Încă o Teodora Marcu. Vedetă TikTok de doar 17 ani, împușcată mortal de un bărbat pentru că nu a vrut să se întâlnească cu el
O crimă șocantă zguduie Pakistanul și reamintește dureros de recentul caz al Teodorei Marcu din România. Sana Yousaf, o influenceriță de doar 17 ani, cunoscută pe rețelele sociale pentru carisma și prezența sa, a fost împușcată mortal în propria locuință de un bărbat care nu a suportat să fie refuzat. Ucigașul, un tânăr de 22 de ani, a fost deja arestat și și-a recunoscut fapta.

Crimă din gelozie și obsesie
Luni, în Islamabad, Umar Hayat, un bărbat de 22 de ani, a pătruns cu forța în casa Sanei Yousaf și a tras două focuri de armă.
Tânăra, care locuia cu familia ei, a murit înainte de a putea fi transportată la spital. În momentul atacului, mătușa fetei se afla în casă și a fost și ea amenințată cu arma. După crimă, atacatorul i-a furat telefonul și a fugit.
Poliția a reușit să-l prindă după o amplă anchetă, care a inclus verificarea a 113 camere de supraveghere și percheziții în mai multe locații din Islamabad și provincia Punjab. Arma crimei și telefonul victimei au fost recuperate.
Singura lui fiică. „Era foarte curajoasă”
Tatăl victimei, Syed Yousaf Hassan, a declarat pentru BBC că Sana era singura lui fiică și că nu i-a spus niciodată că ar fi fost urmărită sau amenințată. Totul a venit ca un fulger din senin. Familia îndurerată s-a reunit în Chitral, unde fata a fost înmormântată.
„Nu ne-a spus niciodată nimic despre acest băiat. Nu știam că este urmărită. Nu am înțeles nimic până când nu a fost prea târziu”, a spus tatăl Sanei, cu vocea frântă de durere.
Sana Yousaf era una dintre cele mai urmărite adolescente din Pakistan pe TikTok și Instagram, cu sute de mii de fani care îi admirau videoclipurile pline de viață. După moartea ei, conturile au fost inundate de mesaje de condoleanțe, iar numărul de urmăritori a trecut de un milion.
Totuși, în paralel cu valul de simpatie, s-a dezlănțuit și o reacție misogină pe internet. Unii internauți au criticat-o pe victimă pentru prezența ei online, unii chiar sugerând ca părinții să-i închidă conturile, „pentru a-i șterge păcatele”.
„Este un discurs tipic patriarhal, în care femeia este vinovată că a fost vizibilă, că a fost curajoasă, că și-a exprimat personalitatea. Rețelele sociale au devenit un spațiu extrem de amenințător pentru femeile din Pakistan”, a declarat Dr. Farzana Bari, activistă pentru drepturile omului.
Un caz care cere reacție, nu tăcere
Crima a provocat un val de indignare în toată țara, iar autoritățile au reacționat prompt. Inspectorul general al poliției din Islamabad, Syed Ali Nasir Rizvi, a transmis că femeile care aleg să fie influenceri trebuie susținute și protejate, nu condamnate.
„Moartea Sanei este tragică. Femeile din spațiul public nu trebuie să trăiască cu frică. Trebuie să arătăm că legea le protejează”, a spus oficialul.
Umar Hayat, ucigașul, este fiul unui fost funcționar public din Faisalabad, o zonă cunoscută pentru conservatorismul său. Detalii despre profilul psihologic al acestuia încă nu au fost făcute publice.
Cazul Sanei Yousaf seamănă tulburător de mult cu tragedia Teodorei Marcu din România – tânăra ucisă de fostul iubit obsedat, care nu a putut accepta sfârșitul relației.
În ambele cazuri, fetele au devenit victime ale unei culturi a posesivității, în care refuzul femeii este perceput ca o ofensă personală, iar prezența online este tratată ca o provocare.
Sunt povești care ar trebui să ne pună pe gânduri. Nu doar în Pakistan sau România. Ci oriunde unde o femeie trebuie să-și cântărească libertatea în funcție de furia unui bărbat.
Sana Yousaf avea 17 ani. Avea o voce. Avea visuri. Le-a pierdut pentru că a spus „nu”.