60 de ani de la moartea Mariei Tănase. 5 curiozități despre cea supranumită „Pasărea Maiastră”
Astăzi s-au împlinit 60 de ani de la dispariția tragică a Mariei Tănase. Chiar și după atât de mult timp, ea rămâne una dintre cele mai importante nume din istoria muzicii românești, interpretând cu mult succes muzică populară, ușoară, lăutărească, cât și romanțe. De-a lungul carierei, a cântat melodii din toate regiunile României, primind porecla de „Pasărea Măiastră” de l-a nimeni altul decât Nicolae Iorga.
Maria Tănase s-a născut în București, pe data de 25 septembrie 1913, iar copilăria de care a avut parte nu a fost deloc una fericită. Ea a fost nevoită să se retragă de la școală la o vârstă fragedă, în clasa a III-a, iar la 15 ani, visul ei de a câștiga concursul de „Miss România” este spulberat, după ce pică proba costumelor de baie. Însă, ghidată de talentul și ambiția de care a dat mereu dovadă, viitoarea artistă a mers mai departe, iar în anul 1938, viața ei se schimbă radical.
Deși mai urcase pe diverse scene și până atunci, Maria Tănase reușește să urce pe culmile faimei de abia în anul 1938, odată cu debutul ei radiofonic, la emisiunea „Ora satului”. Acolo, acompaniată de taraful Ion Matache, din Argeș, talentul ei a devenit evident pentru întreaga țară, iar nu peste mult timp și-a câștigat porecla de „Pasărea Măiastră”, de la nimeni altul decât Nicolae Iorga.
5 curiozități despre Maria Tănase
Maria Tănase nu a avut tocmai o viață liniștită, ori lipsită de probleme, nici chiar după ce a devenit faimoasă în țară, cât și dincolo de hotarele acesteia. În anul 1940, ea a devenit ținta regimului legionar, dispărând de pe scena muzicii românești, vreme de câteva luni bune. Din păcate, ea nu a putut să se bucurea prea mult timp de revenirea în lumina reflectoarelor.
De ce a murit Maria Tănase?
Artista a avut parte de un final tragic, la o vârstă tânără. În timpul unui turneu din anul 1963, a început să se confrunte cu dureri din ce în ce mai mari. Din nefericire, după consultul medicilor, primește vestea cruntă că suferă de cancer pulmonar. Din păcate, boala era într-un stadiu mult prea avansat, iar Maria Tănase se stinge din viață pe data de 22 iunie 1963, la vârsta de doar 49 de ani.
Care au fost marile iubiri ale Mariei Tănase?
De-a lungi vieții sale, Maria Tănase a trăit intens, având parte de mai multe relații de dragoste. Potrivit informațiilor oferite de către adevarul.ro, prima ei dragoste a fost la doar 16 ani, când a avut o relație cu un medic. În urma acesteia, Maria Tănase a rămas însărcinată, iar medicul a ajutat-o să facă întrerupere de sarcină. Din păcate, se pare că această intervenție a făcut imposibil ca artista să mai poată avea copii.
Ea a avut, apoi, o relație de scurtă durată și cu faimosul sculptor Constantin Brâncuși, pe care l-a cunoscut la Paris. De altfel, ea a mai avut o relație la fel de scurtă cu alt sculptor român, Constantin Anghel. O relație la fel de intensă și zbuciumată a fost cea cu Maurice Negre, un jurnalist francez care a fost, apoi, arestat și acuzat de spionaj.
În cele din urmă, ea s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, un fost moșier și magistrat, cu 13 ani mai în vârstă decât Maria Tănase. La momentul nunții dintre cei doi, acesta își pierduse întreaga avere.
Maria Tănase a reprezentat România la Expoziția de la New York
Talentul nemărginit al Mariei Tănase a făcut din aceasta alegerea cea mai logică pentru a reprezenta muzica românească dincolo de hotare. Astfel, în anul 1939, ea a ajuns la New York, unde avea loc Expoziția Internațională, unde artista a urcat pe scenă.
Maria Tănase a lucrat ca vânzătoare
Înainte de a atrage aprecierea publicului din întreaga lume, Maria Tănase a dus o viață dificilă. În anul 1930, viitorul fenomen al muzicii românești se angajează la un simplu birt, unde a lucrat drept casieriță. Din fericire, acolo mai și cânta, iar talentul ei va fi descoperit de către regizorul de teatru Sandu Eliad.
Maria Tănase a fost interzisă de către regimul legionar
În anul 1940, deși era poate cea mai emblematică artistă din țară, Maria Tănase intră în vizorul regimului legionar. Aceștia interzic apariția ei pe scenă și distrug înregistrările ei de gramofon. Din fericire, artista revine pe scenă în anul 1941, cu un concert de succes în Turcia.