Octavian Ursulescu face dezvăluiri-șoc despre Mihai Constantinescu, la cinci ani de la decesul artistului: „Pierderea casei i-a slăbit inima”. Din ce bani trăia, înainte de a ajunge celebru: „Vindea veioze”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Regretatul artist Mihai Constantinescu a avut o viață demnă de un scenariu de film. Cel mai bun prieten, Octavian Ursulescu, care, de altfel, îl și prezentase, de atâtea ori, pe marile scene ale țării, ne-a povestit, exclusiv pentru Click!, despre debutul muzical al cântărețului, despre problemele financiare, dar și despre necazurile care i-au slăbit inima.

„Mihai făcea niște veioze foarte simpatice din sfoară”

Octavian Ursulescu ne-a vorbit despre problemele financiare ale lui Mihai Constantinescu, la debutul muzical:

„Cu Mihai m-am împrietenit în perioada când lansase primul său mare șlagăr, ”Păpușa” (O păpușă/pe hârtie/cu creionu-am desenat...), încredințată de el prietenei lui de atunci, Olimpia Panciu. M-am întors cu trenul împreună cu ei doi de la festivalul de la Mamaia în 1969, care la acea ediție a avut loc la Teatrul Dramatic din Constanța. Țin minte că Mihai nu avea o situație materială foarte bună.

Fiind foarte îndemânatic, făcea niște veioze foarte simpatice din sfoară și fructe lăcuite de platan. I-am cumpărat vreo două și am plasat multe tuturor prietenilor mei, în felul acesta mi-am manifestat, cum am putut, prietenia față de el”.

„Era adorat de copii și, culmea, el n-a avut”

Talentul artistic, stilul muzical propriu și piesele antrenante l-au adus pe Mihai Constantinescu pe afișele tuturor spectacolelor vremii:

„Încet-încet, a început să-și impună compozițiile, pe care nu o dată mi le-a cântat în premieră, la chitară, cu una din primele a câștigat, îmbrăcat cu un cojocel, concursul „Tele-Top”, pe care îl prezentam, realizat de Elisabeta Mondanos și care se filma în aer liber (era și pentru mine debutul pe micul ecran).

În emisiunile mele de la Radio, nu o dată am decretat sprințarele lui melodii drept „Șlagăr al emisiunii”, piesa respectivă difuzându-se de 5-6 ori pe parcursul celor 4 ore ale programului și devenind astfel familiare melomanilor. Prin tot ceea ce făcea aducea o notă modernă, dezinvoltă, tinerească, nu mai spun că era adorat de copii – și, culmea, el n-a avut”.

Își cumpărau mănuși și aparatură electronică direct din fabricile comuniste

Octavian Ursulescu ne-a mai vorbit, exclusiv pentru Click!, și despre perioada de glorie a lui Mihai Constantinescu, în care toți îl răsfățau ca pe un prinț: 

„Inevitabil, am pornit turneele, îndeosebi în Ardeal, multe din ele având loc în județul meu natal, Mureș. Distribuția era mică, încăpeam într-un microbuz „TV”, românesc, cu tot cu echipament: Mihai, Mirabela Dauer, Natalia Guberna, eu, iar la pupitrul de sunet Marcel Tănase. Ce vremuri, ce primire ne aștepta în fiecare oraș! De la Sibiu, de la o fabrică celebră, ne cumpăram obiecte de voiaj din piele, saci de voiaj pentru haine, genți de pilot, genți diplomat, firește totul pentru export.

La Târgu-Mureș ne așteptau ca pe niște regi frații Curtifan, la hotelul Continental, nu mai zic de cei de la fabrica de pielărie și mănuși. Eram toți „împielițați” ultimul răcnet! Tot de acolo din oraș, de la Tehnoton, parcă se chema, ne-am luat pick-up-uri, amplificatoare, radio-uri de mare calitate. Din punct de vedere muzical foloseam firește „negativele” orchestrale, la început pe casete audio, ceea ce nu o dată a dus la probleme tehnice, ulterior am evoluat”.

Gestul de suflet al lui Mihai Constantinescu, în semn de recunoștință

În semn de prietenie, de recunoștință, pentru întreg ajutorul acordat, pe plan muzical, Mihai Constantinescu i-a făcut lui Octavian Ursulescu o mare surpriză, în urmă cu peste 40 de ani:

„Înaintea unui turneu, Mihai vine la mine și mă întreabă unde m-am născut. Îi spun că în satul Câmpul Cetății, dar că am copilărit la câțiva km, la Chiheru de Sus. N-a mai zis nimic, dar s-a interesat unde este cea mai apropiată sală și așa am ajuns cu spectacolul nostru la Sovata, surpriză uriașă pentru mine și firește o emoție formidabilă.

Tot Mihai, în lipsa unui actor comic în spectacol, a venit cu ideea, pe care chiar la Sovata am lansat-o, unui dialog între mine și spectatori. Aceștia îmi trimiteau bilețele din sală, iar eu răspundeam celor mai amuzante, dar aveam mereu pregătite câteva pe care se înțelege că nu le trimisese nimeni! Haz total, ce mai!”, spune Octavian Ursulescu. 

