Mirela Vaida despre viața în izolare: «Gătim patru oale de mâncare o dată la două zile»
În ciuda coronavirusului care le-a dat tuturor programul peste cap, Mirela Vaida, prezentatoarea emisiunii Acces Direct de la Antena 1, merge în continuare la serviciu. Și o face bine căci Acces Direct rămâne, pentru a zecea săptămână consecutiv, prima opțiune în rândul telespectatorilor care se află în fața micilor ecrane, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 17.00 la 19:00.
Cum se descurcă vedeta și cum face față provocării acestui virus care a băgat spaima în români și nu numai, a dezvăluit chiar ea într-un interviu pentru Click! Pentru că are trei copii care o așteaptă acasă, atunci când se întoarce de la redacție, Vaida are un întreg ritual de dezinfectare! Vedeta a amânat tăierea moțului mezinului familiei și a ales să-și facă aprovizionarea din pădurea de lângă casă.
- Click!: Cum faceți față acasă, cu trei copii, acestei situații legate de Covid-19?
Mirela Vaida: Pentru mine, deocamdată, lucrurile sunt sub control și încerc să iau partea frumoasă a aceastei situații, dacă putem spune așa, în această stare de izolare în care ne aflăm acum, cu toții. Una dintre aceste părți frumoase este faptul că stăm mai mult acasă cu copiii, lucru pe care înainte nu reușeam să-l fac, pentru că ei plecau dimineața la grădiniță şi când se întorceau, eu eram deja la serviciu. Practic ne întâlneam o oră dimineața și două ore seara. Acum ne petrecem aproape tot timpul împreună.
Sigur că este foarte obositor, pentru că ei sunt extrem de solicitanți și nu fac absolut nimic fără mine. Unul strigă din curte că a căzut și are un cucui în frunte, altul din baie că face pipi, iar celălalt că-i e foame. Întotdeauna cineva vrea ceva, niciodată nu au același program de somn, au vârste diferite și nevoi diferite. Cum s-au sistat multe dintre celelalte colaborări și activități ale mele, pentru mine asta e o perioadă de refacere. Așa încât iau tot ce pot mai bun și mai frumos din această situație dramatică pentru toată lumea. Încerc să îmi securizez copiii, ne-am izolat, în sensul că nu intră nimeni la noi în curte și nici nu iese nimeni. Singura care iese, cu riscurile pe care ni le asumăm cu toții, sunt eu, care merg zi de zi la muncă.
- Cine vă ajută cu copiii și ce le-ați explicat celor mai mari despre perioada prin care trecem acum?
Cea care stă alături de mine acum este soacra mea, care simte cât de solicitant este să stai acasă cu trei copii. Soțul meu merge la cumpărături. Mai avem câteva lucruri de terminat prin curte la nivel de construcții, de amenajări, și atunci el este ocupat cu treaba asta. Soacra mea este cea care duce greul cu copiii.
Copiilor le-am explicat că există un pericol în această perioadă, că ne putem îmbolnăvi cu toții, de la copii până la bunici, tocmai de aceea poliția și domnii doctori ne-au spus să stăm acasă până dispare această boală. Când i-am spus Carlei de coronavirus, mi-a mărturisit că știe despre acest virus, pentru că a văzut la tv, pe canalul de desene animate la care se uită. Știa tot ce trebuie făcut ca să evităm contaminarea. Mi-am dat seama că acești copii din ziua de azi se adaptează foarte bine, că prind informația din mers, că înțeleg foarte ușor lucrurile. Important este să discutăm cu ei, să le explicăm ca unor oameni mari pentru că ei înțeleg, chiar dacă uneori noi avem impresia că nu este așa.
- Sunteți panicată în vreun fel? Ce măsuri de precauție ați luat?
Cred că toată lumea e panicată. Am totuși trei copii la care mă întorc în fiecare seară acasă și sunt conștientă că orice expunere reprezintă un risc. Avem grijă mare cu igiena, avem credință în Dumnezeu, încercăm să ne securizăm cât putem, încercăm să limităm contactul cu oamenii. Eu nu ies niciodată la cumpărături, singurul care merge este soțul meu și merge la ore la care crede că e mai puțin aglomerat. Nu mai mergem la hipermarketuri, doar la o băcănie din vecinătate, pentru că la noi în sat fluxul de clienți este mult mai mic. Încercăm să mâncăm ce avem prin casă și să nu ieșim des, revenim la lucrurile simple.
Sigur că sunt panicată, dar măsurile de precauție sunt cele pe care le-a luat toată lumea. Nu intră nimeni la noi în curte și în casă, nu mergem în vizită, nu lăsăm copiii afară din curte. Stăm în casă și în curtea noastră și ne rugăm să depășim cu toții cu bine această perioadă, să fim sănătoși.
