Laurențiu Cazan a locuit în Olanda la câteva case distanță de muzeul unde a avut loc jaful aurului dacic: „Ce căuta tezaurul acolo? Pe cine interesa?”
Compozitor, instrumentist și interpret, de talie internațională, Laurențiu Cazan deține și cetățenie olandeză. Artistul a fost șocat să afle că jaful tezaurului dacic, din data de 25 ianuarie 2025, a avut loc chiar în Assen, cochetul orașel olandez, în care a locuit preț de 10 ani. Surprinderea lui e cu atât mai mare cu cât obiectele, de valoare inestimabilă, au fost expuse în acest colț de lume.






„Am locuit lângă muzeu, la câteva case distanță”
Laurențiu Cazan ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre orașul olandez Assen, devenit brusc celebru, în întreaga lume, urmare a jafului tezaurului României, din muzeul Drents, unde fusese expus:
„Nu sunt multe de spus, din punctul meu de vedere. Orașul îl cunosc foarte bine, am locuit 10 ani acolo. Olandezii sunt un popor minunat…de felul lor, cosmopoliți, iubitori de cultură străină, de muzică, de mâncăruri. Veneau la restaurantul românesc „Ponderosa”, de acolo, unde am și cântat câțiva ani…Sunt un public excepțional, foarte educat și prietenos. Însă, în ceea ce privește istoria…E mai complicat.
Eu, prin natura meseriei mele artistice, am întâlnit și am stat de vorbă, de-a lungul anilor, cu foarte mulți oameni din diferite țări…dar n-am văzut la ei o preocupare prea mare față de propria istorie, cu atât mai puțin pentru istoria universală…De altfel, cu dezamăgire o spun, nici noi nu prea facem excepție…
„Assen e un oraș cunoscut mai mult în zona sportului”
Ca de exemplu, am aflat zilele astea că se dorește eliminarea Istoriei și a Geografiei la clasele a XI-a și a XII-a. Sper să nu fie adevărat. Assen este un oraș foarte frumos, aflat în nord-estul Olandei, undeva la graniță cu Germania…foarte conservator, cu aproximativ 60.000 de locuitori, cunoscut mai mult în zona sportului, unde are loc, în fiecare an, un concurs internațional, de motocros - TT.
Acolo vin și cântă soliști și trupe de la ei, dar și din multe alte țări:
„Și eu am cântat de câteva ori. Am locuit foarte aproape, la câteva case distanță de muzeul devenit acum celebru, prin această întâmplare nefericită…dar nu am remarcat o mare activitate acolo…Poate n-am fost eu destul de atent…Nu știu, e posibil…
Oricum, m-am mirat că cineva ar putea să se intereseze de istoria Daciei, în condițiile în care țara noastră, România, în continuare nu beneficiază de o imagine corectă, pozitivă…Curiozitatea, în ceea ce privește istoria unei țări, de obicei, vine dintr-o acumulare culturală mai vastă. Astfel, nu mulți știu ce înseamnă Dacia. E de mirare că tezaurul nostru a fost dus acolo”.
„Cum să duci asemenea obiecte într-un loc unde nu există interes?”
Laurențiu Cazan, care deține și cetățenie olandeză, a mai menționat, exclusiv pentru Click!:
„Dacă
tezaurul ar fi fost expus în muzeele mari, din Londra, din Amsterdam sau din
Paris, aș fi înțeles să fii curios să vezi un coif care ține de istoria
Daciei…
Nu știe nimeni ce s-a întâmplat, cu adevărat, cu aceste valori, dacă și
cine le-a furat, unde sunt și dacă mai există. Eu însă îmi exprim mirarea că
asemenea obiecte, de o importanță majoră, au fost expuse în Assen, cu atât mai
mult să nu fie nici păzite!”.
„Cred că, de-abia acum, cu acest necaz, s-a auzit de coiful dacic”
El este de părere că, mai mult decât obiectele, în sine, contează trezirea conștiinței naționale:
„Știți ce speranță am eu? Mai mult îmi pun speranța în recuperarea conștiinței tuturor popoarelor în legătură cu istoria. Cred că, de-abia acum, cu acest necaz, s-a auzit de coiful dacic.
Mulți nu au nicio idee ce reprezintă tezaurul României. Nu atât coiful fizic trebuie recuperat, cât…trebuie recuperată trezirea conștiinței naționale, de a învăța istoria și aici nu mă refer numai la români. Cred că, de fapt, acest coif și brățările au fost pierdute de foarte mult timp, prin lipsa unei conștiințe naționale, aici e problema noastră. Să zicem că se găsește coiful, că îl recuperăm, ceea ce ar fi minunat.
Dar…cu și fără coif, unde este conștiința istoriei noastre, a identității noastre? De altfel, n-ai cum să înțelegi propria ta istorie, dacă nu faci un efort de a învăța și istoria vecinilor tăi și a întregii lumi”, a mai adăugat Laurențiu Cazan, exclusiv pentru Click!
Tezaurul dacic, furat dintr-un muzeu din Olanda
Marele jaf a avut loc pe 25 ianuarie 2025, la ora 3.45, în urma unei explozii. Printre obiectele furate se aflau trei brățări de aur și piesa centrală a expoziției, Coiful de aur, de la Coțofenești, care, de altfel, fusese prezentat în toate materialele promoționale. Expoziția conținea peste 600 de obiecte, din aur și din argint, din cel puțin 15 muzee din România.
Ministerul Afacerilor Externe colaborează cu autoritățile
„În cursul dimineţii de 25 ianuarie Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că, la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.
Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autorităţile au informat că un număr de exponate din expoziţie au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare”, informa, în urmă cu câteva zile, Ministerul Afacerilor Externe.
Au fost reținute trei persoane
Între timp, au fost reținute trei persoane:
„Sunt reținute trei persoane, de către poliția din Olanda, fiind bănuite de comiterea acestui furt, cu impact deosebit de grav asupra românilor. Niciunul dintre cei trei nu este român”, declara secretarul de stat Bogdan Despescu, din Ministerul Afacerilor Interne, într-o conferință de presă.