Florina Mărcuță, fosta soție a lui Bebe Cotimanis, și-a descoperit marea pasiune: „Când realizez icoane am o pace interioară”. Ce frumos pictează și State de România!
Florina Mărcuță, Gheorghe Visu, Gabi Szilagi, Cătălin Bordea și Simona Suhoi au o pasiune comună: pictura de icoane. Și chiar au un real talent la desen. Exclusiv pentru Click!, fosta soție a actorului Bebe Cotimanis ne-a vorbit despre acest mare dar, primit de la Dumnezeu: „E o mare binecuvântare!”.









Florina Mărcuță: „Pictura de icoane e un mare dar”
Fosta soție a actorului Bebe Cotimanis pictează icoane, după absolvirea Facultății de Teologie. Recunoaște însă că, fără credință, aceste lucrări nu pot fi realizate:
„Pictura de icoane este un mare dar, pe care l-am primit de la Dumnezeu, o mare binecuvântare. Când pictez icoane, am o pace interioară, o bucurie, o stare deosebită. Simt cum intru în comuniune cu sfântul al cărui chip îl realizez prin pictură”, ne-a declarat, exclusiv pentru Click!, Florina Mărcuță, make-up artist, de profesie.
Gheorghe Visu, State Potcovaru din „State de România”: „Toate icoanele făcute de mine sunt niște copii”
Faimosul Gheorghe Visu, care ne-a încântat, ani la rând, cu rolul din telenovela „State de România” (Acasă TV), este apreciat, pe conturile sociale, de fani, și pentru lucrările sale, realizate cu trudă. Actorul a dorit însă să precizeze că aceste icoane nu sunt originale:
„Încă n-am reușit să pictez un tablou sau să compun un cântec. Toate icoanele făcute de mine sunt copii, toate cântecele mele sunt compuse de alții. Mi-am dorit să fiu și un mare tenismen, dar la nevoie pot să renunț la asta”, a povestit Gheorghe Visu, pentru ziarulmetropolis.ro.
Gabi Szilagi, fost fotomodel: „Fresca este o tehnică complicată”
Un real talent la desen îl are însă și Gabriela Szilagi, fost fotomodel și absolventă a Liceului de Arte plastice „Nicolae Tonitza”, din București. A fost însă și studentă la „Artă Sacră”, Facultatea de Teologie din București. Ea a vorbit despre munca depusă la realizarea lucrărilor bisericești:
„Fresca este o tehnică complicată, muncești aproape o săptămână, câte 12 ore pe zi. Eu am învățat tehnica, sub îndrumarea unor profesori valoroși”.
Cătălin Bordea: „Făceam trafic cu sfinți”
În anii de liceu, actorul Cătălin Bordea vindea în Spania icoane pictate de el:
„Ca să îmi asigur traiul, în liceu, pictam icoane. Am făcut o icoană cât jumătate din masa asta, pictură pe sticlă cu 1.000 și ceva de personaje. Trebuia să o trimitem în Spania, ne îmbogățeam. Eu cu un coleg făceam trafic cu sfinți, de vreo 6 luni în Spania...N-aveam voie să trimitem și, ca să nu se fure din pachet, lipeam deasupra postere de la Revista Bravo. Noi trimiteam tablouri cu accent”, a declarat Cătălin Bordea, la podcastul lui Cătălin Oprișan.
Simona Suhoi, fostă Sensual: „Pictura este o metodă de relaxare”
Vă mai amintiți de Simona Suhoi, fostă Simona Sensual? Și ea este o pictoriță talentată. De când s-a retras din lumina reflectoarelor și-a descoperit pasiunea pentru desen:
„Pictura este o metodă de relaxare. De unde mi-a venit ideea? Voiam să renovez, să îmi găsesc și eu un colț al meu, de liniște, să mă uit și să mă încarc energetic. Și am găsit această pasiune. Credința oricum este în sufletul meu. Dacă am în preajma mea tablouri, icoane, asta mă face să am energie bună. Vor exista și picturi avangardiste, nu doar icoane”, declara ea, la emisiunea lui Cătălin Măruță, de la PRO TV.
Ce spun preoții: „Nu-i o meserie oarecare. Lucrezi la icoane cu rugăciune și post”
Iată ce spun însă slujitorii bisericii despre pictorii de icoane, în ce anume condiții stricte trebuie executate corect:
„De pictură nu se poate apuca orișicine. Nu-i o meserie oarecare, fiindcă există o rânduială specială pentru pictarea icoanelor. Trebuie să fii conștient și să lucrezi la icoane cu multă rugăciune și cu post. Nu fără frică de Dumnezeu sau cu țigara în gură. Acelea nu mai ies icoane și s-ar putea să vină și urgia lui Dumnezeu peste pictorul acela.
Pictorul de icoane n-are voie să facă invenții, pentru că are erminia după care se ghidează. Mântuitorul, Maica Domnului și sfinții au culori stabilite la veșminte lor, pe care nu poți să le schimbi, după cum îți place ție, fiindcă greșești. De asta ne folosim și de modele. Fiecare culoare are simbolul ei”, spunea ieromonahul Vichentie de la Mănăstirea Bistrița, conform doxologia.ro.