În postul Sfintei Mării, Natalia Guberna a înlocuit carnea cu ciupercile. Secretul ei pentru un gust unic. Sfatul nutriționiștilor: „Atenție, de unde le culegeți!”

#Exclusiv Click!

Solista Natalia Guberna ține postul Sfintei Mării, care se va încheia pe 15 august, astfel că, în aceste zile, evită carnea, ouăle și produsele lactate. Carnea a înlocuit-o cu ciuperci, pe care le prepară în mai multe moduri. Ne-a oferit câteva rețete delicioase și sățioase. Iar nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit despre proprietățile miraculoase ale ciupercilor. Atenție, însă, de unde le culegeți! De preferat sunt cele cumpărate din magazine sau la borcan, conservate.

Natalia Guberna gătește cu maioneză din cartofi, nu din ouă

Natalia Guberna e de părere că ciupercile înlocuiesc cu brio carnea, în posturi, fiind delicioase, dar și hrănitoare. În plus, nu necesită un timp îndelungat de preparare: 

„Eu prepar adesea ciupercile pe grătar, dar mai întâi le umplu cu ceapă tocată mărunt, cu verdețuri, dar și cu puțină margarină și cu mirodenii. Mie îmi place lângă ciuperci și o salată din pătrunjel verde, acrită cu puțină lămâie sau o salată de ardei copți pe grătar, curătați de coajă și amestecați cu puțin oțet.

Mai prepar si ciuperci, tocate mărunt, amestecate cu maioneza făcută, nu din ouă, că suntem în post, ci din cartofi fierți. Facem piure și adăugăm gradat ulei, ca la maioneza obișnuită. O bunătate! La sfârșit, adăugăm în compoziție și verdeață tocată mărunt. Poftă bună!”, spune ea, exclusiv pentru Click!

Codruța Pantelimon, nutriționistă: „Ciupercile sunt bogate în vitamine!”

Iar nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre proprietățile incredibile ale ciupercilor:

„Încă din fragedă pruncie, cărțile de colorat sau de citit sunt invadate de minunatele ciupercuțe, una mai „fermecată” decât alta. Cu adevărat, și ele au rolul lor benefic pentru organism: sunt o sursă valoroasă de nutrienți (fier, seleniu, potasiu, acid folic, zinc, vitamina D, E și B3, B2), grăsimi sănătoase”.

„Ciupercile înlocuiesc cu succes proteina animală”

Specialista în nutriție a mai menționat, pentru Click!:

„Ciupercile înlocuiesc cu succes proteina animală, prin diverse preparate culinare, și oferă o digestie mai ușoară organismului, datorită conținutului abundent de apă. În plus, susțin sănătatea sistemului cardio-vascular, reproducător și a metabolismului, în general. De exemplu, chitina din ciuperci este o fibră insolubilă, cu un puternic efect probiotic. Varietatea lor îți pune la dispoziție o gamă largă de preparate, din toate bucătăriile internaționale”.

„Ciorba de pleurotus înlocuiește cu succes ciorba de burtă de vită”

Atenție, însă, de unde culegeți ciupercile!:

„E bine să nu te aventurezi în pădure, la cules de ciuperci, dacă nu stăpânești foarte bine tipurile lor, pentru că există și reversul „medaliei”, fiind foarte periculoase pentru organism. Cutreieram pădurile de stejari, cu plăcere, primăvara, în copilărie, cu bunica mea, care era specialistă în alesul ciupercilor comestibile.

Chiar îmi spunea că ciupercile fac tenul frumos și luminos. Adevărat sau nu, ador aceste minuni ale naturii, de la salate de hribi, simple sau pe grătar, tocănițe, ciulama. Ciorba de pleurotus înlocuiește cu succes ciorba de burtă de vită. Consumul lor e potrivit, atât pentru regimurile de slăbire, cât și pentru orice dietă echilibrată”, a mai menționat Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Simona Halep (Facebook) jpg
image png
antonia instagram jpg
anna lesko colaj instagram jpg
image png
image png
image jpeg
banner banner aurora, Săndel Mihai și fiul lor, Vlad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net