Regizorul Iura Luncașu, despre suferințele interioare: „Despre depresie și atacuri de panică vorbim”

Ultima actualizare:

Celebrul regizor cunoscut pentru seriale ca "Numai iubirea", "Inimă de țigan", "Pariu cu viața" sau a unor filme că "Ghinionistul", "Faci sau taci" sau "Înve$titorii" revine pe marile ecrane cu pelicula "O dată pentru totdeauna" în care Smiley joacă chiar rolul lui Iura Luncașu, filmul fiind inspirat după viața lui.

Iura Luncașu
Iura Luncașu

Regizorul Iura Luncașu (46 de ani) ne-a povestit într-un interviu exclusiv despre problemele grave de sănătate avute și reîntâlnirea cu Smiley, care îi joacă rolul in "O dată pentru totdeauna", dar și detalii despre fiul lui care este la al doilea proiect de film, căci face și el parte de echipa serialului.

  • Am aflat că regizorul Alex din filmul "O dată pentru totdeauna" ești de fapt tu și că îți spui propria poveste. Cum de ți-a venit ideea asta?

Este un subiect tabu, despre care nimeni nu vorbește astăzi. Sau dacă se vorbește, se face la modul dureros, dramatic, trist. Despre depresie și atacuri de panică vorbim. Lumea este copleșită de această boală, evită să vorbească deschis despre acest lucru. Și cumva eu trecând printr-un burnout am zis că poate e cazul să vorbim deschis despre lucrurile astea.

  • Ai trecut prin această boală și a ieșit acest proiect ...

Evident că eu aveam trei experiențe personale, trei povești pe care mă chinuiam să le fac, dar nu funcționau, cel mult puteam să fac un scurt metraj. A ieșit până la urmă acest film care din punctul meu de vedere a ieșit cel mai bun film al meu de până acum. Evident că am dramatizat pe ici pe colo ca să funcționeze ca o poveste dar mare parte din film face parte din trăirile pe care le-am avut eu, lupta cu anxietatea, atacurile de panică și tot felul de lucruri de genul ăsta. Și bineînțeles că nu mi-am dorit să fac un film dramatic ci dimpotrivă, un film cu un final pozitiv. Pentru că na, ca pentru oricare altă boală, afecțiune, ea poate fi evitată, depășită și eu sunt unul din cazuri, care am reușit să trec peste, poziționându-mă corect față de această pacoste.

  • Știai și alți oameni care au trecut prin asta?

Până să mi se întâmplat mie n-am știut nici măcar un singur om, și din clipa în care mi s-a întâmplat am descoperit enorm de multă lume pe lângă mine care trece prin aceleași stări și habar n-am avut. Când am început să vorbesc deschis toată lumea a început să mi se deschidă. Și de aici a venit ideea de a face un film despre asta dar nu neapărat de a vinde pontul oamenilor cum să facă sau care e calea de a scapă, ci cum să te poziționezi față de ce ți se întâmplă.

  • Tu când ai avut problemele astea de sănătate?

Acum trei ani au început la mine. Au debutat cu niște simptome de am crezut că am probleme cu inima. Apoi am aflat că așa începe cu amorțit de mână, durere în ceafă etc. Eu târziu am înțeles ce am. Toată lumea spunea că sunt sănătos dar nimeni nu s-a gândit să mă trimită la un psiholog.

  • Cum de ți-a venit ideea să-l distribui tocmai pe Smiley în rolul tău?

Am căutat profilul, nu tipologia caracterului foarte apropiat de mine. Adică un om care e într-o industrie, nu mai contează care, care să fie un bărbat de succes și mi-am dorit o față recognoscibilă. De când îl vezi în primul cadru să-l recunoști. Am avut mai multe nume în cap, Evident că Smiley ca tipologie e mai apropiat de mine, deși nu a venit ca primă soluție. S-au așezat apele, și cu această pandemie, că dacă n-ar fi fost nu aș fi putut să-l conving. A ajuns Smiley să joace rolul, mă bucur și el e de nerecunoscut în filmul ăsta. Până acum toată lumea la vizionari a rămas uimită cât de bine poate juca Andrei. Mi-a fost ușor să joc cu el, am mai lucrat cu el la "Legații", eu am făcut trei filme în pandemie.

  • Apare în film și Mihnea, fiul tău și e la a două experiență de acest fel, după "Profu". Cum a fost să lucrezi din nou cu el?

A fost dorința lui să apară în "Profu". Mi se pare interesant că el știind de 12 ani de zile cu ce mă ocup nu a fost interesat de ce fac. Nu m-a întrebat niciodată ce fac, cu cine lucrez. Era în lumea lui și dintr-o dată s-a deschis, a devenit curios și într-o zi m-a întrebat dacă sunt regizor și că ar încerca să joace. A spus că vrea să vină la casting și doar dacă e bun să fie luat. A dat casting, n-am stat, l-am spus că eu sunt subiectiv, îl iubesc de mor și că eu cred că e cel mai talentat de pînă atunci. Mi s-a spus că e cel mai bun. Apoi după ce am văzut ce bine se descurcă l-am luat în film. Are un rol mai mare și i-a plăcut.

  • Crezi că va urmă o carieră de actor?

Sincer, în momentul de față el nu crede asta. I-a plăcut foarte mult experiență dar el vrea să se facă arhitect. N-ai de unde să știi, e peea devreme, abia a împlinit 13 ani. Ar putea face oricând, e și frumușel, e și talentat, are un firesc anume, e băiat deștept, vorbește englza la perfecție, pentru că face școală britanică. Va fi un actor căutat dacă se hotărăște să facă actorie.

  • Ce urmează pentru tine?

Am patru filme care urmează să vadă lumina zilei. M-am mutat la Cluj și mi-am făcut o școală a mea să-mi fac o clasa comună de actor, regizori, scenariști. Vreau să mi creez niște oameni cu care să-mi creez content pentru youtube, seriale online. Voi lucra cu ei.

  • Te mai gândești să faci seriale?

Când o să primesc propuneri serioase, un scenariu care să-mi placă, un serial bun, o să mă duc. Singurul lucru pe care nu o să-l mai fac sunt serialele alea de sute de episoade. Acolo e cam închis din punctul meu de vedere, îmi mănâncă timp și acum îmi merge bine cu filmele. Am ajuns azi aici, am investit energie, m-am și îmbolnăvit. Anxietatea și atacurile de panică au venit pe fondul unui burn out acut. Că independent n-am mai avut Pro ul în spate, a trebuit să le fac singur pe toate, să le scriu, regizez, să produc și am tras un pic de mine, m-au pus pe butuci.

  • Problemele nu te-au afectat și în viață de familie?

Nu, nu m-am lăsat doborât și am și fost înțeles de cei din familie. Repede m-am pus pe picioare. Două luni am fost inactiv dar apoi m-am scuturat și am mers mai departe.

  • Deci seriale nu mai faci?

Gen "Profu", da, însă nu din acelea de 100 - 200 de episoade.

  • Ai socotit câte episoade din seriale ai făcut pînă acum?

Am făcut 2000 și ceva de episoade din serialele pe care l-am făcut.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!   

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Maria Lătărețu a fost  supranumită de  arabi ”regină” și au  adulat o pentru vocea ei  jpeg
image png
image png
stela popescu scaune (1) png
gestul facut de catalin dobrescu oana radu webp
cardi b sexy instagram jpg
puiu calinescu jpg
banner maria constantin png
image
actualitate.net
image
actualitate.net