Cum arată o pâine de aproape 2 metri și unde se găsește în București. Artista Claudia Ghițulescu a descoperit cum se face și cât costă acest produs record de panificație
Claudia Ghițulescu a descoperit sâmbătă cum arată o pâine de aproape 2 metri, mai precis, ceva mai mare și mai înaltă decât ea.












Am descoperit-o împreună cu Click! la o brutărie de la Piața Reșița și am fost curioși să vedem cum arată! Este un produs vedetă și se pare că se găsește doar la o anumită brutărie din București.
“Nu am văzut în viața mea așa ceva”
Adrian Carp ne-a spus povestea pâinii de 2 metri care a șocat-o și pe artista Claudia Ghițulescu!
“Nu am văzut în viața mea așa ceva, o pâine gigant de 2 metri. Anul acesta vreau ca friptura de Crăciun să fie servită din această pâine, pentru invitații mei. M-a șocat pur și simplu. E mai înaltă decât mine! Am gustat-o imediat după ce a fost scoasă din cuptor și este foarte bună, mi-am amintit de pâinea din copilărie, făcută pe vatră și la cuptorul bunicii”, ne-a declarat Claudia Ghițulescu, șocată de pâinea pe care a gustat-o și a văzut-o ieri la brutărie.
“Se coace la 170 de grade”
O astfel de pâine gigant se face în patru ore și are aproape 20 de kilograme. Am avut ocazia să o gustăm și putem spune că este absolut delicioasă, pufoasă și crocantă, suficient de sărată și numai bună de pus pe o masă de sărbătoare pentru că imediat devine vedeta meniului.
“Din București suntem singura brutărie care face pâine de 1 și 2 metri. Rețeta ei este una de pâine clasică dar diferă procedurile de lucru. Pâinea are aproape 20 de kilograme. Din momentul în care se apasă pe buton, timpul de malaxare este de aproape 15-20 de minute, în funcție de calitatea făinii, după care o lăsăm la odihnă, avem prelucrarea propriu-zisă a franzelei, apoi dospirea și coacerea durează undeva în jur la 90 de minute. Este la o temperatură mai joasă și timpul este îndelungat! Se coace la 170 de grade dar temperatură diferă în funcție de regulatorul de temperatură al cuptorului!”, ne-a povestit pe îndelete domnul Adrian Carp care deține brutăria situată la Piața Reșița, “responsabilă” cu pâinea de 1 și 2 metri. Iar cererile pentru ea sunt destul de multe, mai ales în perioada petrecerilor și a sărbătorilor de iarnă.
O pâine aperitiv, comandată pentru evenimente speciale care costă între 300-400 de lei
Dacă pâinea are 2 metri și cuptorul trebuie să fie unul corespunzător pentru că un astfel de produs de panificație să încapă în el. Cât costă o astfel de pâine care începe să facă furori în București? Click! are toate răspunsurile pregătite pentru cititorii fideli!
“Cuptorul are 18 metri pătrați, are lungimea de 2,60 metri, lățimea de 1,60 metri. O astfel de pâine costă undeva între 300 și 400 de lei, în funcție de gramajul și de greutatea pâinii. Avem comenzi special pentru restaurantele din domeniul Horeca care au comenzi speciale și persoanele cu posibilități mai speciale comandă pâinea”, ne-a mai spus patronul brutăriei care comercializează celebra deja pâine de 2 metri pentru care are în jur de 400 de comenzi pe lună.
“E o pâine care atunci când se pune pe masă se folosește mai mult la aperitiv. Se poate pune și se umple cu brânză, cașcaval, șuncă, roșii, măsline, castraveți, de toate. E ca un platou. Se folosește blatul de jos și cel de deasupra se rupe și e ceva rustic. Avem cam 350-400 de comenzi pe lună pentru evenimente. Așa cum am zis, nu sunt ingrediente speciale. Este rețeta clasică a pâinii dar timpul de coacere și modalitatea de lucru sunt diferiți. Mai punem și multă-multă dragoste ca să iasă pâinea! Ideea cu pâinea a plecat de la un eveniment, mi-au cerut o pâine mai specială, am făcut niște pâini rotunde, tradiționale românești, apoi au cerut o pâine mai specială și mi-a rămas o cocă, am zis să facem, să încercăm, de acolo a plecat ideea și în timp ne-am perfecționat și a ieșit această pâine de 2 metri care este una dintre vedetele brutăriei noastre. Mai avem brioșe cu ciocolată, la 80 de grame, care merg foarte bine în fiecare zi. Lumea vine pentru anumite produse pe care le știu, le plac. Pâinea asta uriașă necesită și o mare atenție! Mucenici vindem foarte mulți și suntem renumiți pentru ei, cel puțin în perioada de 9 martie vindem foarte mulți mucenici moldovenești”, ne-a mai povestit Adrian Carp, proprietarul și administratorul brutăriei artizanale din Piața Reșița care activează în domeniul panificației și al industriei Horeca în anul 2004.
“Am terminat Facultatea de Inginerie Alimentară, după care m-am angajat la o brutărie și apoi mi-a venit ideea să îmi deschid propria afacere”, ne-a mai povestit patronul celebrei brutării din Piața Reșița.
Pentru pâinea uriașă de 2 metri sunt necesare 50 de kilograme de făină și 10 kilograme de cartofi fierți iar rețeta clasică este după cum urmează:
Rețeta pâine uriașă 2 metri
50 Kg de făină
10 kg cartofi fierți
1,250 kilograme drojdie
750 grame sare
Porționare: 15 kg aluat
Timp dospire: 30-40 minute
Timp coacere: 120 minute



































