Borșul e istorie! Cu ce acresc ciorbițele Saveta Bogdan și Gherghina Stancu: „Lapte acru, corcodușe, caise și struguri verzi!” Ce este, de fapt, moarea de varză?
Solistele de muzică populară Gherghina Stancu și Saveta Bogdan sunt și foarte bune gospodine. Exclusiv pentru Click!, artistele ne-au dezvăluit trucurile lor, ieftine, învățate de la bătrânii satului, de a da un gust savuros ciorbițelor. Iar în familia artiștilor Lupu și Cornelia Rednic se gătește adesea cu moare de varză.








Gherghina Stancu: „Acresc ciorbele cu struguri, caise și corcodușe verzi”
Marea iubitoare de folclor Gherghina Stancu. născută într-o comună de poveste, din Județul Argeș, are și alte modalități de a acri ciorbele. Iată cu ce înlocuiește borșul, dacă nu are timp să îl prepare în casă ori să-l cumpere:
„Eu am păstrat și căsuța de la țară, așa că acresc ciorbele și cu struguri, caise și corcodușe verzi, acolo, le am la discreție. Dar, fructele nu se aruncă direct în ciorbă, se fierb mai întâi separat, după care se scot sâmburii și se toarnă sucul obținut, la sfârșit, când ciorbița este aproape gata.
Adesea pun însă și aceste fructe pasate. Iese delicios! Mai folosesc și zeama de lămâie, îmi place această aromă!”, ne-a spus Gherghina Stancu, exclusiv pentru Click!
Saveta Bogdan: „Prefer laptele acru în bărbânţă“
Și cântăreața de muzică populară Saveta Bogdan evită borșul, preferând laptele acru „în bărbânţă“:
„Eu nu acresc ciorbele cu borș, ca la București, ci folosesc laptele acru de oi, în bărbânță, specific zonei mele natale, Bistrița, așa cum de altfel am văzut în casa părintească. Ciorba are astfel un gust nemaipomenit!
Laptele acru „în bărbânţă“, este, de fapt, o delicatesă, care se prepară la stânele de oi din vârf de munte, inclusiv în zona Bistrița-Năsăud. Bărbânţa este un vas rotund din lemn, cu capac, de 25-35 de litri.
Cum se prepară laptele acru în bărbânță?
Dumitru Zimveliu, crescător de oi din Zagra, dezvăluia, într-un interviu pentru adevarul.ro, secretele acestui preparat:
„Avem nevoie doar de lapte de oaie şi de ...lapte de oaie. Laptele de oaie se fierbe. Pe fundul bărbânţei se pune un lapte, tot de oaie, însă proaspăt, iar peste acesta se pune laptele fiert. Se lasă 2-3 zile, ca să se prindă şi să se transforme în iaurt.
În bărbânţă stă mai bine, îşi păstrează grosimea şi calitatea. O bărbânţă poate adăposti în jur de 35-40 de kilograme de iaurt. Pentru a umple un recipient, oierii au nevoie cam de 60 de litri de lapte”.
Lupu Rednic: „Soacra mea acrește ciorbele cu moare de varză”
Cât îl privește pe artistul de muzică populară Lupu Rednic, acesta ne-a dezvăluit că, în zona Maramureșului, în ciorbe, mai ales în cele cu afumătură, se folosește zeama de varză:
„Prin zona noastră, în ciorbițe se pune zeama de varză sau moarea de varză, cum se mai numește. Ciorba de ciolan afumat, cu zeamă de varză de butoi este grozavă, soacra mea știe să o prepare.
Mereu ne răsfață cu acest preparat, când mergem la ea în vizită. Dar, zeama de varză este foarte bună și pentru sănătate, pentru plămâni, e bună de băut și așa, dacă nu ai tensiune mare. Atenție, însă, este destul de sărată, așa că, dacă o folosiți, în mâncare, nu mai adăugați sare suplimentar”.
Codruța Pantelimon, nutriționistă: „Zeama de varză murată stimulează și producția de anticorpi”
De altfel, zeama de varză murată este indicată și în caz de răceli, urmare a conținutului mare de Vitamina C:
„Datorită procesului de fermentare, aceste frunze de varză transformă apa cu sare într-o „licoare”, foarte hrănitoare, bogată în vitamine și în minerale, probiotice, bacterii prietenoase, care pot îmbunătăți digestia, imunitatea, prin stimularea producției de anticorpi naturali.
Totodată, poate reduce riscul de a dezvolta infecții, precum răcelile de sezon și infecțiile tractului urinar. Atenție, însă, în cazul celor care suferă de hipertensiune!”, ne-a declarat nutriționista Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!