Doina Levintza, în dosarul de fraudă în care este implicată Beatrice Rancea. A creat costume pentru Operă
Pe 1 martie, mascații au intrat peste Beatrice Rancea. Managerul Operei Naționale Române Iași (ONRI) este vizat într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Percheziții au fost făcute inclusiv la celebrul designer Doina Levintza, care a creat costume pentru artiști.
Beatrice Rancea, dar și alte zece persoane sunt vizate de ancheta procurorilor DIICOT. Vorbim despre angajați ai Operei Naționale Iași și ai Operei Naționale București, dar și despre colaboratori.
Printre numele care apar în dosar se află și cel al designerului Doina Levintza, la firma căreia au existat luni percheziții, spun surse judiciare.
Oamenii legii au căutat acte, prin care să verifice contractul încheiat cu Beatrice Rancea, pe când era director interimar la Opera Națională București (ONB).
5 milioane de lei ar fi primit aceasta de la Ministerul Culturii, pentru promovarea artei, bani care s-au dus în diverse direcții.
Inclusiv către firma creatorei de modă, care a asigurat, teoretic, cel puţin, costumele pentru Galele Operei Române din 2018 şi 2019 şi spectacolul ”Cenuşăreasa”.
Anchetatorii acuză că deși a primit banii, costumele nu ar fi ajuns niciodată la Operă.
În acelaşi timp, în dosar mai apar şi alte firme abonate la contracte cu instituția din Iași, de-a lungul mandatului managerului Beatrice Rancea.
Fiica lui Cristi Minuculescu apare în dosarul fraudei de la Operă
Este vorba despre Tustream SRL şi Altrax SRL, care au asigurat diverse servicii, mai ales decoruri. Alături de Rancea, în dosar apar Aligheri Iaţâc, şef de partidă, secretara ONRI, Iulia Solomon, asistentul de regie Mădălina Minculescu, fiica vitregă a solistului trupei Iris, Cristi Minculescu, Maria Eşanu, asistent scenografie, Daniela Ştefan Năforiţă, actualul contabil-şef al ONRI, şi Silvia Creţu, actualul şef de audit al ONRI.
În dosarul de anchetă al DIICOT este vizată perioada de manageriat atât la ONRI, cât şi cea de interimat la ONB a lui Beatrice Rancea.
Procurorii DIICOT: ”Din 2014, s-a constituit un grup infracţional organizat”
”În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane. Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi”, se arată în comunicatul DIICOT.
Toate persoanele puse sub acuzare sunt cercetate în liberetate, sub control judiciar.
Citește și:
Beatrice Rancea, demisă din funcţia de director al Operei Naţionale Iaşi