După serviciu, o dată ajunsă acasă, în primul rând mă schimb de haine, mă descalț, merg la baie unde mă spăl foarte bine pe mâini și mă dezinfectez, apoi mă schimb în hainele de casă și cobor la copii.
- Pregătiți un program special de Paște?
Da, am pregătit, am filmat deja emisiunea specială, va fi cu mult umor, cu Vasile Muraru și Valentina Fătu, și alți trei artiști, ale căror nume le veți afla la momentul potrivit. Am redus numărul invitaților cât s-a putut dar, mai ales în această situație în care ne aflăm, în care fluxul de informații și de vești rele vine pe toate părțile, am ținut cu dinții ca românii să aibă un program de Paște românesc, autentic, în care umorul și muzica să înlocuiască gândurile negre. Noi, românii, am reușit de foarte multe ori să trecem cu haz peste necaz și sper să reușim și în continuare.
- Mai aveți invitați în platou în condițiile în care majoritatea emisiunilor preferă să vorbească cu invitații prin Skype sau Whatsapp?
Nu mai avem și alți invitați. Și la noi se fac subiectele tot prin Skype, whatsapp, Facebook sau telefonic. Am limitat absolut toate contactele cu cei pe care nu-i cunoștem. Avem doar invitații permanenți ai emisiunii și nici aceștia nu vin în fiecare zi, ci fac cu rândul. Numărul oamenilor din redacție s-a redus la minimum și de multe ori fac cu rândul, așa că suntem foarte puțini la platou.
Respectăm cu strictețe normele de igienă, avem dezinfectant la intrare, toată lumea este cu măști, cu mănuși, stăm la distanță unii de ceilalți, evităm contactul fizic, dezinfectăm toate suprafețele, se face dezinfecție în fiecare week-end în toate locațiile, în toate platourile de televiziune, în toate studiourile și redacțiile.
- Cum credeți că se vor schimba producțiile TV după această perioadă. Vor avea de suferit?
Producțiile TV au avut deja de suferit, pentru că cele foarte mari, care implicau public numeros în platouri și mulți invitați, dar și serialele au sistat filmările. Au rămas cele care se pot face în câțiva invitați sau cu legături prin Whatsapp și Facebook. Sunt emisiuni greu de dus în situația asta, pentru că o emisiune în direct presupune să te conectezi tot timpul la realitățile zilnice, să ai invitați. Cum pe aceștia nu-i mai ai fizic, trebuie să înlocuiești cu ceva.
E greu să menții audiențele așa, dar iată că noi am reușit, și suntem în continuare lideri de piață. Suntem aici, pentru că rolul televiziunii, în aceste momente, pe lângă cel de a informa oamenii, mai ales în această perioadă, este și acela de a mai descreți frunțile. Iar eu sunt un om care vine de la Teatrul de Revistă și care, prin natura ființei sale, iubește să râdă, să facă haz de necaz, să nu ia lucrurile chiar în tragic, să mai schimbe registrul discuțiilor, să încerce să uite pentru o oră-două de probleme. Așa că, atât cât vom putea, vom merge mai departe.
- Ați pierdut multe proiecte sau concerte în această perioadă, la ce sumă se ridică paguba, câți bani ați pierdut?
Nu pot să spun că am pierdut foarte multe proiecte, pentru că era o perioadă de post, Postul Paștelui. Abia acum urmau să se facă planurile pentru vară și toamnă. Oricum, proiectul meu principal sunt cei trei copii și emisiunea zilnică, așa că timp foarte mult pentru alte concerte în această perioadă nu aveam. Însă cele pe care le aveam programate, e adevărat că s-au anulat sau s-au amânat. Nu m-am gândit la pagube, cel mai important e să fim sănătoși și să stăm cu toții acasă. Vom avea timp să reprogramăm și să facem concerte.
- Cum credeți că va fi industria showbiz-ului anul acesta?
Cred că showbiz-ul este prima industrie care pică în aceste momente, dar și prima care se ridică. Pentru că după atâta stat în casă românii, când se va afla că am scăpat de această epidemie, vor da năvală în cluburi, în restaurante, la concerte, la spectacole de teatru, iar sălile vor fi arhipline. Cred că la toamnă lucrurile vor reveni la normal, însă cu o poftă mai mare de viață. Poate cu mai puțini bani, dar cu o poftă mai mare de a ieși, de distracție, pentru că suntem totuși un popor latin și nu putrem trăi în casă și nici la distanță unii de ceilalți. Cred că industria showbiz-ului, chiar dacă nu a dus-o prea bine în această jumătate de an sau a stagnat, își va reveni.
- Am văzut că gătiți foarte des, dar și că aveți pădurea aproape. Culegeți leurdă?
