Vacanță pe bani puțini! Marina Almășan: „În Kazahstan cu 50 de lei mănânci pe săturate”. Ce boli tratează „kumîs”, băutura din lapte de iapă fermentat
Marina Almășan ne-a povestit, exclusiv pentru Click!, despre Kazahstan, o destinație de vacanță interesantă, care a impresionat-o, atât prin tradiții și prin meniul delicios, cât și prin prețurile incredibil de mici, mai ales la mâncare.





„Viața în Kazahstan este pașnică, plină de savoare și extrem de ieftină”
Vedeta TVR a bifat recent o nouă destinație de vacanță, despre care ne-a vorbit cu entuziasm:
„O săptămână petrecută în Kazahstan a fost precum un balsam pentru suflet, căci a fost o săptămână de „bine”, pe toate părțile: locuri răvășitoare, oameni frumoși, un „vibe” de nota 10, până și tovarășii mei de călătorie au fost la înălțime (pentru prima oară m-am amestecat cu un grup organizat, despovărându-mă de munca de Sisif a punerii în pagina a unor astfel de călătorii).
Viața în Kazahstan este pașnică, plină de savoare și extrem de ieftină. Cu 50 de lei ( 5.000 de Tenge, în banii lor) te poți sătura copios, într-unul din atât de multele restaurante din oraș”.
Încântată de meniurile tradiționale
Marina Almășan laudă preparatele tradiționale, sățioase și cu un gust desăvârșit, aparte:
„Adevăratul și tradiționalul „beshbarmak” este acel gen de tocană de berbec, cu carnea fiartă în prealabil (zeama limpede - shorpa - este adusă separat, ca anexă la platoul cu fel principal), și amestecată cu paste și cartofi fierti.
Besbarmakul adevărat se „execută” din carne de cal fiartă sau carne de oaie și este numit „cinci degete", din cauza modului în care este consumat. Bucăţi de carne fierte sunt tăiate şi servite de către gazdă, în ordinea importanţei clienţilor sau musafirilor.
„Am gustat și faimosul plov, un fel de pilaf”
Cu siguranță, ajuns pe mesele noastre încă din timpurile nomazilor, am degustat și irimshik ( branză de vaci) și balkaimak, smântână cu miere, dar și faimosul „plov”. Sau „palau”.
Pilaf, i-ar spune gospodinele de la noi, care ar constata însă diferențele de gust și amestecul discret al legumelor și bucățelelor de carne, în masa de orez, scăldat în mirodenii. Am fost servită și cu tradiționalul preparat numit kumîs, un adevărat medicament naturist”, mai spune Marina Almășan, pentru Click!
Kumîs este, de fapt, o băutură obținută din lapte de iapă fermentat, utilizată și în medicină, în unele boli de stomac, dar și ca tonic. Este considerat unul dintre cele mai puternice remedii din medicina populară, ajutând și la întărirea sistemului imunitar.
S-a pozat cu un vultur: „Va fi coperta noii mele cărți”
Marina Almășan ne-a vorbit și despre frumusețile acestor locuri, în care a promis că va reveni:
„Două capitale ale țării - Astana (un adevărat Dubai în devenire!) și fermecătoarea Almatî - capitala istorică, plus îndepărtatul și spectaculosul Canion Charîn – tolănit, undeva, spre granița cu China, mi-au fost destinații, în această fabuloasă călătorie.
Proiectul a fost generat de bunele mele relații cu Ambasada Kazahstan la București, încântată că voi înscrie o carte despre țara lor în șirul jurnalelor mele de călătorie, deja publicate (deja se adună 15 la număr!) și desăvârșit prin super-excursia organizată de Corina Martin, consulul onorific al Kazahstan în Constanța.
Cu ce mă laud? Cu vulturul kazah, așezat pe umărul meu, fotografie care s-a calificat pentru a fi coperta viitoarei mele cărți !”.
„Am făcut zilnic peste 10.000 de pași”
Marina Almășan a colindat locurile de poveste, fiind încântată de tradiții:
„Am făcut peste 10.000 de pași pe zi, tropăiți prin orașele superbe și natura uluitoare, prin ascensiuni spectaculoase, la peste 3.000 de metri, cu telegondole traversând prăpăstii adânci. Am colindat și prin bazarele tradiționale.
Dar am realizat și ședințe foto în costume tradiționale sau în fața rachetelor ce, cândva, porneau spre Cosmos, de pe cosmodromul din Baykonur.
Am vizitat și splendidele moschei musulmane, și, nu în ultimul rând, am degustat mâncarea tradițională, care m-a făcut să uit și de dietele mele drastice, și de stilul vegetarian, adoptat cu ani în urmă”, a mai menționat vedeta de televiziune, exclusiv pentru Click!


































