Cât te costă să urmezi cursurile "regelui telenovelelor", Iura Luncașu

Ultima actualizare:

Cunoscutul regizor al unor seriale precun "Inimă de țigan" sau "Pariu cu viața", Iura Luncașu se pregătește de marea lansare a filmului "O dată pentru totdeauna" în care își povestește viața, rolul lui fiind jucat de Smiley. În plus, Iura ne-a povestit despre noul său proiect, o școală de regizori și actori despre care aflați detalii în continuare din interviul exclusiv pe care ni l-a acordat.

Iura Luncașu Iura Luncașu Iura Luncașu jpeg

Regizorul Iura Luncașu, 46 de ani, celebrul realizator de telenovele, a dat detalii în exclusivitate pentru Click! despre noul său proiect, o școală de regizori și actori, unde pasionații de producție TV și cinematografie vor afla secretele acestor domenii. 

  • Salutare, Iura. Ce faci zilele acestea?

Iura Luncașu: Uite, ba pregătiti cu noua mea școală, ba cu premiera filmului "O dată pentru totdeauna", am hotărât data când să între în cinematografe, am bătut totul în cuie. Abia aștept să vădă publicul filmul ăsta. Din punctul meu de vedere, cred că e cel mai bun film pe care l-am făcut până acum.

  • Abia aștept. Dar știu că mai ai un proiect special. o școală...

Ideea școlii o am în cap de mulți ani, dar nu neapărat că să pregătesc niște viitori șomeri în industrie, că știi, școli de teatru avem, slavă domnului. Ideea este să-i înveți un pic altfel. Ce înseamnă "altfelul" ăsta de azi, pentru că publicul, noi toți, ne-am mutat pe online, suntem acolo, de dimineața până seara.

Evident că n-am nimic împotriva variantelor clasice, teatru, film, televiziune ș.a.m.d., doar că neglijăm foarte mult aspectul ăsta, al online-ului, ca noi, profesioniștii, că alțîi fac și fac foarte bine acolo. Și, atunci, ce mi-a trecut mie prin cap este să fac o școală , o clasă comună, un curs comun, oameni care să învețe în același timp regie, scenariu și actorie, dar în același timp. Preț de 2 luni de zile.

  • Ce trebuie să știe cei care vor veni la școala ta?

Ca să înțeleagă prin ce trece scenaristul, actorul să înțeleagă prin ce trece regizorul, regizorul să înțeleagă prin ce trec ceilalți, adică, cumva să existe, că noi tot vorbim că e o muncă de echipă, dar cumva tot "split"-uit lucrăm. Și, de aici, regizorul se supară pe scenarist, scenaristul nu înțelege de ce actorul schimbă replică și multe alte chestii de genul ăsta. Și, totodată, ce aduce nou această scoală a mea este că învățăm făcând.

Ai o lună de teorie, după care, de la prima lună începem să facem. Începem să facem serial, începem să facem inclusiv materiale de TikTok, tot felul de mini filmulețe pentru Youtube, că tu să intri deja în contact cu publicul și să vezi feedback-ul lui real, așa înveți cel mai bine. Nu înveți teorie, te umfli, faci tot felul de exercițîi cu veverițe, intri în psihologia muntelui, și pierzi după aia foarte mult timp în carieră ta până când înțelegi ce vrea să vădă publicul de la ține. Și, atunci, am zis că trebuie făcut un "shortcut" în tot segmentul ăsta și să fac școala asta.

  • Vrei o echipă...

Altă chestie pe care mai vreau să o fac este să-mi pregătesc niște oameni pe care eu să mă pot baza 100%, exclusiv. Adică, oamenii pe care îi creez în această școală, nu îi învăț meserie și după care îi las să zburde, nu, îi pregătesc pentru proiectele mele, în serialele pe care le am acum.

Am o grămadă de idei, am foarte multe lucruri pe care vreau să le fac. Nu toate vor încăpea pe TV, cinema, Netflix, căile clasice ale mele, dar de ce nu m-aș duce pe Youtube, de ce nu m-aș duce și să facem, uite, nevoie de content e permanent astăzi.

  • Unde o deschizi?

O deschid la Cluj pentru că eu sunt mutat aici de 3 ani de zile. Fizic, nu cred că am stat mai mult de 4 luni, așa, legate, dar mi s-a luat de drumuri Bucureșți. Și mie îmi place entuziasmul începătorului, că atunci își dorește să răstoarne munții. Și atunci mi s-au împletit toate lucrurile astea, și am hotărât să fac această școală.

