Primul lucru pe care l-a făcut Daniel Robu la întoarcerea în România
O fi America „Ţara tuturor posibilităţilor”, dar la capitolul culinar nu se compară cu România noastră. Cel puţin aşa consideră Daniel Robu, solist în fosta trupă De La Vegas, care, de când locuieşte peste ocean, duce dorul sărmăluţelor, micilor şi papanaşilor de pe meleagurile natale.
Daniel Robu este plecat din ţară de aproape doi ani. Locuieşte în Las Vegas unde activează tot în domeniul muzical, dar mai mult în studio. Vine rar în ţară când chiar e răpus de dor. Ultima dată s-a întâmplat de Paşte. „Am stat doar trei săptămâni şi nu mi-a ajuns, nu am reuşit să fac tot ce mi-am propus şi am plecat neîmpăcat”, spune artistul, pe care l-am găsit la o masă la „Le Boutique food concept store” din Bucureşti.
Avea în faţă o porţie generoasă de papanaşi. Nu mai mâncase de o jumătate de an şi le dusese dorul. „Mâncarea românească îmi aduce aminte de casă şi, fiindu-mi dor de România, îmi e dor şi de mâncarea noastră. Îmi mai fac acolo mămăliguţă cu brânză şi smântână, omletă cu mărar şi ceapă ca la bunici, dar sărmăluţe, papanaşi, mititei... nu găsesc şi nici nu reuşeşc să-mi fac. Papanaşii aceştia sunt senzaţionali, o să cer reţeta, voi avea mare nevoie de ea”, mai spune, râzând.Chiar dacă acasă nu se omora cu gătitul, acolo, de voie, de nevoie, intră în bucătărie. „Mai mult de nevoie”, specifică el. Nu s-a dus niciodată la fast-food-urile lor. Doar câteodată, rar, mai „scapă” la un burger care-i salvează ziua, sau la restaurantele cu specific chinezesc, thailandez. „În principiu, mănânc acasă, gătit de mine, ca să ştiu eu ce pun în mâncare. Sunt zilnic în bucătărie, gătesc mai mult în America decât o făceam acasă. Asta e, sunt nevoit. Încerc să aleg alimente organice, am acolo magazinele mele la care merg mereu. Deşi nu bag mâna-n foc că sunt într-adevăr organice. Îmi fac pastă de avocado, supe, grătare, salate, dar şi sendvişuri în diverse combinaţii. Dimineaţa mănânc cereale cu lapte de migdale, chia, merişoare şi tot felul de seminţe, sau fructe, iar ultima masă e la ora 19-20”, mărturiseşte Daniel Robu.
Până la sfârşitul lunii, când va urca din nou în avion, cu destinaţia America, intenţionează să mănânce numai româneşte, să colinde pieţele de legume şi fructe, de unde să cumpere şi mere mai stricate, nu doar din cele perfecte, dar fără gust. Vrea să se încarce cu mirosul Bucureştiului, să se plimbe pe străduţe, să îşi revadă prietenii şi să se bucure de lucrurile simple, dar importante pentru sufletul lui.
A învăţat şi el reţeta
Ingrediente: 500 g brânză de vaci grasă, 300-400 g făină, 2 ouă, 6 linguri de zahăr tos, 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 esenţă vanilie, 1 esenţă lămâie sau coaja de la jumătate de lămâie, 1 linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu, smântână şi dulceaţă acrişoară.Mod de preparare: Se amestecă brânza cu ouăle, zahărul, vanilia, esenţa de lămâie sau coaja de lămâie şi bicarbonatul, se omogenizează, apoi se adaugă făina până se formează un aluat moale şi nelipicios.
Din el se formează bile de mărimea unui măr care se găuresc la mijloc şi biluţe mici de mărimea unei nuci. Se prăjesc în baie de ulei, la foc mediu, până devin aurii, apoi se scot pe un şerveţel absorbant. Se ornează cu smântână şi dulceaţă.