Cine a fost marea iubire a lui Amza Pellea. Cum a cucerit-o: „O superbitate de femeie, nu-l băga în seamă"

Ultima actualizare:

Astăzi, comemorăm 40 de ani de la dispariția unui titan al cinematografiei și al scenei românești, Amza Pellea. Un actor cu un talent remarcabil, Pellea a lăsat în urma sa o moștenire impresionantă, iar povestea iubirii vieții sale adaugă o notă de emoție în amintirea sa.

Amza Pellea. Foto: arhiva.
Amza Pellea. Foto: arhiva.

Considerat unul dintre cei mai mari actori români, Amza Pellea a înfățișat cu măiestrie peste 50 de personaje de film și a încântat publicul cu zeci de roluri în piese de teatru. Printre acestea, personajul emblematic "Nea Mărin" l-a consacrat în inimile spectatorilor. Astăzi, pe 12 decembrie, rememorăm moartea acestui mare artist la vârsta de doar 52 de ani.

Cauza morții sale rămâne controversată, deși se presupune că a fost provocată de un cancer pulmonar în evoluție rapidă. Cu toate acestea, teoriile din acea perioadă au sugerat posibilitatea unei intervenții premeditate, acuzând securitatea pentru presupuse iradiații care ar fi accelerat evoluția bolii.

De la Băilești pe marile scene

Amza Pellea s-a născut în Băilești, într-o familie cu cinci copii. Tatăl său, Amza Pellea, a fost directorul cooperativei "Munca Noastră" din Băilești în anul 1933. Absolvent al Colegiului Național Carol I din Craiova, Pellea a devenit rapid un reprezentant al Promoției de Aur a teatrului românesc.

Cariera sa a fost ilustrată de o varietate impresionantă de roluri. Între 1957 și 1959, pe scena Teatrului Național din Craiova, a interpretat nu mai puțin de 14 personaje, demonstrându-și versatilitatea și talentul actoricesc. Ulterior, și-a adăugat contribuțiile semnificative la Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București.

Iubirea vieții lui Amza Pellea: Domnica

În spatele scenei, în culisele vieții sale, Amza Pellea a trăit o poveste de dragoste frumoasă alături de Domnica. Inițial, Domnica nu i-a acordat prea multă atenție actorului celebru. Cu toate acestea, farmecul și naturalețea lui Amza au cucerit-o treptat. Oana Pellea, fiica marelui actor, a povestit despre începuturile relației dintre părinții ei: O superbitate de femeie, nu-l băga în seamă", au scris cei de la Adevărul.

Căsătoria lor a fost una solidă și de lungă durată. Dragostea lor s-a transpus în viața de familie, iar această conexiune puternică a fost o sursă de sprijin pentru Amza Pellea pe parcursul carierei sale tumultuoase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
image png
image png
index (24) jpg
image png
banner catalin botezatu png
Florin Piersic scaled e1692821158751 jpg
heidi klum cannes2024 profimedia jpg
Trupa Axxa a rămas fără Mihai Onilă
image
actualitate.net
image
actualitate.net