Lumea artistică, din nou în doliu. O renumită soprană din România a murit!

Virginia Zeani, prestigioasa și mult îndrăgita soprană care a făcut să strălucească numele României în cele mai rafinate cercuri internaționale, s-a stins din viață marți, la vârsta de 97 de ani.

https://www.facebook.com/virginiazeanisoprano/
Un chip luminos la vârsta de 93 de ani

Virginia Zehani (născută Virginia Zehan), a văzut lumina zilei la data de 21 octombrie 1925, în localitatea Solovăstru din județul Mureș. A început să cânte încă de la vârsta de 13 ani și a fost una dintre cele mai apreciate soprane lirice, interpretând alături de tenori extraordinari precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo sau Beniamino Gigli.

S-a remarcat printr-o voce unică, flexibilă și intensă, prin prezența sa scenică convingătoare, dinamică, plină de vitalitate și farmec și printr-o frazare impecabilă.

Renumita soprană a avut o carieră de peste 30 de ani și a interpretat aproape 70 de roluri, printre care se numără rolul Violettei din opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi (rol care o va consacra), Mimi din „Boema” de Giacomo Puccini sau rolul Margaretei din opera ,,Faust” de Charles Gounod, potrivit site-ului dedicat în întregime acesteia și redactat de familia sa.

L´Assoluta, așa cum era numită, fiind prim-solistă la Opera din Roma timp de 25 de ani, a sedus publicul din numeroase țări, urcând pe cele mai mari scene ale lumii, precum Covent Garden din Londra, Metropolitan Opera din New York sau Teatrul Balșoi din Moscova.

A primit peste 50 de premii și distincții

https://www.facebook.com/virginiazeanisoprano/photos/10159357304937189
Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler” conferit de Președintele României

Virginia Zeani a fost foarte apreciată pe plan național și internațional, primind numeroase premii, ultima recunoaștere fiind primită chiar la împlinirea vârstei de 97 de ani, când a fost inclusă în Opera America Hall of Fame, notează Radio România Cultural.

Cetățean de onoare al comunei Solovăstru și al orașului Reghin, soprana a mai primit două distincții pe plan local „Fibula de la Suseni” și ALAE. În anul 2011 regele Mihai I al României a onorat-o cu Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. De asemenea, a deținut două titluri de doctor honoris causa, unul acordat de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar cel de-al doilea de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Prietenii cu personalități celebre

https://www.facebook.com/virginiazeanisoprano/
Curtată de carismaticul actor de la Hollywood, Tyrone Edmund Power / foto: facebook

Frumoasa soprană a fost bună prietenă cu faimosul regizor Federico Fellini și a fost curtată de carismaticul actor de la Hollywood, Tyrone Edmund Power, pe care l-a întâlnit în anul 1956 în Dublin. Începutul acestei calde prietenii a fost descris pe pagina de Facebook a artistei.

Virginia Zeani a fost profesoară de canto la Universitatea Indiana din Bloomington, Statele Unite, având elevi renumiți, unul dintre aceștia fiind Andrea Bocelli și Angela Brown.

Mesaje emoționante primite de la cunoscuți și admiratori

https://www.facebook.com/virginiazeanisoprano/
Virginia și actorul Tyrone Edmund Power pe care l-a întâlnit la Dublin, în 1956 / foto: facebook

La aflarea veștii privind încetarea sa din viață, pagina sa de Facebook a fost asaltată de sute de mesaje de condoleanțe, în dorința de a i se aduce un ultim omagiu:

,,La revedere, Virginia dragă, acum vei cânta cu îngerii, dar vei fi mereu vie în inimile noastre! Odihnește-te în pace!” scria Elvira Crisarà.

,,Draga mea profesoară de voce, Madame Virginia Zeani, a fost o soprană genială și o femeie uimitoare care ne va lipsi! Inima mea se îndreaptă către fiul ei Alessandro și către toți cei care au iubit-o.

A fost o adevărată inspirație pentru mine în timpul cursurilor de master de interpretare muzicală la IU Jacobs School of Music (1982-86) și de-a lungul carierei mele la operă, teatru muzical și chiar cabaret.

[...] Am iubit-o și ea m-a iubit și a crezut în mine - pentru asta îi sunt enorm de recunoscătoare”, a postat o fostă studentă, Paula Dione Ingram

image
image
image
image
image
image
banner alex dobrescu png
banner oana moșneagu vlad gherman png
Maria Lătărețu a fost  supranumită de  arabi ”regină” și au  adulat o pentru vocea ei  jpeg
image png
image png
stela popescu scaune (1) png
gestul facut de catalin dobrescu oana radu webp
cardi b sexy instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net