Moduri inedite în care poţi folosi lavanda în gospodărie
Una dintre cele mai parfumate plante cultivate şi la noi în ţară, lavanda, se foloseşte nu numai în scop medicinal, ci are o mulţime de întrebuinţări în gospodărie. Protejează hainele de molii, ţine la distanţă ţânţarii, te ajută să dormi mai bine şi multe altele. Iată în câte feluri o poţi utiliza!
Câte poţi să faci cu o sticluţă de ulei de lavandă sau cu un bucheţel de flori? Posibilităţile sunt nesfârşite. Practic, vei vedea, lavanda nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie. O găseşti în această perioadă proaspătă, la vânzare în pieţe, sau sub formă de ulei esenţial în magazinele naturiste. Sandu Popa şi Oana Croitoru, proprietarii unei culturi de lavandă din judeţul Olt, ne dau câteva idei inedite prin care te poţi folosi de această plantă.
Împrospătează şi purifică aerul
Vrei în casă un aer fresh, care să te ducă cu gândul la tărâmul paradiziac din Provence? Atunci pulverizează ulei de lavandă diluat în apă (10-15 picături la 500 ml de apă) pe perdele, aşternuturi, covor sau în aer. Sau foloseşte uleiul în lampa de aromaterapie. Are efect antibacterian, fiind util atunci când eşti răcit.
Ţine insectele la distanţă
Pune în vaze bucheţele de lavandă şi amplasează-le strategic prin camere, în special în zona ferestrelor. Aroma lor nu e pe placul muştelor şi ţânţarilor şi acţionează ca o barieră de protecţie la intrarea în casă. De asemenea, poţi folosi ulei de lavandă în lampa de aromaterapie sau la fel de bine poţi pulveriza prin încăperi ulei de lavandă diluat în puţină apă. „Nici furnicilor şi gândacilor nu le place mirosul de lavandă, astfel că îi poţi alunga dacă pui prin colţurile bucătăriei dischete de bumbac pe care ai picurat ulei de lavandă”, spune Sandu Popa pe pagina lui de Facebook, Lavande du Danube.
Alungă stresul şi te ajută să dormi mai bine
Lavanda este celebră pentru proprietăţile sale calmante, sedative. Se foloseşte în caz de anxietate, stres, dureri de cap, insomnii. Un pumn de flori uscate, puse într-un vas pe noptiera de lângă pat sau o picătură de ulei de lavandă aplicată pe un colţ de aşternut induce somnul şi te relaxează. Inhalarea de ulei esenţial de lavandă creşte semnificativ nivelul de serotonină şi reduce anxietatea.
Este excelentă şi la curăţenia în casă
„Dacă adaugi câteva picături de ulei în detergentul de vase, obţii un efect antibacterian mai mare. Pentru curăţarea şi dezinfectarea maşinii de spălat, pui puţin ulei în compartimentul pentru balsam. De asemenea, pune câteva picături de ulei pe un prosop pe care urmează să îl speli, iar restul rufelor din maşina de spălat vor împrumuta mirosul plăcut. Şi în baie, pentru un plus de strălucire şi prospeţime, pulverizează pe suprafeţele din baie ulei de lavandă amestecat cu oţet”, explică Oana Croitoru.
Lavanda absoarbe ca un burete mirosurile neplăcute
Toarnă câteva picături pe o dischetă demachiantă şi pune-o în coşul de gunoi sau în sacul aspiratorului, iar mirosurile urâte vor dispărea.
Săculeţi cu flori uscate
Se pun în şifonier pentru ca hainele să miroasă frumos, dar şi în cutiile de pantofi, printre prosoape sau în diverse lăzi de depozitare. În plus, îţi protejează lucrurile de molii.
Cum se păstrează planta
Lavanda se cultivă până la finalul lunii august. Dacă îţi cumperi un bucheţel, pune-l acasă într-o vază fără apă, pentru că tulpina ar mucegăi rapid. Sandu Popa ne sugerează să punem pe fundul vasului puţin ulei de lavandă, care intră în tijă şi răspândeşte un miros şi mai plăcut.
În vază, lavanda poate ţine câteva luni. Dacă vrei să o usuci şi să foloseşti florile la ceai, leag-o în bucheţele pe care le atârni cu florile în jos în locuri aerisite , timp de 2-3 săptămâni.