Cine a fost Roxana Popescu, prietena cea mai bună a Mihaelei Runceanu și textiera Mădălinei Manole

Roxana Popescu era o frumoasă solistă și textiera ce făcea furori cu versurile sale la sfârșitul anilor 1980.  Ea este autoarea unora din cele mai cunoscute melodii românești din toate timpurile: „De-ar fi să vii”, „Iartă-mă” (Mihaela Runceanu), „Suflet gol” (Mădălina Manole), „Unde dragoste nu e, nimic nu e”, „De ce nu-mi spui că mă iubești”, „Să-mi vorbești de primăvară”. Totodată, era cea mai bună prietenă a Mihaelei Runceanu, căreia i-a scris foarte multe melodii devenite celebre, cât și a Mădălinei Manole.

 Roxana Popescu, prietena cea mai bună a Mihaelei Runceanu / Foto: Captură video
Roxana Popescu, prietena cea mai bună a Mihaelei Runceanu / Foto: Captură video

Născută la data de 14 februarie 1957, Roxana Ileana Popescu a fost crescută, de la vârsta de 6 luni, de bunicii materni Râmnicu Vâlcea. Revenită la București la vârsta de 14 ani, a urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu”. Mai apoi, Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, Facultatea de Pedagogie Muzicală. În ciuda faptului că dorea să fie interpretă de muzică ușoară, și-a început cariera de textier în anul 1982. Ea și Corina Brăneanu sunt singurele textiere absolvente de Conservator în istoria muzicii ușoare românești.

A fost premiată la cele mai mari festivaluri din țară

Totodată, nu sunt mulți cei care știu că primele texte scrie ale artistei au fost pentru muzica rock. Au urmat colaborări cu Mihai Elekeș, Marius Popp, Laurențiu Profeta, tot în 1982, iar, un an mai târziu, cu Ion Cristinoiu, cu care a avut cele mai multe colaborări (peste 250 de texte până în 1989), după cum declara ea la ediția din data de 11 septembrie 2010 a emisiunii „Psihologul Muzical”, urmat de Camelia Dăscălescu (peste 200 de texte scrise până în 1989) și Laurențiu Profeta ( peste 200 de texte până în 1989).

În perioada 25 februarie – 25 martie 1983, a participat pentru prima data la o competiție de muzică ușoară românească ca textier, Concursul de Creație de Muzică Ușoară Românească „Melodii '82”. A obținut prima distincție la cea de-a 13-a ediție a popularului concurs TV „Șlagăre în devenire”, la data de 2 ianuarie 1984, când piesa „Vis de iarnă”, pe muzica lui Ion Cristinoiu și interpreta Angela Similea, a obținut Premiul Juriului. De asemenea, tot în același an, o melodie ale cărui versuri sunt semnate tot de Roxana Popescu, „Dacă n-ai fi existat”, interpretată tot de Angela Similea, devine primul mare succes din istoria muzicii pop/ușoare românești.

A fost premiată și a participat la cele mai mari festivaluri și concursuri de gen din țară ca textier. Artista a declarat că cea mai bună prietenă a sa a fost regretata Mihaela Runceanu, pe care a cunoscut-o în 1982, pe vremea când erau vecine în cartierul Distor din Capitală. Cele două, ambele absolvente de Conservator, au colaborat perfect ca textier/interpret. În anul 1986 s-au certat, dar s-au reîmprietenit câțiva ani mai târziu, în 1989. Câteva luni mai târziu, pe 1 noiembrie, dispariția tragică a Mihaelei Runceanu a afectat-o enorm pe Roxana Popescu. În același timp, ea a fost prietena şi textiera altei mari artiste, Mădălinei Manole.

S-a stins din viață la data de 1 iunie 2018

Din nefericire, pe data de 1 iunie 2018, solista și textiera Rocana Popescu s-a stins din viață, pe patul de spital. Problemele sale de sănătate au pornit de la o durere abdominală severă, astfel că a fost dusă de urgenţă la Spitalul Floreasca. S-a constatat că are o ocluzie la nivel intestinal. A fost dusă în sala de operaţii, dar în scurt timp i-au cedat şi rinichii şi nu s-a mai putut face nimic. Cel care a dat vestea tristă a fost Cristian Faur.

«Clopote albe și clopote negre» o însoțesc astăzi în drumul spre eternitate pe Roxana Popescu, un om care a ne-a răscolit din umbră sufletele prin textele cântecelor scrise alături de compozitorii: Șerban Georgescu, Alexandru Vilmanyi, Viorel Gavrilă, Ion Cristinoiu, Marius Teicu, Horia Moculescu, George Natsis, Laurențiu Profeta, Vasile V Vasilache și mulți alții, creionând nenumărate șlagăre pentru mari artiști români:

«De-ar fi să vii» și «Iartă» (Mihaela Runceanu), «Suflet gol» (Mădălina Manole, pentru care a scris albume întregi), «Unde dragoste nu e, nimic nu e» (Gheorghe Gheorghiu), «Clopote albe, clopote negre» (Paula Seling), «Oamenii mării» (Elena Carstea Muttart), «Și dacă viața mea» (Nico Matei) «Iartă» (Mihaela Runceanu), «De ce nu-mi spui că mă iubești» (Mirabelă Dauer), «Să-mi vorbești de primăvară» (Corina Chiriac) … precum și câteva piese pe care le-a interpretat chiar ea (șlagărul «Vreau să fii lângă mine») sau multe alte cover-uri din repertoriul internațional («E adevărat iubirea mea» și «Eu nu te-am uitat» interpretate de prietenă ei cea mai bună: Mihaela Runceanu). Cu toții am îndrăgit-o pe Roxana Popescu pentru sclipirea ei de geniu, dar și pentru faptul că era foarte directă în exprimare, nu ocolea, nu menaja pe nimeni, spunând exact ce avea de spus.

 A scris peste o mie de texte și nu s-a inspirat niciodată din viața ei personală sau a artistului, iar versurile cântecelor scrise de ea cucereau întotdeauna publicul de la prima audiție, așa cum s-a întâmplat și în colaborarea noastră la piesa «Cea mai frumoasă stea» interpretată de Bianca Lixandru, piesă care a devenit repede cea mai cântată piesă în festivalurile naționale de muzică ușoară. Drum bun spre stele, Roxana Popescu”, a scris acesta la vremea respectivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
oana zavoranu colaj instagram jpg
cristina siscanu madalin ionescu jpg
banner black friday png
Florin Petrescu Axinte FOTO Mediafax
dan diaconescu jpg
carmen grebenisan jpg
Bunica din Chinteni, la lansarea filmului Moartea în vacanță foto: Arhiva personală
image
actualitate.net
image
actualitate.net