Ce profesie și-ar fi ales Valeria Arnăutu dacă nu devenea artistă?

Valeria Arn─âutu, interpreta de muzic─â popular─â apreciat─â de rom├ónii iubitori de folclor ╚Öi nu numai, ne-a povestit ce profesie ar fi ales dac─â nu devenea artist─â. Curio╚Öi din fire, reporterii Click! au dorit s─â afle ╚Öi cum a fost parcursul vedetei ├«n muzic─â, dar ╚Öi ce ├«nt├ómpl─âri au marcat-o ╚Öi au f─âcut-o s─â vad─â altfel via╚Ťa.

image
Valeria Arn─âutu

Valeria Arn─âutu este recunoscut─â ├«n Rom├ónia, dar ╚Öi ├«n str─âin─âtate drept artista care poart─â un deosebit respect folclorului, portului ╚Öi tradi╚Ťiilor rom├óne╚Öti.

N─âscut─â ├«ntr-o familie de me╚Öteri populari, Valeria Arn─âutu a vrut s─â arate ├«ntregii lumi aprecierea pe care o are pentru c├óntecul rom├ónesc. A╚Öadar ╚Öi-a dedicat ├«ntreaga carier─â promov─ârii folclorului rom├ónesc pe scene din ├«ntreaga lume, unde cei interesa╚Ťi au avut ocazia s─â ├«i admire muzic─â ╚Öi portul.

Ce putea fi dac─â nu era artist─â de muzic─â popular─â? Iat─â ce ne-a r─âspuns Valeria Arn─âutu.

Cite╚Öte ╚Öi Clipe grele pentru Antonia. Bunicul s─âu, operat pe cord deschis 

V-a╚Ťi g├óndit dac─â a╚Ťi fi putut ├«nlocui muzica cu altceva?

Dac─â nu era muzica puteau fi alte profesii, dar probabil tot legate de muzic─â. Am fost jurnalist 25 de ani, am lucrat la radio ╚Öi la mai multe televiziuni. Am cochetat ╚Öi cu presa scris─â. Am prefa╚Ťat multe c─âr╚Ťi de folclor. Sunt de 22 de ani pre╚Öedinte al Funda╚Ťiei Rom├óne de Folclor unde derul─âm diferite proiecte ╚Öi unde pot spune c─â am derulat, ├«n principal, proiecte umanitare. Sunt ╚Öi profesor de canto popular la ╚ścoala de Art─â Bucure╚Öi, o institu╚Ťie de cultur─â. Este o instutu╚Ťie cu istorie ╚Öi sunt m├óndr─â de acest lucru. Am cursan╚Ťi dup─â sufeltul meu. ├Äns─â, dac─â nu ar fi fost muzica, tot muzica ar fi, mai bine zis, tot folclorul rom├ónesc, ne-a povestit Valeria Arn─âutu. 

Vreo poveste impresionanta ce v-a marcat de-a lungul carierei?

Au fost multe povești impresionante în cariera mea artistică de peste patru decenii, dar una mi-a rămas în minte pentru multă vreme.

├Än 2006 am avut dou─â prezent─âri ale colec╚Ťiei personale de costume tradi╚Ťionale, colec╚Ťie pe care eu am pus-o la dispozi╚Ťia Funda╚Ťiei Rom├óne De Folclor, acolo unde sunt ╚Öi pre╚Öedinte din anul 2000. Prima prezentare care m-a impresionat a fost la Amman, acolo unde am fost ├«ntr-un turneu cu fiica mea, ca r─âspuns a invita╚Ťiei Asocia╚Ťiei femeilor rom├ónce din Amman.

A fost o prezentare de costume pu╚Ťin mai neobi╚Önuit─â. Nu a fost o expozi╚Ťie ├«n care costumele s─â fie pe manechine, sau prezentate ca ├«ntr-un muzeu. Pur ╚Öi simplu am solicitat pre╚Öedintelui asocia╚Ťiei s─â ├«mbr─âc─âm mai multe rom├ónce ├«n aceste costume populare, iar ele s─â defileze ca pe un podium, iar fiecare costum era prezentat pe o melodie tradi╚Ťional─â, instrumental─â. A fost o idee de-a mea mai ├«ndr─âznea╚Ť─â. Ce m-a impresionat a fost faptul c─â rom├óncele din Amman, atunci c├ónd s-au v─âzut ├«mbr─âcate ├«n ii ╚Öi cu tricolorul la br├óu, aveau ochii ├«n lacrimi, din cauza dorului de casa, ne-a relatat Valeria Arn─âutu. 

