Veta Biriș a împlinit 71 de ani. Regretul vieții ei are legătură cu ziua nunții: "Nu m-au lăsat să intru mireasă în biserică"
Are 71 de ani, împliniți pe 11 august, iar de 53 de ani se află în slujba cântecului popular. Este vorba despre celebra Veta Biriş, artista originară de pe Valea Târnavei, cunoscută pentru melodiile sale patriotice. Are o colecţie de premii, precum şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu care a fost decorată pe 7 februarie 2004. Artista este și o familistă convinsă și toată viața a trăit cu un mare regret: acela că nu a putut îmbrăca rochia albă de mireasă.
Veta Biriș este căsătorită de 53 de ani, iar lumina ochilor ei sunt băieții și nepoții: "Am doi băieţi, pe Neluţu (52 de ani) şi pe Cristi (48 de ani). Unul lucrează în Poliţie, celălalt are afacerea lui. Am trei nepoţi de la ei, pe care îi iubesc enorm. Sunt mari şi aştept îndată să fiu şi străbunică. Am o familie frumoasă", ne spunea Veta Biriș în cadrul unui interviu de suflet.
"Și acum regret, dar așa erau obiceiurile la noi"
Apreciata artistă susține că unul dintre marile ei regrete este faptul că nu s-a păstrat virgină până în ziua nunții. La 17 ani, Veta Biriș nu s-a putut căsători îmbrăcată în rochie albă, pe motiv că deja împărțea dormitorul cu viitorul ei soț.
”Noi am rămas foarte aproape de tradiții și chiar nu mi-e rușine să spun că am fost pețită și că am fost cerută și că la nuntă am avut trăsură cu cai”, a declarat Veta Biriș la postul Acasă. La cununie, nu doar că n-a purtat rochia albă de mireasă, dar nici n-a avut coroniță. "Eu am venit și am locuit la bărbatul meu o jumătate de an și în biserică nu m-a mai lăsat să intru mireasă. Cred că și acum regret, așa erau obiceiurile atunci la noi. Nu am avut coroniță, nu am avut cum era la noi, șlaierul de mireasă”, a mai spus Veta Biriș la emisiunea "Doamne de poveste".
Veta Biriș a debutat în 1967
Interpreta de muzică populară Veta Biriș s-a născut la 11 august 1949, în localitatea Veseuș, județul Alba, într-o familie numeroasă, având șapte frați. În 1966 s-a mutat în Căpâlna de Jos. A debutat în 1967 în cadrul concursului "Dialoguri la distanță", la care a participat ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureș (regiune care a existat în România între 1952 și 1968). Primele înregistrări audio au fost realizate la Radio Târgu Mureș. Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul "Floarea din grădină" (1974) de la Televiziunea Română, care i-a adus marele trofeu. Din acest moment, artista are o ascensiune rapidă, reușind să se situeze printre soliștii cei mai îndrăgiți ai cântecului popular, promovând cu mare succes folclorul din zona Târnavelor, dar și readucând în actualitate vechi cântece populare patriotice. "Cântecul Iancului", "Bădiță de pe Târnavă", "Mândre-s nunțile-n Tăuni", "Mama mi-o făcut gura", "Sus, sus, sus la munte, sus", "Așa-i românul", "Noi suntem români", "Hai să-ntindem hora mare", acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute piese ale cântăreței.
Citește și:
Solistele de muzică populară, de nerecunoscut fără ţinute tradiţionale