Ce profesie și-ar fi ales Valeria Arnăutu dacă nu devenea artistă?
Valeria Arnăutu, interpreta de muzică populară apreciată de românii iubitori de folclor și nu numai, ne-a povestit ce profesie ar fi ales dacă nu devenea artistă. Curioși din fire, reporterii Click! au dorit să afle și cum a fost parcursul vedetei în muzică, dar și ce întâmplări au marcat-o și au făcut-o să vadă altfel viața.
Valeria Arnăutu este recunoscută în România, dar și în străinătate drept artista care poartă un deosebit respect folclorului, portului și tradițiilor românești.
Născută într-o familie de meșteri populari, Valeria Arnăutu a vrut să arate întregii lumi aprecierea pe care o are pentru cântecul românesc. Așadar și-a dedicat întreaga carieră promovării folclorului românesc pe scene din întreaga lume, unde cei interesați au avut ocazia să îi admire muzică și portul.
Ce putea fi dacă nu era artistă de muzică populară? Iată ce ne-a răspuns Valeria Arnăutu.
Citește și Clipe grele pentru Antonia. Bunicul său, operat pe cord deschis
V-ați gândit dacă ați fi putut înlocui muzica cu altceva?
Dacă nu era muzica puteau fi alte profesii, dar probabil tot legate de muzică. Am fost jurnalist 25 de ani, am lucrat la radio și la mai multe televiziuni. Am cochetat și cu presa scrisă. Am prefațat multe cărți de folclor. Sunt de 22 de ani președinte al Fundației Române de Folclor unde derulăm diferite proiecte și unde pot spune că am derulat, în principal, proiecte umanitare. Sunt și profesor de canto popular la Școala de Artă Bucureși, o instituție de cultură. Este o instutuție cu istorie și sunt mândră de acest lucru. Am cursanți după sufeltul meu. Însă, dacă nu ar fi fost muzica, tot muzica ar fi, mai bine zis, tot folclorul românesc, ne-a povestit Valeria Arnăutu.
Vreo poveste impresionanta ce v-a marcat de-a lungul carierei?
Au fost multe povești impresionante în cariera mea artistică de peste patru decenii, dar una mi-a rămas în minte pentru multă vreme.
În 2006 am avut două prezentări ale colecției personale de costume tradiționale, colecție pe care eu am pus-o la dispoziția Fundației Române De Folclor, acolo unde sunt și președinte din anul 2000. Prima prezentare care m-a impresionat a fost la Amman, acolo unde am fost într-un turneu cu fiica mea, ca răspuns a invitației Asociației femeilor românce din Amman.
A fost o prezentare de costume puțin mai neobișnuită. Nu a fost o expoziție în care costumele să fie pe manechine, sau prezentate ca într-un muzeu. Pur și simplu am solicitat președintelui asociației să îmbrăcăm mai multe românce în aceste costume populare, iar ele să defileze ca pe un podium, iar fiecare costum era prezentat pe o melodie tradițională, instrumentală. A fost o idee de-a mea mai îndrăzneață. Ce m-a impresionat a fost faptul că româncele din Amman, atunci când s-au văzut îmbrăcate în ii și cu tricolorul la brâu, aveau ochii în lacrimi, din cauza dorului de casa, ne-a relatat Valeria Arnăutu.
În același an, am prezentat colecția de costume și la New York, la Festivalul României pe Broadway, acolo unde merg și în prezent din 2006.
Primul festival la care am participat a fost impresionant, pentru că urmând exeplul de la Amman, acolo unde am prins curaj, bucurându-mă de succesul pe care l-a avut prezentarea costumelor, pe scena de pe Broadway am avut o experiență impresionantă. Atunci când doamnele și fetele românilor îmbrăcate în costume populare erau pe scenă, iar eu spuneam câteva cuvinte, ne-a cerut permisiunea o doamnă foarte în vârstă, îmbrăcată într-un costum din Bucovina, să ni se alăture.
Nu am să uit niciodată acele cuvinte „Costumul popular a fost singurul pe care l-am luat cu mine atunci când am trecut oceanul și m-am stabilit aici’’. La gât, într-un medalion care se desface și în care poți ține lucruri valoroase, avea puțin pământ. A spus că era pământ din satul ei, luat de pe mormântul părinților ei. Nu am trăit moment mai intens nici până atunci, nici de atunci înainte, povestește Valeria Arnăutu.
Cum a fost parcursul dumneavoastră în muzică până acum? Plin de obstacole, sau lin? De ce?
Cred că niciun parcurs nu este în totalitate lin, sau în totalitate plin de obstacole. Perioadele alternează. Dacă n-ar exista obstacolele, n-am aprecia realizările, nu ne-am bucura de reușitele noastre și cred că Dumnezeu, în înțelepciunea sa infinită, a rânduit totul în așa fel încât să „gustăm’’ din toate. Dacă n-ar fi și răul, n-am aprecia binele, sau dacă n-ar exista întunericul, n-am ști să ne bucurăm de lumină.
Cine este Valeria Arnăutu
Valeria Arnăutu este o cunoscută cântăreață de muzică populară, ce are o carieră impresionantă. Artista este apreciată atât de românii din țară, cât și de cei plecați în străinătate cărora le cântă, mereu, pentru a le alina dorul de casă.
Între 2000 și 2006, Valeria Arnăutu a fost plecată în turnee în America alături de Maria Ciobanu și Ionuț Dolănescu. De asemenea, artista a mers și încă participă la Festivalul României de pe Broadway, alături de importanți artiști români.
Citește și Clipe grele pentru Antonia. Bunicul său, operat pe cord deschis
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!