Valeria Arnăutu, dezvăluiri impresionante: «Și acum mă trezesc vorbind cu ea»

Ultima actualizare:

Valeria Arnăutu, una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară din România, ne-a vorbit, într-un interviu extrem de sincer, despre admirația enormă și dorul intens ce-l poartă bunicii sale, de la care a moștenit iubirea pentru muzică.

Valeria Arnăutu
Valeria Arnăutu

Valeria Arnăutu s-a deschis pentru public și ne-a povestit, cu bucurie, și despre respectul pentru portul și cântecul popular, tradițiile și obiceiurile românești, dar și despre artiștii și publicul din România.

Valeria Arnăutu ce are o carieră impresionantă de peste patru decenii, recunoaște că muzica înseamnă totul pentru ea și nu ar renunța la artă pentru nimic în lume. Valeria Arnăutu își aduce aminte, cu nostalgie de bunica ei, ce a fost un adevărat model pentru aceasta. În glasul artistei se simțea recunoștința atunci când povestea despre bunica de la care a moștenit toată iubirea ce o poartă, acum, muzicii, tradițiilor și porturilor românești.

Am deschis ochii asupra acestei lumi, legănată în murmurul vechilor noastre doine, balade, cântece de leagăn pe care mi le cânta bunica mea când mă legăna. De la ea am moștenit, cu siguranță pasiunea pentru cântecul popular și nu numai. De la ea am moștenit pasiunea pentru tot ce este românesc, de la tradiții, cântec și până la port. Bunica mea, Ana Meda, a fost meșter popular, membru al Academiei Artelor Tradiționale. Ea a fost primul și cel mai important mentor pentru mine. Deși nu mai este fizic în viața mea de peste 7 ani, mă trezesc și acum vorbind cu ea în gând, cerându-i părerea sau mă gândesc după vreo emisiune tv, oare ce ar fi zis bunica mea despre ia pe care am purtat-o, sau de costumul pe care l-am purtat, sau de cântecul pe care l-am cântat. Mereu avea cea mai pertinentă părere și poate singura de care țineam seama", a declarat Valeria Arnăutu. 

Cu aceste cuvinte pline de admirație pentru bunica sa a început Valeria Arnăutu interviul. Am continuat în aceeași notă plină de sentimente de încântare și am povestit despre muzică, tradiții și porturi populare.

Citește și Bunicul Antoniei, iubire secretă cu Valeria Arnăutu 

Ce înseamnă muzica pentru dvs.?

Mă gândesc de multe ori că nu știu cum ar fi fost fără cântec. Muzica pentru mine este totul. Pentru că el, cântecul, face parte din viața mea și m-a însoțit în toate clipele vieții mele, și în cele de mare bucurie și în cele de adâncă tristețe, poate mai ales atunci.

Valeria Arnăutu este de părere că muzica poate vindeca rănile emoționale 

Muzica poate vindeca răni?

Muzica vindecă răni, da. De aceea există și meloterapia. Mai ales românului, cântecul popular i-a fost leac de suflet. I-a fost, dacă vreți, ca o punte între suflete. Întotdeauna românul a pus în cântec toate trăirile și simțirile lui și de aceea, noi cei care slujim cântecul, nu doar pe scenă, ci și în viață, întotdeauna, în cântecele noastre surprindem trăirile și simțirile semenilor. De fapt, acesta este leacul de suflet.

Oamenii înțeleg arta?

Cred că fiecare înțelege atât cât poate, după nivelul său de evoluție spirituală. Sigur că fiecare gen muzical, sau fiecare ramură a artei, nu doar muzica, se adresează unui anumit public. Fiecare artist are publicul său și atunci, cu siguranță că cei care se regăsesc în arta lui o și înțeleg, pentru că altfel n-ar putea să-i aprecieze munca.

Ce v-a impresionat cel mai tare in tot parcursul carierei de pana acum?

Cel mai mult mă impresionează oamenii și dragostea lor pentru artiști și admirația pe care ne-o poartă. De multe ori, parcă mă simt jenată că oameni simpli, se uită la noi ca la icoane. Uneori vor să ne atingă să vadă că suntem reali. Mă impresionează, în mod special, românii plecați din țară, care, atunci când noi ajungem în colțuri îndepărtate de lume, acolo unde ei își duc traiul, și nu ușor, de multe ori, când ne ascultă și ne văd, ei văd o părticică din pământul lor de acasă. Ei văd o bucățică de Românie adusă de noi și cred că este o binecuvântare pentru artișii români care ajung să bucure sufletelor românilor aflați departe de casă.

Cine este Valeria Arnăutu?

Valeria Arnăutu este o cunoscută cântăreață de muzică populară, ce are o cariera ce se întinde pe zeci de ani de zile.

Născută într-o familie de meșteri populari, a dorit să ducă mai departe dragostea și respectul pentru folclorul românesc.

Artista a încântat, de-a lungul timpului, românii aflați în țară, dar și pe cei plecați în străinătate. Între 2000 și 2006 a fost plecată în turnee în America alături de Maria Ciobanu și Ionuț Dolănescu. De asemenea, aceasta a participat și la Festivalul României de pe Broadway alături de importanți artiști români.

 Valeria Arnăutu a urcat prima oară pe scenă la 4 ani și a continuat pasiunea pentru muzică, a luptat și a muncit pentru visul ei, lucru ce nu l-a regretat niciodată, deoarece a reușit dintr-o pasiune să facă o profesie.

Cântăreața și-a dedicat întreaga carieră promovării folclorului românesc pe scene din întreaga lume, unde oamenii au dorit și au avut ocazia să îi admire portul și muzica.

Citește și Bunicul Antoniei, iubire secretă cu Valeria Arnăutu 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
image
actualitate.net
image
actualitate.net