Marina Almășan a savurat în Egipt tradiționalul desert „Mama lui Ali”: „Un soi de griș cu lapte”. Cât costă prăjitura și cum se prepară?
Marina Almășan a bifat recent o nouă destinație, în drumurile ei prin lume, pentru emisiunea „Hai-hui cu Marina”, de la TVR 2. Exclusiv pentru Click!, vedeta tv ne-a povestit cu entuziasm despre vizita în Egipt, unde a fost servită și cu tradiționalul desert „Mama lui Ali”, preparat cu stafide și nuci. Iată cât costă o porție, dar și cum se prepară.








„Aș lua fiecare român de mână și l-aș plimba prin Egipt”
Marina Almășan a fost încântată de vizita în Egipt, unde a realizat reportaje interesante pentru emisiunea ei de la TVR 2, producție tv de interes pentru turiști. Iată și de ce le recomandă românilor această destinație:
„Aș lua fiecare român de mână și l-aș plimba prin Egipt, l-aș ului, așezându-l la poalele piramidelor, l-aș înveseli, cocoțându-l pe o cămilă, i-aș face poze cu Sfinxul, l-aș relaxa într-o croazieră pe Nil și i-aș umple bagajele cu zorzoane, mirodenii, țesături și parfumuri arabești, cu miresme îmbibate de misterele unei lumi fascinante, despre care a citit doar în cărțile copilăriei.
Dar cum nu toți românii au microbul aventurii în sânge, mă voi mulțumi să le transmit, pe micul ecran, emoțiile, tresăririle și fericirea mea, întâmplată la margine de deșert și miez de poveste”, spune Marina Almășan, exclusiv pentru Click!
Legenda desertului tradițional „Mama lui Ali”
Marina Almășan laudă mâncarea egipteană. În mod special i-a plăcut desertul „Mama lui Ali”, pe seama căruia circulă mai multe legende:
„Am încheiat vacanța din Egipt, cu ceva dulce, cu un desert tradițional egiptean. Are un nume înduioșător, dar și o legendă care m-a mișcat profund. Țin, așadar, în mână, un bol cu „Mama lui Ali”. Mama lui Ali - sau “Om Ali”, cum îi spun egiptenii, este o budincă tradițională, botezată așa după o legendă străveche. Un soi de „griș cu lapte”, i-am spune noi sau „budincă de pâine”, cum ar veni, tradusă cuvânt cu cuvânt”.
Ce conține desertul egiptean?
Iată și de ce ingrediente este nevoie pentru a prepara această bunătate, acest desert cu poveste emoționantă:
„Femeile egiptene o prepară din pâine (patiserie) lapte, smântână, zahăr și diverse adaosuri, cum ar fi nuci, alune, stafide și cocos. Numele îi vine de la o mamă săracă și care avea mulți copii. Iar cei mici - ca toți copiii, că doar peste tot sunt la fel, trăgeau de mama lor, să le dea „ceva bun”…
Sărmana mamă, dorindu-și să-și vadă pruncii fericiți, a inventat acest desert, punând în el cam tot ce avea prin casă. Prichindeii au fost atât de fericiți, încât desertul, iată, a fost „omologat” și a străbătut veacurile sub numele de „Mama lui Ali” ( pesemne că Ali era fiul cel mai mare al femeii), bucurând de atunci miliarde de copii și, de ce nu?, și de adulți.
Cât costă prăjitura adorată de copii?
Această „Mamă a lui Ali”, savurată într-o companie frumoasă, undeva, pe malul Nilului, în Zamalek, mi-a reamintit de copilărie și, simultan, de părinții și de copiii mei, aflați undeva, atât de departe…Pesemne că „Mama lui Victor și a lui Marinuș” trebuie să meargă deja acasă, unde o așteaptă „Mama lui Marina” și tatăl ei!”.
Cât costă o porție, în bani românești?
„Este între 5 lei, la localurile obișnuite, și până la 30 de lei, la restaurantele de lux”, a mai menționat Marina Almășan.
Cum se prepară, de fapt, vestitul desert „Mama lui Ali”?
Iată și rețeta, preluată de site-ul gustos. ro, din cea mai populară emisiune culinară, din lumea arabă, „Bucătăria lui Manal Al Alem”.
Ingrediente: -1/2 pachet foi de placintă ( 250 g), 3 pahare de lapte, 1 pahar de zahăr, 1 pahar de frișcă lichidă, 1 pahar de smântână grasă, -1/2 pahar de stafide, -1/2 pahar fulgi de nucă de cocos, 1/4 pahar de migdale zdrobite, 1/4 pahar de alune de pădure zdrobite, 1/2 pahar fistic zdrobit, ulei de porumb sau floarea soarelui.
Modul de preparare: Aluatul de foi de plăcintă se scoate din congelator cu o seară înainte și se lasă în frigider până dimineața. A doua zi se scoate din frigider și se mai lasă la temperatura camerei vreo 2 ore. Se taie rondele din aluatul de plăcintă de circa 1 cm. Rezultă niște tăiței mai lati, care se desfac într-un bol.
Se încinge uleiul într-o cratiță antiaderentă și se adaugă tăițeii din aluatul de plăcintă. Când aceștia au luat o culoare aurie se scot într-o strecurătoare să se scurgă plusul de ulei. Într-un vas termorezistent se pun tăițeii din foaia de plăcintă. Se pun la foc mediu laptele, frișca lichidă și zahărul și se amestecă, din când în când, până a dat în clocot. Se pune peste tăiței și se lasă să absoarbă bine laptele cu zahăr.
Se consumă rece sau cald
Se presară cu stafide, apoi cu migdale, nucă de cocos și alune de pădure. Se unge cu smântână și se presară cu fistic și migdale. Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă 10 minute. Se scoate folia de aluminiu și se mai lasă la cuptor 10 minute sau până se rumenește. Desertul se consumă cald sau rece. Poftă bună!




