├Än acela╚Öi an, am prezentat colec╚Ťia de costume ╚Öi la New York, la Festivalul Rom├óniei pe Broadway, acolo unde merg ╚Öi ├«n prezent din 2006.

Primul festival la care am participat a fost impresionant, pentru c─â urm├ónd exeplul de la Amman, acolo unde am prins curaj, bucur├óndu-m─â de succesul pe care l-a avut prezentarea costumelor, pe scena de pe Broadway am avut o experien╚Ť─â impresionant─â. Atunci c├ónd doamnele ╚Öi fetele rom├ónilor ├«mbr─âcate ├«n costume populare erau pe scen─â, iar eu spuneam c├óteva cuvinte, ne-a cerut permisiunea o doamn─â foarte ├«n v├órst─â, ├«mbr─âcat─â ├«ntr-un costum din Bucovina, s─â ni se al─âture.

Nu am s─â uit niciodat─â acele cuvinte ÔÇ×Costumul popular a fost singurul pe care l-am luat cu mine atunci c├ónd am trecut oceanul ╚Öi m-am stabilit aiciÔÇÖÔÇÖ. La g├ót, ├«ntr-un medalion care se desface ╚Öi ├«n care po╚Ťi ╚Ťine lucruri valoroase, avea pu╚Ťin p─âm├ónt. A spus c─â era p─âm├ónt din satul ei, luat de pe morm├óntul p─ârin╚Ťilor ei. Nu am tr─âit moment mai intens nici p├ón─â atunci, nici de atunci ├«nainte, poveste╚Öte Valeria Arn─âutu. 

stanga
dreapta
Mihai Constantinescu s a iubit în secret, în urmă cu 27 de ani, cu Valeria Arnăutu jpeg
La eveniment au luat parte mai multe vedete din showbiz precum: Iuliana Marciuc, Elena Meri╚Öoreanu, Raluca ╚Öi Denisa T─ânase, Maria C├órnci, Valeria Arn─âutu, Crina Matei, Julia Jianu, Annes, M─âd─âlina B─âlan, Xonia ╚Öi Eugenia ╚śerban jpeg
Valeria Arn─âutu ├«┼či g─âse┼čte lini┼čtea sufleteasc─â atunci c├ónd c├ónt─â ├«n biseric─â jpeg

Cum a fost parcursul dumneavoastră în muzică până acum? Plin de obstacole, sau lin? De ce?

Cred c─â niciun parcurs nu este ├«n totalitate lin, sau ├«n totalitate plin de obstacole. Perioadele alterneaz─â. Dac─â n-ar exista obstacolele, n-am aprecia realiz─ârile, nu ne-am bucura de reu╚Öitele noastre ╚Öi cred c─â Dumnezeu, ├«n ├«n╚Ťelepciunea sa infinit─â, a r├ónduit totul ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â ÔÇ×gust─âmÔÇÖÔÇÖ din toate. Dac─â n-ar fi ╚Öi r─âul, n-am aprecia binele, sau dac─â n-ar exista ├«ntunericul, n-am ╚Öti s─â ne bucur─âm de lumin─â.

Cine este Valeria Arn─âutu

Valeria Arn─âutu este o cunoscut─â c├ónt─ârea╚Ť─â de muzic─â popular─â, ce are o carier─â impresionant─â. Artista este apreciat─â at├ót de rom├ónii din ╚Ťar─â, c├ót ╚Öi de cei pleca╚Ťi ├«n str─âin─âtate c─ârora le c├ónt─â, mereu, pentru a le alina dorul de cas─â.

├Äntre 2000 ╚Öi 2006, Valeria Arn─âutu a fost plecat─â ├«n turnee ├«n America al─âturi de Maria Ciobanu ╚Öi Ionu╚Ť Dol─ânescu. De asemenea, artista a mers ╚Öi ├«nc─â particip─â la Festivalul Rom├óniei de pe Broadway, al─âturi de importan╚Ťi arti╚Öti rom├óni.

Cite╚Öte ╚Öi Clipe grele pentru Antonia. Bunicul s─âu, operat pe cord deschis

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

david webp
276138604 516868496470142 2126568927628978572 n jpg
4 mircea badea e1569317764158 jpg jpeg
FotoJet (5) jpg
BeFunky collage (35) jpg
teodora alex insula iubirii3 png
5 front bac toata clasa jpg
lavinia parva4 png
image
image
image
image
dana budeanu copii iunie 2022 jpg
Screenshot 2022 06 28 at 19 48 24 png
vladimir draghia jpg
lavinia parva4 png
BeFunky collage (36) jpg
FotoJet jpg