Repet, școală pe care o visam de foarte mulți ani, dar nu am avut timp să mă ocup că am avut ba de dezvoltat filmul independent, nu mai zic, când eram în Buftea că nu aveam timp să mă gândesc la ale mele pentru că eu eram cu serialele de dimineața până seară. Și s-au împletit lucrurile foarte, foarte firesc.

Nevoia de online este din ce în ce mai vie astăzi și atunci ăsta este demersul. Văd că funcționează asta foarte bine, i-am dat drumul tot pe 1 februarie. Promovări, am deschis o pagină, deja are aproape 1000 de vizitatori.

  • Cât va dura această școală?

Cursul, efectiv, în care învățăm, după o lună de teorie, mai sunt 2 luni de practică. Cursul durează, în principiu, 3 luni de zile. Iar, noi o să începem deja, 3 luni de zile e cu școala, "vezi că n-ai făcut bine aici, ia încearc-o pe partea ailaltă", după 3 luni de zile intrăm în producție, deja. Adică, cu proiecte aplicate, seriale, pe care încercăm să le vindem. Să le vindem idei, să le vindem concepte, nu ni le cumpără nimeni, nu contează, facem pentru Youtube, și tot așa.

  • În afară de ține, vor mai fi și alți profesori?

O să am invitați sporadici, dar eu sunt cel care vreau să fac acest curs comun.

  • Poți să dai niște nume cu care o să colaborezi?

Primul om cu care aș vrea să vorbesc - sunt doi oameni pe care îi am în cap și pe care o să-i sun, ei încă nu știu nimic de chestia asta - Andreas Petrescu, pe zona de scenariu, mă interesează foarte tare, un om cu care colaborez în ultima perioadă și mă înțeleg foarte bine cu el și Radu Gabriel, care este indicat și pentru actorie dar și pentru scenarist.

El e profesor de-o viață, de actorie, și a scos promoțîi - oameni foarte importanți. El și Gelu Colceag, clasele lor, sunt sufletul meu tot ce-au scos ei, toate promoțiile au fost actori senzaționali.

  • Vei avea un sediu undeva?

 Sediul este în Cluj, lângă Piață Cipariu, e o casă foarte cool.

  • Cât va costa cursul?

Este 600 de euro pe lună. Avantajul e că dacă noi intrăm în producție și începem să livrăm, muncă lor să fie remunerată, chiar. Acum nu mă hazardez să dau că sigură această informație, dar noi dacă o să producem și o să ne cumpere cineva, există și această posibilitate.

După prima lună de teorie, o să începem să intrăm în producție. Să ne angajăm parteneri comerciali care să vină alături de noi și atunci e foarte posibil, pe de o parte învață, pe de altă parte căștigă. Parteneri media o să iau obligatoriu, dar pe parcurs, în funcție de cum evoluează toate.

Eu, deocamdată, nu m-am aruncat, am vrut să văd gradul de interes, care este destul de mare. După prima zi s-au înscris 10, iar în momentul de față suntem la 20 și ceva de oameni, care deja s-au înscris și alți doritori de cursuri în online. Interesul e destul de mare.

  • Ai deja un prim proiect la care ai vrea să lucrezi cu viitorii tăi studenți?

Proiectele sunt în capul meu, sunt pe hârtie, sunt multe dintre ele și nu toate vor încăpea în Cinema. Multe dintre ele nu sunt proiecte de cinema sau serial. Dar sunt idei foarte frumoase pe care vreau să le văd.

Cine este Iura Luncașu?

Pentru cei ce nu știu regizoul s-a aflat în spatele multora dintre telenvelele și serialele deja celebre cum ar fi "În Familie", "Numai iubirea", "Inima de țigan", "Regina", "Pariu cu viață", "Profu" sau filme că "Ghinionistul", "Tudo", "Taci sau faci" sau "O dată pentru totdeauna" sau multe alte videoclipuri.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Maria Lătărețu a fost  supranumită de  arabi ”regină” și au  adulat o pentru vocea ei  jpeg
image png
image png
stela popescu scaune (1) png
gestul facut de catalin dobrescu oana radu webp
cardi b sexy instagram jpg
puiu calinescu jpg
banner maria constantin png
image
actualitate.net
image
actualitate.net