„Când i s-a prăpădit mama și-a înghițit lacrimile și a cântat”

Problemele cu inima i s-au agravat după ce a pierdut casa în care locuia:

„Am fost peste tot unde a locuit, pe undeva pe la Piața Coșbuc, apoi în Tineretului și pe str. Sandu Aldea, cu apartamentul pentru care s-a luptat atâta și care, prin pierderea lui („retrocedare”, cunoașteți...), i-a slăbit sigur inima. Când încă stătea în Coșbuc i s-a prăpădit mama, seara aveam spectacol la Ploiești și evident nu se punea problema să vină, dar și-a înghițit lacrimile și a cântat, ca niciodată, dovadă unică de profesionalism.

Amintirile mele sunt legate de festivalurile de la Mamaia, de concursul TVR „Șlagăre în devenire”, de un concert la Lugoj unde a avut o problemă gravă de sănătate (era perioada colaborării cu Anastasia Lazariuc), dar mai ales de umorul lui și de felul luminos în care privea viața. În Ardeal, nu pot uita, am fost cu el în localități cu foarte mulți maghiari – la Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Sf. Gheorghe, în comune.

Ei bine, merita să vedeți cum adolescentele maghiare îl asaltau pentru autografe (pe atunci mai puțin cu fotografierea...) și mai ales cum știau pe dinafară toate cântecele lui. De atunci n-am mai avut deloc spectacole în zona aceea, acum nu ne mai cheamă nimeni...”.

Octavian Ursulescu duce dorul concertelor cu marile voci ale României

Celebrul prezentator din anii comunismului recunoaște că duce dorul spectacolelor cu cele mai bune voci ale României:

„Am descoperit o fotografie de acum vreo 15-20 de ani, făcută în cabină, la Casa de cultură a sindicatelor din Sibiu. Un organizator tânăr din acest oraș (apare în centrul imaginii) mi-a propus un concert de muzică ușoară retro, cu vedete ale „Generației de aur”.

M-a încântat ideea, doar fusesem părtaș la atâtea succese alături de ei, așa încât am luat imediat o hârtie și primul nume a fost al lui Mihai, care s-a arătat entuziasmat. În concertul respectiv au mai fost, după cât se vede, în afară de noi, Gabriel Dorobanțu, Marina Florea, Marina Voica, Carmen Trandafir și Daniel Iordăchioae, dar în alte spectacole au cântat și Stela Enache, Alexandru Jula, Ileana Șipoteanu, Natalia Guberna, Adrian Daminescu. Triumf în toate reprezentațiile din Sibiu, dar și în cele din Alba-Iulia sau Luduș”.

„Mihai era mereu în centrul atenției”

Spre încântarea spectatorilor nostalgici, în foyer exista un stand unde aceștia puteau achiziționa CD-uri ale protagoniștilor (ședințele de autografe și, de această dată, și de fotografiere durau și o oră!), dar și cărți cu subiect muzical:

„Mihai era mereu în centrul atenției, înconjurat de acei adulți, care crescuseră, de când erau copii, pe melodiile lui, el aducând mereu „Un zâmbet, o floare”. Din păcate, proiectul mi-a fost furat, pur și simplu, fiind aruncat din cuib de un...pui de cuc, dar nu de mine mi-a părut rău, ci de acești artiști admirabili”.

„N-a avut o viață ușoară, a suferit și un accident de mașină”

Viața artistului nu a fost însă una ușoară, mai ales din punct de vedere medical:

„Mihai Constantinescu n-a avut o viață foarte ușoară, a suferit și un accident de mașină, s-a operat pe cord deschis, dar a avut și mari satisfacții, una din ele fiind aceea că devenise membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Nu avea studii muzicale, dar prin șlagărele sale ne convinsese pe toți că trăim, totuși, într-o „Lume minunată”, ne-a mai declarat Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!

Ce spunea Mihai Constantinescu despre moarte: „Nu de moarte mi-e frică, ci de veșnicia ei”

Într-un ultim interviu tv, pentru Antena Stars, Mihai Constantinescu a vorbit și despre moarte:

„Nu mă gândesc la moarte. Am zis că poate, undeva, cândva, ne vom întâlni într-o altă dimensiune. Există splendida vorbă că nu de moarte îmi este frică, ci de veșnicia ei. Sunt extrem de multe teorii vizavi de moarte, de moartea clinică, ce au pățit cei care au fost în moarte clinică, cum au plecat pe acel tunel de lumină. Unii s-au întors și au spus, alții nu. Sau probabil că asta e o activitate finală a creierului”.

Marele artist român Mihai Constantinescu a încetat din viață pe 29 octombrie 2019, la vârsta de 73 de ani, în urma unor probleme cardiace.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
De la 102 kilograme CRBL a ajuns anul acesta la 88
banner tata denisa manelista png
banner Niculina Stoican png
banner nick radoi png
George Constantin
catherine o hara captura video jpg
banner Anca Turcasiu png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net