EXCLUSIV Povestea româncei care a lucrat pentru filmul Jurassic World. Secretele din spatele măştilor
Viata bate filmul! Iulia Roman, fostă jurnalistă, locuieşte acum la Londra şi, după ce a început să lucreze într-un laborator de efecte speciale, şi-a găsit un nume mai uşor de pronunţat, Jules Roman. Are în palmares şi colaborarea la filmul ”Jurassic World", care va fi difuzat sâmbătă, 9 mai, de la orele 20.00, de PRO TV.
Click!: Cum ai ajuns în lumea filmului?
Iulia Roman: Am lucrat în presă în 2000, cei mai frumoşi ani! Destinul meu avea însă să ia o turnură imprevizibilă când mi s-a propus să fac machiajul pentru un film de scurtmetraj. (Vaca Finlandeză 2012- regizor Gheorghe Preda).
Unde ai studiat?
Am fost admisă la o universitate din nordul Angliei unde am studiat timp de trei ani. Eram în fiecare zi la laboratorul universităţii spre disperarea profesorilor englezi care îmi reproşau că lucrez prea mult.
La ce filme ai lucrat şi cu ce vedete?
În cadrul laboratorului de efecte speciale Krystian Malett am avut ocazia să lucrez pentru câteva francize cunoscute gen "Justice League", "The Mummy", "Black Mirror", "Fortitude", "Jurassic Park". Am avut un rol foarte mic în aceste proiecte am ajutat la realizarea matriţelor în care se turnau piesele prostetice. Anul trecut am turnat un proiect Sci Fi ("Sensations") care l-a avut în rolul principal pe Eugene Simon un actor din serialul "Games of Thrones".
A studiat la o facultate din Anglia
Cât de greu e machiajul pentru Hollywood?
În Anglia, jobul încă se numeşte make-up artist, accentul se pune foarte mult pe coafură. În ceea ce priveşte efectele speciale eu am ales un curs de trei ani pentru că am obţinut un împrumut de studii. Transformarea unui actor într-o creatură este un proces foarte complex. Începi prin a lua un mulaj al modelului. Pe acel mulaj sculptezi modificările pe care vrei să le faci. Apoi urmează partea tehnică. Trebuie să realizezi matricele în care vei turna piesele pe care le vei aplica, în final pe faţa actorului.
Cât durează un machiaj?
Un machiaj sofisticat care implică efecte speciale poate dura de la 3 până la 6 ore. Unii actori au cedat nervos, cum este cazul lui Jim Carrey, care şi-a smuls machiajul de pe faţă pe când filma pentru "Grinch".
Ce este cel mai dificil lucru?
Unul dintre cele mai grele lucruri este păstrezi racordul. Scenele din film nu se filmează în ordine cronologică şi trebuie să reproduci cât mai exact un machiaj pe care l-ai făcut poate la câteva luni distanţă. Când aplici un machiaj prostetic este un proces încărcat de adrenalină şi o aventură.
La ce proiect lucrezi?
În Anglia se toarnă multe filme. Evident, industria creativă a fost una dintre cele mai afectate de coronavirus şi majoritatea proiectelor sunt puse în stand-by. Recent am primit un scenariu pentru un thriller psihologic de epocă.