Dana Budeanu, gafă de proporții! Reclamată pentru discriminare de o familie care are un copil cu dizabilități

Dana Budeanu a dat-o în bară! Aceasta s-a ales cu o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce a folosit cuvântul ,,handicapat”, într-unul din clipurile sale postate pe Facebook.

Dana Budeanu a făcut o gafă de proporții (Foto: Colaj Click!/Arhiva personală)
Dana Budeanu a făcut o gafă de proporții (Foto: Colaj Click!/Arhiva personală)

Pe data de 7 martie a acestui an, Dana Budeanu a postat pe Facebook un clip video în care vorbea despre anumite persoane care și-au pregătit bagajele în caz de cutremur, iar atitudinea jignitoare a adus-o în mijlocul unei controverse.

Dana Budeanu, dată în judecată de părinții unui băiețel cu dizabilități

Videoclipul publicat de Dana Budeanu pe Facebook a iscat mai multe reacții negative. Filmarea în care vedeta rostește termenul ,,handicapat” durează 31 de secunde, însă, ulterior, cuvântul este distorsionat audio.

„Știu eu vreo doi care și-au făcut bagajul pentru cutremur. Ce ți-ai pus în bagajul tău pentru cutremure, handicapatule?”, spunea Dana Budeanu, în clipul video de pe Facebook.

Andrei Mihai și Nicoleta sunt doi soți care locuiesc de 5 ani în Suedia și sunt părinții a doi copii, dintre care un băiat este cu dizabilități.

Văzând clipul video postat de Dana Budeanu, tatăl copilului l-a salvat și a făcut o sesizare împotriva Danei Budenu, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Suntem profund dezamăgiți de comentariile jignitoare pe care le-ați făcut într-un videoclip recent publicat pe Facebook, în care ați folosit termenul "handicapat" într-un sens peiorativ. Aceste comentarii sunt extrem de ofensatoare și perpetuează stereotipuri negative despre persoanele cu dizabilități, ceea ce poate duce la discriminare și excluziune socială.

Prin intermediul acestei scrisori, dorim să vă solicităm să vă cereți scuze public pentru comentariile dumneavoastră și să vă angajați să promovați o cultură a respectului și toleranței față de persoanele cu dizabilități. Este important să ne asigurăm că toți cetățenii sunt tratați cu demnitate și respect, iar utilizarea unui limbaj jignitor nu are loc într-o societate civilizată”, se arată în scrisoarea deschisă a lui Andrei Mihai, către Dana Budeanu.

Riscurile la care sunt expuse persoanele cu dizabilități, atunci când limbajule este unul inadecvat

Mihai și-a continuat punctul de vedere și a enumerate câteva riscuri la care sunt expuse persoanele care au diverse dizabilități și ce li se poate întâmpla, atunci când tot mai multe persoane folosesc un astfel de limbaj.

Persoanele cu dizabilități care sunt descrise prin cuvinte jignitoare pot fi marginalizate și pot fi discriminate în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, chiar și atunci când sunt calificați pentru acestea. În al doilea rând, utilizarea unui limbaj jignitor poate duce la ostracizarea socială și poate afecta starea de sănătate psihologică a persoanelor cu dizabilități. Aceste persoane sunt adesea percepute ca fiind mai puțin capabile sau inferioare din cauza stereotipurilor negative care sunt perpetuate de limbajul jignitor. În al treilea rând, utilizarea unui limbaj jignitor poate duce la creșterea discriminării și a violenței împotriva persoanelor cu dizabilități. Acest lucru se datorează faptului că astfel de comentarii pot alimenta prejudecățile și pot contribui la crearea unui mediu în care actele de violență sunt justificate”, a mai spus Mihai Andrei.

În cadrul unui interviu pe care l-a acordat presei românești, Andrei Mihai este de părere că lipsa de respect față de persoanele cu anumite dizabilități este tolerată în țara noastră din cauza faptului că România încă nu a ajuns la nivelul la care să înțeleagă și să accepte oamenii, așa cum sunt ei.

„Acest limbaj este tolerat din lipsă de respect pentru cel de lângă noi. Pentru ca noi ca societate românească nu am ajuns încă la nivelul la care sa înțelegem ca fiecare om e la fel de valoros, în felul lui. Fie că are dizabilități, are altă religie sau are alte înclinații sexuale”, a spus Andrei Mihai, potrivit Adevărul.

S-au mutat în Suedia pentru a-și trata copilul bolnav

Începând din anul 2018, Andrei Mihai, soția și cei doi copii au luat decizia de a părăsi România, iar acum locuiesc în Hjo, un oraș turistic cu puțini locuitori.

Motivul aflat în spatele deciziei lor a fost modul în care sunt tratați în Suedia oamenii bolnavi, dar și personalul calificat și respectuos.

În Suedia, persoanele cu dizabilități sunt tratate cu respect in primul rând. Pot spune chiar că sunt discriminate în mod pozitiv și primesc absolut tot ajutorul de care au nevoie. Plecând de la echipamente gratuite, personal calificat care se ocupa de îngrijirea lor și terminând cu infrastructura care este 100% accesibilă persoanelor cu dizabilități. Aici mă refer atât la clădirile publice, cât și cele private”, a mai spus Andrei Mihai, pentru sursa amintită.

image
image
image
image
image
image
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
banner Vero Căliman png
Shakira si Pique jpeg
banner jador png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net