Crenvurștii din comerț, pericolul din farfurie! Nutriționiștii avertizează: „Sunt bombă cu ceas pentru copii!”. Anna Lesko îi prepară acasă, după o rețetă rapidă
Cazul copilului de 11 ani, din Vaslui, care a încetat din viață, la o zi după ce a mâncat crenvurști, cumpărați dintr-un magazin local, a îndoliat o țară întreagă. Speriate, multe mămici au exclus acest produs alimentar din meniul micuților. Exclusiv pentru Click!, nutriționista Codruța Pantelimon trage un semnal de alarmă asupra conținutului foarte mare de chimicale. Ca alternativă, la mezelurile din comerț, vă oferim și rețeta de crenvurști a solistei Anna Leko, adepta unui stil de viață sănătos.








Ce conțin, de fapt, crenvurștii? De ce sunt atât de gustoși?
Codruța Pantelimon explică de ce crenvurștii sunt atât de delicioși:
„Am să încep prin a spune că prevenția este unul dintre principiile de bază ale unei alimentații sănătoase, în toate înțelesurile sale. Și aici am să fac referire și la crenvurști, care așteaptă cuminței, frumos colorați, pe rafturile ticsite din hipermarketuri.
Dar ce sunt crenvurștii sau mai bine zis din ce sunt ei făcuți, de sunt atât de „gustoși", bine plăcuți, de la mic la mare? Cu bune intenții, am să-i dezamăgesc pe unii cititori. Crenvurștii, ca și celelalte mezeluri procesate, au efecte nocive asupra organismului, pe termen lung sau scurt, în funcție de forță interioară, de apărare a organismului.
„Crenvurștii conțin compuși cu efect cancerigen”
Și doctorii au pus încă de acum câțiva ani în alertă populația:
„Medicii cardiologi și unii specialiști în nutriție și boli metabolice fac apel la înțelepciunea culinară, de care trebuie să dăm dovadă, atunci când luăm „deciziile finale”, în hipermarket, înainte de a ajunge la casa de marcat. Consumul zilnic de nitriți și/sau nitrați, substanțele nocive din acești frumoși cârnăciori, pot crește riscul bolilor colorectale, fiind niste compuși cu efect cancerigen.
Pe lângă acești compuși, mai citim pe etichetă și cuvinte străine nouă, cum ar fi E250, E251, aditivi cu nume de „balauri", care dau mezelurilor culoarea rozalie, atractivă copiilor. Cu toate acestea, crenvurștii apar, aproape zilnic, în meniurile copiilor, punându-le în pericol sănătatea și procesul de creștere.
„Nu aduc niciun aport de vitamine și minerale organismului”
Nu consumați un produs, din comerț, înainte de a citi eticheta. Multe alimente sunt, în timp, periculoase pentru organism:
„Nu mai vorbesc de monoglutamatul de sodiu (E621), care îi face mai gustoși, creând dependență și cantitatea mare de sare și grăsimi care crește colesterolul. Oricum o dai, ei nu aduc niciun aport de vitamine și minerale organismului. Sunt numai o „bombă cu ceas” calorică. Bine, bine, și noi ce mai mâncăm, dacă toate mezelurile ni se prezintă a fi „balaurul cu 7 capete"?
Există soluții pentru a-ți face viața mai sănătoasă: există variante de mezeluri de bună calitate, de casă, numai cu mirodenii și condimente. Citiți mereu eticheta și vă veți convinge. Alege mai puțină cantitate și un pic mai scump. Este varianta potrivită pentru a evita, pe termen scurt sau lung, afecțiunile ce pot apărea și din aceste cauze.
„Nu tot ce e roz e și aspectuos”
Decât bani pe pastile, mai bine produse de calitate și un pic mai scumpe. Și, dacă îmbrățișăm atât de mult ideea de mezeluri, în acest sezon apar producătorii locali, cu diverse preparate de acest gen. Nu îi ocoliți. Și nu uitați, prevenția este mama sănătății! Nu tot ce e roz și aspectuos este sănătos! Să vă fie de folos!”, a mai menționat Codruța Pantelimon, exclusiv pntru Click!
Cum prepară Anna Lesko crenvurștii de casă?
Iată și rețeta simplă de crenvurști a solistei Annei Lesko, pe care o găsiți și pe YouTube:
„Eu mă voi abate un pic de la rețeta clasică și voi adăuga și cașcaval. Iată de ce ingrediente aveți nevoie: 300 de grame de carne de porc tocată, 500 de grame de carne de curcan, tot tocată, un ou crud, 100 de mililitri de lapte, un pic de boia, usturoi pisat, coriandru, sare și piper, după gust. Le puneți pe toate într-un castron și le faceți pastă, cu ajutorul unui mixer.
Apoi, luați puțin din această pastă o întindeți pe o bucată de folie alimentară, iar în mijloc adăugați o felie de cașcaval. Rulați cu tot cu folie, strângeți plasticul la ambele capete și îi puneți la fiert, în apă, ca pe crenvurștii obișnuiți. După ce au fiert, îi scoateți din plastic și îi puneți într-o tigaie, la rumenit. Cu salată sunt grozavi! Poftă bună!”.

