Da. Gătesc foarte des în ultima perioadă pentru că îmi cer copiii. Înainte, când nu stăteam acasă, iar ei erau la grădiniță, n-aveam decât grija unui mic dejun pe care-l făceam imediat și, eventual, seara, la 8, când ajungeam eu, copiii mai mâncau ceva așa, de noapte bună. De data asta lucrurile s-au schimbat. Îmi cer de patru ori pe zi mâncare și nu vor de fiecare dată același fel. Trebuie să le dai supă, felul doi și desert și pentru toate astea trebuie să muncești. La noi, fiind atâția oameni în casă, trebuie patru oale de mâncare o dată la două zile. Și facem două ciorbe, sau o supă și o ciorbă, sau o supă de perișoare și o ciorbă de văcuță, sau o supă de pui cu tăiței și o ciorbă de legume... La felul doi, tot ce mănâncă toată lumea, un orez cu pui, un gulaș de vită, pe care-l face soacră-mea, o tocăniță de cartofi, un spanac cu ou, paste…
Pădurea e practic în curtea mea, copacii din pădure înverzesc în curte la noi, nu ne desparte decât un gard transparent din plasă, pentru că vreau să văd pădurea. Practic, am deschis portița, am intrat în pădure și am cules leurda, care este atât de gustoasă și de sănătoasă. Și pe care o prepar foarte simplu. Ori am spălat-o foarte bine și am pus un pic de ulei de măsline, lămâie, un pic de sare și am mâncat-o crudă, ori am preparat-o ca pe spanac. Adică am opărit-o, am tocat-o, am pus-o în blender, am adăugat un pic de usturoi sau ceapă verde, am pus ulei de măsline, un pic de lămâie, sare și piper și iese o supă cremă delicioasă. Sau o fac cu ceapă sau usturoi verde trase în tigaie, cu un pic de apă, ulei, condimente și alte verdețuri, lasate toate în tigaie un pic la clocot și apoi mâncate cu mămăliguță. Delicios.
Cum spuneam, nu mai mergem așa des la magazine, pregătim mâncarea cu ce mai avem prin casă. Dacă faci o trecere în revistă cu ce mai ai prin cămară îți dai seama că poți trăi liniștit câteva luni cu ce mai ai prin congelator sau cămară.
- V-au fost date peste cap planurile de Paște?
Planurile de Paște nu mi-au fost date peste cap, pentru că știam că îl voi face acasă. Tocmai de aceea ne-am și mutat la casă, pentru a nu mai trebui să plecăm mereu undeva. Însă dacă stau bine să mă gândesc, mi-au fost date cumva, pentru că noi trebuia ca de Paște să-i tăiem moțul celui mic. Tudor face 1 an pe 10 aprilie, iar pe 19 aprilie este Paștele. Și aș fi vrut ca toți bunicii de la Iași, fratele meu, nașii, prieteni de-ai noștri de familie să vină la noi, să facem un grătar, să ascultăm muzică, să petrecem, să mâncăm, să bem, să tăiem moțul, să ne veselim, să rămână cu toții la noi peste noapte. Lucrul acesta nu va mai fi posibil. Așa că vom amâna tăierea moțului lui Tudor pentru la vară. De Paște vom fi doar noi acasă, vom găti salată boeuf, sărmăluțe, ouă umplute, grătar, vom face ouă roșii.
- Mai aveți timp pentru dumneavoastră în această perioadă?
Da, eu încă sunt într-o perioadă bună din punct de vedere moral, pentru că am mers în fiecare zi la serviciu și nu am simțit statul acasă ca pe o corvoadă. Și dacă aș fi stat acasă, n-ar fi fost așa o problemă, pentru că noi nu mai stăm între patru pereți, cum am stat atâția ani. În decembrie ne-am mutat la casă, iar viața la curte, mai ales când dă căldura și înverzește pădurea, mai ales că ne-am luat și un cățel de o lună și jumătate, este cu totul alta. Nu mai simți că ești închis în casă, ci că ești în vacanță.
Și atunci, cu cățelul aferent, care face pe unde vrea, căruia trebuie să-i faci de mâncare, să strângi după el, care schelălăie noaptea că vrea în brațe și nu dorește să doarmă singur în garaj, totul e o nebunie (râde), e ca și cum ai avea un al patrulea copil. Dar ne face viața bogată. Nu simțim această perioadă ca fiind una de corvoadă, greu de dus, ci o simțim ca fiind o perioadă de bucurie, de agitație continuă. Cum eu plec zilnic de acasă, presiunea pentru mine este doar să nu aduc virusul. Cred că toată lumea care iese din casă în această perioadă gândește astfel. Însă Dumnezeu, credința, optimismul, simțul umorului ne-au ținut întotdeauna sus și sunt convinsă că așa vom trece peste toate, inclusiv peste asta. Doamne-ajută!
Citește și:
INTERVIU Mirela Vaida alăptează la filmări: «Soțul mi-a adus copilul în platou»
Mirela Vaida, imagine emoționantă alături de soțul ei și cei trei copii