Samuel Goldwyn Jr., moştenitorul unei "dinastii" de producători de la Hollywood, a murit
Samuel Goldwyn Jr., moştenitorul unei veritabile "dinastii" de la Hollywood şi un apreciat producător de film, a murit, vineri, la vârsta de 88 de ani, informează site-ul publicaţiei The Hollywood Reporter.
Cineastul a murit în urma unei insuficienţe cardiace, la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles. Informaţia a fost confirmată pentru The New York Times de fiul său, producătorul de film şi televiziune John Goldwyn, fost director al studiourilor Paramount Pictures.
Un alt fiu al lui Samuel Goldwyn Jr. este actorul şi regizorul Tony Goldwyn, care interpretează rolul preşedintelui american în serialul de televiziune "Scandal", produs şi difuzat de postul ABC.
Samuel Goldwyn Jr. s-a născut la Los Angeles pe 7 septembrie 1926. În 1924, compania de producţie a tatălui său, Goldwyn Pictures, a fost achiziţionată de Metro Pictures Corp, devenind apoi celebră în lumea întreagă sub denumirea Metro-Goldwyn-Mayer.
Apoi, Samuel Goldwyn Sr. a produs filme celebre precum "Dodsworth" (1936), "La răscruce de vânturi/ Wuthering Heights" (1939), "The Pride of the Yankees" (1941), " Cei mai frumoşi ani ai vieţii noastre/ The Best Years of Our Lives" (1946), "Băieţi şi fete/ Guys and Dolls" (1955), "Porgy and Bess" (1959) - cel din urmă fiind de altfel şi ultimul său film.
Samuel Goldwyn Co., compania de producţie cinematografică creată de Samuel Goldwyn Jr. în 1979, a inventat un nou model de business pentru filmele independente, folosind bugete mici şi tactici de "gherilă" în marketing. A devenit cunoscut promovând şi sprijinind regizori talentaţi la începuturile carierelor acestora, precum Ang Lee (producând filmul său din 1993 "Ospăţul de nuntă/ The Wedding Banquet") şi Kenneth Branagh (producând filmul său din 1989 "Henry V").
A primit o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film cu producţia "Master and Commander: La capătul Pământului/ Master and Commander: The Far Side of the World" (2003), care a fost una dintre cele 10 nominalizări primite de această peliculă. Ultimul film pe care l-a produs a fost "Viaţa secretă a lui Walter Mitty/ The Secret Life of Walter Mitty", un remake cu Ben Stiller din 2013 al unui film produs iniţial în 1947 de tatăl său.
Samuel Goldwyn Jr. a produs două gale Oscar şi mai multe filme apreciate de public şi de criticii de specialitate, precum "Cotton Comes to Harlem" (1970), "Mystic Pizza" (1988), "Dragoste de înger/ The Preacher's Wife" (1996) şi "Bucătarul şi fetele lui/ Tortilla Soup" (2001). A regizat şi un lungmetraj, "The Young Lovers", lansat în 1964, în care rolul principal masculin a fost jucat de Peter Fonda.
Samuel Goldwyn Writing Awards sunt premii anuale denumite după tatăl său, care a început să le acorde în 1955 la Universitatea California din Los Angeles, pentru a-i încuraja pe tinerii scenarişti de film, teatru şi televiziune din toate campusurile universitare americane.
În afară de producătorul John Goldwyn şi de actorul Tony Goldwyn, Samuel Goldwyn Jr. a avut alţi doi fii - Francis şi Peter -, o fiică - Catherine - şi 10 nepoţi.