Rețeta ieftină a Annei Lesko de plăcințele cu praz și cartofi. Sfatul nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului: „Farfuria în culori!”

#Exclusiv Click!

Nu știm ce să mai mâncăm în Postul Crăciunului? În timp ce solista Anna Lesko le oferă fanilor o rețetă delicioasă și ieftină, de plăcințele cu praz și cartofi, nutriționista Codruța Pantelimon ne învață cum să alegem un meniu sănătos și gustos, în culori. Însă, în Postul Crăciunului, nu numai mâncarea contează. Actor, dar și slujitor al Bisericii, Silviu Biriș vine cu îndrumări și gânduri pentru suflet. 

Silviu Biriș, actor și absolvent de Teologie: „Postul e o formă de pocăință”

Silviu Biriș ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre importanța Postului Crăciunului, considerat de slujitorul bisericii un adevărat exercițiu de voință:

„Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire.

Postul este disciplina, auto-disciplina. Din punct de vedere religios, postul ar trebui să fie ținut de către toți cei botezați în cultul ortodox și cu binecuvântarea sau sub îndrumarea duhovnicului. Postul ținut dezordonat poate afecta starea de sănătate a practicantului. Excepția o pot face copiii și bolnavii, chiar și aceștia putând însă să postească, dupa măsura lor!”. 

„Ce folos, dacă inima ta este împietrită?”

Dar, postul nu se referă numai la ce punem în farfurie, ci și la faptele bune, pentru cei din jur, pentru cei aflați în suferință:

„Postul Crăciunului nu înseamnă numai mâncare. Dar un trup îmbuibat înseamnă implicit și o gândire pe măsură. Hrana trupească și cea sufletească sunt în directă legatură. În concluzie, poți tine tot postul alimentar, dar ce folos dacă inima ta este împietrită? Și poți crede că faci fapte bune, dar tu să îți vezi de vechile tale îndeletniciri neortodoxe”.

Rețeta ieftină a Annei Lesko de plăcințele cu praz și cartofi

Anna Lesko este nu numai o artistă de top, ci și o gospodină desăvârșită. Face furori cu rețetele ei delicioase și ieftine, pe conturile sociale. Iată cum prepară plăcinta cu praz și cartofi, pentru Postul Crăciunului:

„Aveți nevoie, pentru aluat de: 1 kg de făină, 500 ml apă călduță și 5 linguri de ulei. Le amestecați pe toate foarte bine, frământați coca. Apoi, aluatul preparat se taie felii și se întinde pe un blat, pe care l-ați uns în prealabil cu puțin ulei.

Pentru compoziție aveți nevoie de: 2 kg cartofi, pentru piure, și de 5 bucăți de praz. Prazul se va toca mărunt și se va căli într-o tigaie, cu puțin ulei, după care prazul se amestecă și cu piureul de cartofi.

Peste aluatul întins, adăugați compoziția de praz cu piure, apoi rulați. La final, răsuciți în formă de melc. Într-o tavă de cuptor se pune hârtia de copt, apoi așezați plăcințelele. Se lasă la cuptor 45 de minute la 180 de grade și încă 5-10 minute la 200 de grade. Poftă bună!”.

Sfaturile nutriționistei Codruța Pantelimon, în Postul Crăciunului

Iată și câteva sfaturi oferite de nutriționista Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!:

„Un post poate deveni ușor dacă îți stabilești de la bun început câteva alimente de bază, cu buget redus, pe care le poți combina cu diverse condimente, ierburi aromatice, care sunt plăcute la gust și aduc beneficii multiple asupra organismului, cu o paletă largă de minerale și de vitamine.

De exemplu: cartofi la cuptor cu rozmarin, fasole bătută cu cimbru lângă o delicioasă salată de varză murată, de casă (probiotice absolut fantastice) cu boia de ardei dulce și/sau piper(ardei) Cayenne”. 

Ce înseamnă, de fapt, „farfuria în culori”?

Codruța Pantelimon vă sfătuiește să alegeți alimentele, în funcție de culori, în perioada de Post. Iată și câteva exemple: 

Cartoful și fasolea, deși mai scumpe, decât anul trecut, rămân totuși pe lista celor convenabile la preț. Alături o punem și pe surata fasolei, plină de vitamine, și anume, lintea. Putem alege meniul în funcție de culori, pentru o mai bună atracție, cum îmi place mie să spun, „farfuria în culori".

Ce legume conține „farfuria roșie?”

Într-o zi poți alege culoarea albă, mic dejun: puțin tofu prăjit sau simplu, cu semințe și o mână de nuci românești hidratate, la prânz: fasole albă sau pilaf de orez cu ciuperci, cu salată de varză murată, iar la cină supa cremă de ciuperci sau conopida sau țelină cu pătrunjel rădăcină, cu semințe de susan alb și/fără smântână de caju, cu o mână de crutoane din pâine integrală.

Ziua „farfuria roșie" cu toate alimentele de culoare roșie (linte roșie, tomate, minunata și binefăcătoarea sfeclă, rodie, ceapa roșie, fasolea roșie, cartofii roșii). Ziua „farfuria portocalie" (cartof dulce, morcovi, portocale, clementine, turmeric, etc), ziua „farfuria verde”, care abundă în vitamine și minerale, enzime benefice digestiei: ceapa verde, brocolli, spanac, pătrunjel, mărar, salata și lista verde poate continua.

Așa și la ziua „farfuriei galbene”, totul este să alegi simplu. Alegerile simple îți echilibrează bugetul din portofel și trebuie înțeles, o dată pentru totdeauna, că a mânca simplu e cel mai sănătos. Așadar, poți face Rai și dintr-un post cu buget limitat. Totul ține de alegerile noastre!”.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
antonia instagram jpg
image png
image png
image jpeg
banner banner aurora, Săndel Mihai și fiul lor, Vlad jpg
Banner Mariana Moculescu
Celebra belly dancer Jasmine este super prietenă de ani de zile cu creatoarea de modă Sonia Trifan
image
actualitate.net
image
actualitate.net