Mierea, alimentul-medicament care ne menține în formă
În perioadele de suprasolicitare, când energia organismului nostru scade în mod vizibil, când predispoziția spre nervozitate se accentuează, iar migrenele sunt tot mai frecvente, cura cu miere este un aliat de nădejde care ne ajută să revenim la normal.
Opinia terapeuților
Terapeuții susțin că, dintre toate zaharurile, cu excepția glucozei, mierea este absorbită foarte repede de organism, după primele 15 minute de la administrare, și nu sufocă deloc circuitul sanguin cu un exces de zahăr. În același timp, în alimentele care conțin hidrați de carbon, de exemplu: zahăr, făinoase, marmeladă, șerbet sau pâine, zaharurile se regăsesc în forme complexe. De aceea, pentru a fi digerate, aceste alimente solicită organismului uman un efort suplimentar. În schimb, mierea are în compoziție zaharuri sub formă simplă, iar acestea sunt absorbite repede și fără o transformare prealabilă.
”Mierea ne ajută să avem un tonus bun și ne încarcă cu energie deoarece vitaminele și mineralele pe care le conține sunt asimilate cu ușurință de organism. Mierea conține numeroase vitamine: C, A, D, K și cele din complexul B , iar cele mai importante substanțe minerale care se regăsesc în miere sunt: potasiul, magneziul, fosforul și calciul. Atât vitaminele, cât și mineralele conținute de miere variază în funcție de nectarul adunat de albine și de resursele solului unde cresc plantele respective. Mierea nefiltrată conține propolis, un antibiotic puternic, denumit și penicilina din miere. Propolisul este o substanță cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. De aceea, mierea poate fi folosită cu succes în tratarea infecțiilor cu viruși, printre care și streptococul auriu și E.coli”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul: ”Mierea ne menține mereu în formă”.