Lupu Rednic, răsfățat de mama-soacră: „Face niște murături grozave!”. Revoltat din cauza prețului exagerat la gogonele: „Pentru pensionari au devenit un lux!”
Solistul de muzică populară Lupu Rednic recunoaște că el și soția lui, Cornelia Rednic, nu mai au timp să umple cămara, cu bunătăți, pentru iarnă, însă marele ajutor le-a venit de la mama-soacră. Exclusiv pentru Click!, artistul ne-a dezvăluit care sunt murăturile sale preferate. În plus, și-a exprimat îngrijorarea față de majorarea prețurilor la legume: „Pentru pensionari, murăturile au devenit un lux”.
„Soacra îmi face și ciolomadă, adică murături cu de toate!”
Artistul Lupu Rednic o laudă pe mama-soacră, mama Corneliei Rednic, pentru uriașul ajutor primit din partea ei în pregătirea conservelor pentru iarnă:
„Noi, eu și Cornelia, soția mea, nu prea avem timp să facem murături, dar ne ajută mama-soacră, are cămara plină, la Sighetul Marmației, face niște murături grozave, dar și castraveți, ardei cu varză și gogoșari.
Mai îmi face însă și o rețetă specială, ciolamadă, adică murături cu de toate. Pune în ea varză, ardei gras, ardei kapia, morcovi, hrean, un pic de ardei iute, zahăr, ceapă, castraveți, sare, un pic de oțet, boabe de piper, mărar uscat și apa care le acoperă.
Mie îmi place ca, atunci când mănânc fasole bătută, să beau și o cană cu moare de varză, adică zeamă de varză murată, e foarte bună și la răceli, pentru imunitate”, spune Lupu Rednic, exclusiv pentru Click!
Cât costă kilogramul de gogonele?
Prețurile la legume continuă să se mențină ridicate și în această periodă. De pildă, în zona Dristor, din București, comercianții vând gogonele cu 9 lei kg, varza costă 3,9 lei kg, gogoșarii sunt la 9, 99 lei kg, castraveții românești-între 7,9 și 10 lei kg, roșiile- 9,9 lei kg, conopida-7 lei kg, vinetele sunt ceva mai ieftine, la 4 lei kg. În aceste condiții, pentru cei cu pensii mici, murăturile au devenit o amintire.
Lupu Rednic: „Pentru o ceapă, dai mult la sapă!”
Artistul de muzică populară Lupu Rednic încurajează producția românească de legume și îi îndeamnă pe politicieni să le acorde subvenții celor care trudesc din greu, în agricultură, pentru că numai așa prețurile vor fi în scădere. El a dorit să facă unele precizări:
„M-am născut la țară, deci știu cât de greu este la munca pământului. Pentru o ceapă, dai mult de sapă, e foarte grea viața acum la țară. Până când legumele cresc și le poți vinde este treabă, nu glumă! La tarabe prețurile sunt mari, da.
Dar, câți dintre ei sunt producători și câți vânzători? Poate că și cei de la țară ar trebui să fie ajutați cu niște subvenții, dacă este producător să aibă o tarabă asigurată la piață . Este dureros să te întorci de la piață cu plasa goală, totul e foarte scump. E tare trist. Pentru pensionari, murăturile au devenit un lux”.
„Producătorii aruncă tone de legume stricate”
„Oricum, legumele românești sunt mai sănătoase decât cele pline de chimicale aduse de prin alte țări. Trebuie să ne axăm pe tot ce este românesc. Am mai fost prin țară, am văzut cum producătorii aruncă tone de legumele stricate, pentru că nu au unde să le vândă, nu le cumpără nimeni”, a mai menționat el, exclusiv pentru Click!