De ce boală rară suferea Vladirmir Găitan: „Medicii mi-au dat 10 ani de trăit”

Ultima actualizare:

    Actorul s-a luptat de mai bine de 30 de ani cu o boală a sângeluiFoto: Arhivă personală
Actorul s-a luptat de mai bine de 30 de ani cu o boală a sângeluiFoto: Arhivă personală

Actorul Vladimir Găitan s-a stins din viață marți, 10 noiembrie, la vârsta de 73 de ani. Diagnosticat în urmă cu mai bine de 30 de ani cu o maladie rară necruțătoare, maestrul Găitan spunea în urmă cu ceva vreme că știa că sfârșitul îi este aproape.

Marele actor a aflat întâmplător că este bolnav, după ce, printre invitaţii săi la premiera unei piese s-a aflat şi o doamnă doctor. Femeia a devenit bănuitoare când i-a văzut acestuia roşeaţa nefirească din obraji, astfel că l-a chemat de urgenţă la spital.

Când a aflat diagnosticul cumplit, Vladimir Găitan avea doar 40 de ani. „După analize s-a descoperit că am o formă de cancer de sânge şi mi s-au mai dat 10 ani de trăit. Dar uite că au trecut 27 de ani de atunci şi sunt încă în viaţă”, spunea actorul în 2014.

Artistul a reuşit să fenteze cumplita boală cu ajutorul familiei, a unui regim strict, dar şi al medicilor: „M-am menajat şi am încercat să nu mai fac sport, să stau cuminte. În tinereţe am fost de două ori în străinătate, pentru tratament. Soţia mă susţine, ea îmi aminteşte mereu să iau pastilele”, ne-a mai spus maestrul la vremea respectivă, epxlicând și că tratamentul bolii este scump.

„A fost o întâmplare a destinului să fiu doctor în filme, am un respect deosebit pentru această profesie”, mai spunea Găitan, care a tot primit roluri de doctor în filme și seriale.  L-a interpretat pe doctorul Toma în „Inimă de ţigan” (2007), „Regina” (2008), „State de România” (2010) şi „Moştenirea” (2011). Rolul vieţii lui a fost însă cel al lui Tudor Gheorghiu, în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1980).

„Policitemia vera (aşa se numeşte boala) a fost declanşată de radiaţiile de la Cernobîl sau de o disfuncţie provocată de acestea. Măduva spinării produce mai multe globule roşii decât albe, iar sângele este foarte gros şi pericolul unui accident vascular e iminent”, povestea actorul. 

Deși se împăcase cu gândul bolii, actorul era adesea pesimist în privința longevității sale și nu se sfia să arate acest lucru. „Simt că sfârşitul îmi e aproape, de aceea nu vreau să ratez aniversarea teatrului, un eveniment de o asemenea anvergură. Mă bucur că am jucat ani de zile în piese importante pe scena teatrului şi că nu am fost uitat”, declara Găitan și în 2019, când a participat la aniversarea de 58 de ani a Teatrului de Comedie.

Biografia

Actorul s-a născut pe 2 februarie 1947 şi a absolvit în 1970 Institutul de artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie. Vladimir Găitan a debutat în film pe vremea când era încă student, în 1968, în pelicula “Reconstituirea”, a lui Lucian Pintilie, alături de George Mihăiţă.

A mai jucat în “Ultima noapte de dragoste” (1979), “Duelul” (1981), “Năpasta” (1982), “Întunecare” (1985), “Oglinda” (1993), “Omul zilei” (1997), “Femeia visurilor” (2005). În ultimii ani a activat în teatru, televiziune şi a ales şi telenovelele de la Acasă TV şi Pro TV: “Daria, iubirea mea” (2006), “Cu un pas înainte” (2007), “Inimă de ţigan” (2007) şi “Regina” (2008). La Teatrul de Comedie a fost colaborator şi a jucat în “Pescăruşul” şi “Poker”, piese de teatru. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Maia Morgenstern 1(1) jpg
image png
image png
sofia vergara profimedia jpg
Ce a făcut Jorge cu steagul României în Maldive!
cub oana roman marius elisei png
banner dan negru jpg
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru!
image
actualitate.net
image
actualitate.net