiseptic. În secolul al VII-lea, arabii făceau negoţ în Europa cu această mirodenie prețioasă, iar medicii acelor timpuri le foloseau ca panaceu. Atunci, denumirea de panaceu a fost dată leacurilor încărcate de sănătate, iar denumirea provine de la numele zeiței de origine greacă, Panacea, și avea rolul ipotetic de a vindeca toate bolile și de a prelungi viața.
Cuișoarele conțin 90 % eugenol
Cuişoarele, acești muguri cu o aromă dulce-amăruie, sunt bogați în taninuri, betacaroten, flavonoide şi o substanţă foarte activă a uleiului de cuişoare-eugenolul, în proporţie de 90 % . Datorită acestui complex de substanţe tonice, cuişoarele au proprietăţi terapeutice antivirale, antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative şi antiulceroase, pentru a le enumera pe cele mai cunoscute.
„Cuişoarele sunt antioxidante foarte puternice, ele încarcă organismul cu energie, fortificând sistemul imunitar. Terapia cu aceşti muguri are un efect dovedit în combaterea infecţiilor, inflamaţiilor, în prevenirea formării cheagurilor de sânge şi a îmbătrânirii premature. De aceea, le recomand în tratarea răcelilor, a oricăror afecţiuni respiratorii sau digestive (precum colita de putrefacţie şi balonarea), având efecte antibacteriene, sudorifice şi calmante. Ceaiul de cuişoare calmează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele şi de sinuzită", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul :” Cuișoarele ne prelungesc viața”.
Mai mult, o cură cu compoturi şi cu sucuri de fructe în care se adaugă câte două-trei cuişoare pulbere contribuie la creşterea imunităţii, prevenind efectele îmbătrânirii premature. Nu în ultimul rând, cuişoarele sunt de mare ajutor în afecţiuni digestive (cum ar fi colita de putrefacţie şi balonarea).
Opiniile specialiștilor de la Universitatea Pennsylvania
Un recent studiu american, realizat de specialiştii de la Universitatea Pennsylvania, arată că adăugarea condimentelor cu o mare concentraţie de antioxidanţi în supe, în ciorbe etc, printre care cuişoarele, scorţişoara, combate efectul grăsimilor din farfurie.
Cuișoarele sunt folosite de mii de ani în medicina tradiţională
Rețetele săptămânii:
Infuzia de cuişoare
- Mod de preparare: Într-o cană de apă fierbinte, adaugă 3-4 cuişoare măcinate. Lasă licoarea la infuzat zece minute. Adaugă un pic de miere.
- Cum se administrează: Bea câte două ceşti pe zi, cu înghiţituri mici. Ceaiul are efect calmant în caz de greaţă, de sughiţ, de dureri cauzate de sinuzită. De asemenea, ceaiul combate hipertensiunea arterială, impotenţa (în amestec cu ceai negru-în părţi egale) şi stimulează digestia. O cană de infuzie băută seara, după cină, alungă insomnia.
Punci cu portocale şi cuişoare
- Mod de preparare: Curăță coaja unei portocale mai mari, tai-o cubuleţe şi adaugă 200 g zahăr. Le pui într-un litru de infuzie fierbinte de cuişoare, acoperi vasul şi laşi cinci minute fără să mai fiarbă. După aceea, strecori licoarea, adaugi sucul portocalei şi două-trei cuişoare, pui vasul să se încălzească, trei minute, la foc mic.
- Mod de administrare: Punciul se serveşte fierbinte şi este o băutură revigorantă.