Semne că ai șerpi în curte. La ce metodă să apelezi pentru a sta departe de grădina ta
Pe timpul verii, șerpii pot apărea în curțile oamenilor, mai ales dacă găsesc vizuini părăsite sau locuri liniștite unde se pot ascunde. Iată cum îți poți da seama dacă ai un șarpe în curte și ce măsuri poți lua.

Cum arată o gaură de șarpe?
Șerpii nu își sapă singuri vizuini. Ei ocupă gropi făcute de alte animale, cum ar fi rozătoarele. Așadar, o gaură de șarpe poate semăna cu una de cârtiță sau de șoarece, dar sunt câteva semne care te pot ajuta să faci diferența:
- Piele de șarpe lepădată în apropierea găurii.
- Excremente de șarpe, care seamănă cu o pastă închisă la culoare, cu un capăt alb.
- Nicio urmă de săpătură proaspătă – pentru că șarpele nu poate săpa singur.
Ce șerpi pot apărea în curțile din România
În general, cei mai mulți șerpi din țara noastră nu sunt periculoși. Totuși, este important să știi ce specii ar putea fi în apropiere:
- Șarpele de casă – nu este periculos. Are până la 1 metru și este comun în zonele rurale.
- Șarpele de alun – mic, cu ochi roșii și bot rotunjit. Nu este periculos.
- Vipera comună – este singura specie periculoasă. Mușcătura poate fi gravă și necesită tratament medical imediat.
Ce să faci dacă găsești o vizuină de șarpe în curte
Dacă observi o astfel de gaură, poți alege să nu intervii și să lași șarpele să plece singur dacă nu este veninos, să astupi gaura cu pământ și să o acoperi cu plasă de sârmă sau să chemi un specialist, mai ales dacă bănuiești prezența unei vipere sau a mai multor șerpi.
Cum previi apariția șerpilor în curte
Pentru a reduce șansele ca un șarpe să apară în curte, este important să tunzi iarba regulat, să cureți vegetația deasă, să îndepărtezi frunzele căzute, crengile și grămezile de lemne, să elimini rozătoarele care reprezintă hrană pentru șerpi și să verifici temelia casei și gardurile, astfel încât să nu existe spații prin care aceștia pot pătrunde.
Chiar dacă prezența unui șarpe poate părea înfricoșătoare, nu uita că, în majoritatea cazurilor, nu este periculos. Cu puțină grijă, poți preveni apariția lor și te poți proteja fără să le faci rău.